fredag 26 mars 2010

Schema

Mia undrade om Sandra skulle bli ledsen ifall Åke skulle försvinna. Ja, det tror jag nog ganska säkert att hon skulle bli. Även om det inte är självklart att hon skulle kunna visa det, eller sätta ord på det.

När vi var på semester i januari, och lämnade katterna på pensionat, började hon nästan gråta när vi pratade om dom, och hon sa ofta att hon längtade efter dom. Så, ja, jag tror nog hon är riktigt fäst vid kissarna.

Men nu får vi hoppas att Åke blir bra och att försäkringen hjälper oss. Göran ska ringa och kolla upp alltihop så vi vet vad som gäller. Vi vet ju att han är försäkrad till 20.000 och att det är ungefär vad operationen av ett ben kostar. Sen är det ju röntgen och sånt som tillkommer. Självrisken är 2500 och vi kommer väl att få lägga till ytterligare ca 5000 på första operationen, för ungefär så mycket har vi kommit upp i nu. Sen vet vi inte, men hoppas att det blir ny försäkringsperiod på andra benet, som sagt…

Nåja, nog tjatat om det. Idag tog jag mig en sovmorgon på en hel halvtimma! Det ni! ;) Fast jag var så trött igår att jag faktiskt somnade före tio, så jag behövde ingen större sovmorgon.

Jag vet inte riktigt vad jag ska babbla om, så jag tänkte visa vårt schema igen. Jag har ju skrivit lite om det förut, så ni som inte är intresserade får väl sluta läsa nu då… Jag vet några som vill ha lite tips iaf och när man gör schema så är det ju bra att titta på lite olika varianter och sen plocka det bästa som passar för egen del, för ett schema kan ju se väldigt olika ut.


Så här ser iaf Sandras väggschema ut och det är helt hemmagjort. Eftersom ett schema är väldigt individuellt så får man oftast göra det själv. Jag har klottrat över alla ansikten på personalen, eftersom jag inte har frågat dom om det är okay att dom är med här.


Till vänster har hon dagens schema, och det sätter hon själv upp varje kväll. Överst står det vilken dag det är och alla dom lapparna har så klart dagens rätta färg. Färgerna, för er som inte vet det, är: Månd – Grön, Tisd – Blå, Onsd – Vit, Torsd – Brun, Fred – Gul, Lörd – Rosa, Sönd – Röd.

Till höger om dagens schema sitter ett tvåveckorsschema där Sandra kan se det som är viktigt för henne att ha koll på. Vilka dagar är skol-/fritidsdagar, vem möter henne på morgonen, vad gör hon först i skolan, vem är med henne efter rasten, när är det korttids, vem möter henne när hon kommer hem och vem hjälper henne med kvällsbestyren. Här är rätt dag utmärkt med en svart prick som det står ”IDAG” på.

När Sandra sätter upp sitt schema för kommande dag så har hon en pärm till hjälp. Den har jag förberett och alla bilder sitter i rätt ordning och alla dagar är med i pärmen, med en egen sida i rätt färg. Jag lägger fram pärmen med lappen för rätt dag, och Sandra sätter upp dagen överst på väggschemat, och bläddrar fram sidan i pärmen själv. När hon har satt upp alla bilder, går vi igenom schemat tillsammans.


Jag har en annan pärm till alla bilder som används ofta, men som inte är stående, liksom. T.ex. när det är korttids eller personaländringar, eller när vi gör något utöver det vanliga.


Sen har jag en låda med små fack till alla andra bilder, som vi behöver, men som inte används lika ofta. Det krävs sån här ordning om man ska ha en chans att hitta rätt bild när den behövs. Vi har bilder för i stort sett allt vi gör, så det blir ju en del bilder, kan man säga…


Ja, sen håller jag fortfarande på att göra en ”kökspärm” eftersom ett stort intresse hos Sandra är att laga mat och baka. Men den pärmen är inte klar än. Fotar olika ingredienser, olika maträtter och bakverk och olika moment man gör när man bakar eller lagar mat. Ja… det blir en hel del det med…


Slutligen en bild på ett litet schema vi har inne på toan. Där sätter vi upp bilderna för morgon- och kvällsrutiner. Först en bild på en toalett och när Sandra har varit på toa, lägger hon bilden i den lilla korgen under schemat, o.s.v.


Jag tar gärna emot åsikter, tips och frågor. Schema är så spännande, tycker jag, och det finns mängder av olika varianter, och det går att utveckla hur mycket som helst. När man hittar rätt och ser att det hjälper, så är det helt fantastiskt!

Skön fredag, allihop!

11 kommentarer:

Mia sa...

Oj, verkar vara ett heltidsjobb det där! Sådant där litet "toaschema" skulle viggo behöva för morgon rutiner. Han lyckas inte med att komma ihåg typ tre saker. Toa, äta macka,på med kläder. Idag vaknade jag och Sigge när Tomas och han höll på och stördes hela rutinen och de kom typ 20 min för sent. Laminerar du bilderna? Som sagt, imponerande.

Patricia sa...

Jag har ju sett det förut och haft äran att få titta hur det ser ut på riktigt hos er och jag är lika imponerad över ert schema och vilken koll du har på alla bilder... du har stenkoll Nina och du är så välorganiserad och duktig!!!

Ha en bra dag!!
kram Patricia

Pernilla B sa...

Så ordentligt och noga gjort allting. Jag förstår att det ger Sandra ett enormt stöd i vardagen. En sådan avancerad variant behöver inte vi. Tove är ju inte autistisk. Vi behöver schemat för att enkelt kunna prata om morgondagen, plus att det är ett bra sätt att förklara förändringar för henne. Prat funkar inte enbart eftersom hon inte talar själv så mkt.

kram//pernilla

Unknown sa...

Ja visst är det spännande med schema. :)
Vi som arbetar med dessa hade velat haft en sida på nätet där man kunde få tips och idéer.
Som tex på olika fritidsaktiviteter, eller olika arbeten som är lätta att sätta ihop själv hemma eller i verksamheten. För ibland får man ideé torka!

Min Emil har egentligen bara et schema över fritiden hemma med valtavla när han inte vet vad han vill.

Ha en underbar dag!

Anonym sa...

Är nog ett himla jobb med att fixa schema, men det är säkert jättebra för Sandra.

Ha en härlig helg !!! Kram Annika N

Photo by Maria sa...

Det är ju så här jag har jobbat med schema under alla år och då helst med de som fått diagnos autism.. Några har inte förstått bilder då har de fått konkreta saker istället.. En del har inte förstått pictogrambilder och då fått fotograferade bilder, men i stort är det likadant och ett perfekt hjälpmedel i vardagen..

Ha nu en bra fredag..

Kram Mia

Maritha sa...

Nu förstår jag vilken tid detta tar, men såååå bra det verkar. Har du lärt dig själv eller har du fått tips?

Ha en skön helg min vän!
Kram Maritha

tess sa...

Härligt att se att vi har de ltie lika med våra bilder å scheman som fäljer våra liv... de har nu blivit en del av vardagen...

Ja jag bryr mig inte om vad andra tänker så men jag är själv en sån som tyvärr tänker lite lite för mycket... men tack för dina ord.

//tess

jeannette sa...

Hej vännen
Ja jag ser att du har fullt upp det verkar inte helt enkelt. Men jag jobbar ju inom förskolan och har haft kontakt med barn / föräldrar med samma sjukdom.
Men min fråga ( jag har väl missat något inlägg) vad har hänt med Åke ???? Det är ju inte billigt med vetrenärer. Hoppas du får en skön helg
kramar

Anonym sa...

Lysande! Och så fina, genomtänkta scheman! Vilken förälder, vilken pedagog!

Fru Pusselbit sa...

Vilka bra scheman! Önskar att jag hade vetat om sådana här saker när min son var liten...

Här hemma har vi köpt whitebordpennor och skriver upp på frysen varje vecka vad som händer. En färg för oss var + almanackan som ligger bredvid om man vill se en längre period framöver.

Det är så kul när man märker att de själva skriver dit något som jag inte visste skulle hända... man kan ju inte ha koll på allting hela tiden, heller! ;)