måndag 29 mars 2010

Lite svar

Det kom så många frågor, eller rättare sagt, det blev så långt svar… att jag skriver ett inlägg till idag, helt enkelt :)

Annika undrade om sommartiden påverkar Sandra, och det gör den. Imorse fick jag väcka en mycket trött tjej. Jag har väl aldrig brytt mig om det där med sommartid förut, eller om sömnen rubbades för Sandra när hon var liten. För det ordnade sig alltid. Det var liksom inget att bekymra sig för.

Nu bekymrar jag mig visserligen inte heller, men det ställer till det väldigt för Sandra. Hon är så känslig för trötthet och en timme är jättemycket för henne. Men det är lite lättare nu på våren iaf. Det är mycket värre för henne att vara uppe en hel timme längre på kvällen. Vi brukar försöka förbereda genom att ta en kvart i taget, om det går.

Är hon uppe bara en halvtimma längre än hon brukar, så blir hon väldigt lätt övertrött och då blir det väldigt lätt tjafs och utbrott… Så vi är alltid noga med kvällsrutinerna och det är inget vi rubbar på för nöjes skull, direkt.

Så imorse, när jag väckte henne, var hon väldigt trött och skör. Vi får väl se om hon orkar med skolan hela veckan… Därför gillar jag inte dom här tidsomställningarna något vidare nuförtiden, men vi har ju bara att gilla läget och försöka ta oss igenom det.

Sen var det Annelie som hade lite frågor. Först vill jag säga att du inte behöver be om ursäkt för att du frågar! Frågar man inte får man inget veta, och jag berättar så gärna! Jag gillar ju frågor :)

Jo, det förekommer att personer med autism får speciella färdigheter, även om det inte är så vanligt med ”Rain man” precis. Jag är inte vidare insatt i det där, och svarar nu mest utifrån Sandra. Är det någon som har erfarenhet och kan mer så får ni gärna berätta. Jag tror det är ganska vanligt att vissa färdigheter utvecklas mer än andra, så utvecklingskurvan blir lite ojämn. Den kan följa en ettårings nivå på en sak och en 10-åring på nåt annat. Sen, om man har ett stort intresse, så utvecklas man ju mer på just det området, förstås.

Personer med autism eller Asperger syndrom (nog mer för personer med Asperger) får ofta höra ”Men du som är så duktig på… borde väl kunna…

Sandra är duktig på finmotorik och hon har bra bollsinne, om man jämför med henne själv, vilket man ju ska göra. För att ha autism har hon också bra fantasi och kan leka även om det inte är rollek. Hon är nyfiken och provar gärna nya saker och ibland kräver hon förändring för hon blir lätt uttråkad.

Men hon har svårt för grovmotorik och hon förstår inte faror och kan inte föreställa sig saker hon inte har upplevt. Hon kan gå rakt ut på en väl trafikerad gata, t.ex. Man kan inte lämna henne utan uppsikt, och hon kan följa med vemsomhelst om någon ber henne.

Så finmotoriskt ligger hon kanske på en sjuårings nivå (gissar bara för att ge er ett exempel) medan när det gäller att förstå faror är mer jämförbart med en 2-åring.

Det kan i sig vara ett handikapp, att folk tror att personen kan mer och förstår mer än vad han/hon gör. Det är ju lätt att tro det när vissa saker är mer utvecklat. Det gäller att ställa lagoma krav på olika saker, vilket inte alltid är så lätt, särskilt om man inte känner personen. Varken för höga eller för låga krav är ju bra.

Storhelgerna då… Jodå, Sandra gillar dom, hon t.o.m. älskar dom! Men dom ställer till det i rutiner och trygghet, så hon mår inte bra av dom. Det går väl ganska bra om vi tonar ner det och försöker att inte göra så stort av det, liksom.

Oftast orkar inte Sandra träffa släkten när det är jul, påsk eller födelsedag, utan vi måste hitta egna traditioner och fira på vårt egna sätt. För oss är det så självklart och inga konstigheter. Vi tycker att det finns massor med andra dagar på året att hinna ses på. Men traditioner är traditioner så det är inte alltid så lätt att få alla nöjda…Till sist frågan om hur det är med Åke. Och det är väl ganska oförändrat. Haltar ibland, leker lite, går undan mycket. Får sin medicin och ska in på ny röntgen den 28/4. Har skelettet vuxit klart då så blir det operation.

Göran ringde försäkringsbolaget och kollade upp hur det ligger till, och försäkringsperioden förnyas varje år. Det innebär att om operationen blir före den 9:e juni, vilket vi hoppas och tror, så blir det en ny försäkringsperiod sen, när andra benet ska opereras! Det känns ju toppen, för vi tjänar ju 20.000:- på det viset!

Ha en fortsatt bra dag!


1 kommentar:

Photo by Maria sa...

Jag hoppar bara in och önskar en bra fortsatt måndag och hoppas att Sandra känner sig bättre efter en ledig dag i morron..

Kram Mia