måndag 8 mars 2010

Kvalitetstid

Tack gulliga ni för goa kommentarer!

Måste ju säga att jag ju mår väldigt bra, och att vi har mycket kvalitetstid. Vi har liksom blivit duktiga på att ta hand om den tid vi får. Men man måste stå tillbaka mycket, och där har vi inget val. Sandra måste gå först, det bara är så.

Det var skillnad när Sandra var liten, och det var ett väldigt kämpande för hennes rättigheter, då jag dessutom gick igenom sorgearbetet, då kan jag ju inte säga att jag mådde så särskilt bra. Då hade vi inte speciellt mycket kvalitetstid och varken hann eller orkade bry oss om något annat än att få Sandra att må bra.

Och då GÅR det inte att tänka på sig själv! Det är ingen idé att säga det till föräldrar mitt i kämpandet om deras barn inte mår bra. Det är helt omöjligt att prioritera sig själv då. Skulle man försöka så skulle man bara må sämre av det. För man MÅSTE kämpa för att ens barn ska må bra först.

Och nu pratar jag om när ens barn mår riktigt dåligt. Innan vi förstod Sandra och kunde anpassa miljön tillräckligt och innan vi bytte skola, då kunde jag omöjligt tänka på mina egna behov! Jag är vuxen och jag måste fixa det. Det är mitt ansvar att se till att mitt barn mår bra! Hon skulle inte behöva komma hem från skolan och kräkas nästan varje vecka bara för att personalen behövde ombyte och inte kunde ha rutiner för Sandra, t.ex.

Och mycket, mycket annat…

Men nu mår Sandra bra och då gör vi det i hela familjen. Automatiskt. Nu kan vi ta hand om oss själva och må bra de stunder vi får. MEN Sandra måste gå före, annars mår hon inte bra igen, liksom… Där har vi inget val och vi vill inte ens. Konsekvenserna blir för stora och det är inte värt det. Om ni vill kan ni läsa mer funderingar kring det i anna m´s blog.

Det är nog därför vi har blivit så duktiga på att utnyttja den tid vi får. Vi ser ofta till att passa på så fort tillfälle ges. Och som Nattmia skrev, ”vi-tid” är också viktigt. Sen räcker inte den egna tiden så mycket mer så då blir det inte så ofta någon ”jag-tid” över. Men ibland blir det och då njuter jag av varje sekund :)

Det är det där lilla i vardagen och min egen inställning, och den kan jag fortsätta jobba på. Har faktiskt blivit mycket bättre bara senaste året. Förut tog jag liksom på mig allt… Nu delar vi på det mesta runt Sandra och det beror ju förstås också på att Göran är hemma mycket mer. Men även på att jag lämpar över mer ansvar istället för att bara göra det själv, liksom. Jag har slutat tro att världen går under om jag inte är där och fixar hela tiden… I det stora hela funkar vårt liv kanon nu. Jag ska bara träna på det där med duschen… ;)

Nåja. Idag har vi iaf korttids till imorgon och jag tror nog vi satsar på en långprommis. Det har inte blivit någon större ordning på våra promenader den här vintern så det vore skönt om vi kom igång igen. Skönt med en ledig dag ska det bli hursomhelst!

Igår var Sandra lite skör igen, men jag hoppas att hon mår bra när hon ska väckas så hon kommer iväg som planerat. Skör har hon ju varit till och från länge nu, utan att det behöver bli något mer av det hela.

Katterna var mer vilda än tama igår morse. Dom brukar vara helgalna nån timme varje morgon, men igår for dom runt och levde rövare i över tre timmar! Tillslut fick vi dela på dom så dom varvade ner, haha!


Sandra fixade det jättebra! Hon blev bara lite orolig när det var dags för toabesök, då hon inte vågade gå förbi vildarna. Men det var ju bara att ta ett snöre och leka lite med dom på annat håll ett tag, så löste det sig.

Göran fixade maten medan Sandra och jag gick ut, så det blev ombytta roller och lite lyxigt att bara komma in till ett dukat bord efter snöleken.


Ha det skönt hela måndagen, det ska vi ha!


5 kommentarer:

Maritha sa...

Vi är så duktiga på att glömma oss själva till förmån för andra och det tror jag är kvinnligt. Att tänka efter om jag vill detta eller om jag mår bra av att göra vissa saker. Vi ska självklart ställa upp och som i ditt fall göra det som är rätt för Sandra, men du är viktig för dig och att du mår bra är en förutsättning för att Sandra mår bra.

Sitter ju just nu själv och tänker att det ska bli bra för mig framledes och hoppas att jag får vara med ärliga människor!

Kramizar Maritha

Annelie sa...

HJÄLP va snö ni har kvar.. :o((
Men Sanna är glad för att vara i snön och bygga & leka..??

Hahaha,, jag skrattade när jag läste din kommentar inne hos mig.
Fyyy för att sätta på sig såna där lagomt fuktiga kläder dagen efter... :o/
Jaa,, det är ju det värsta med att tälta.. OM det regnar.. annars tycker jag bara det är charmigt.

Ha en riktigt bra dag och ta hand om varandra.. // Varma kramar Annelie

Make everyday a good day. sa...

Hoppas dagen idag blir en bra dag
Kram Linda

Anonym sa...

Ja vi kvinnor vill ogärna lämna över lite av ansvaret för barnen och hemmet på männen. Jag är också likadan, men när man blir sjuk så får man lära sig att de klarar ju av det minst lika bra. Blir kanske inte precis likadant, men vad gör det. Och vissa saker kan de vara bättre på, som Gubben min är mycket bättre på att steka fisk så att paneringen blir kvar, fniss, jag blir så arg när den lossnar. Men nu får han fixa fisken :-)
Njut av ledigheten !!! Kram Annika N

Photo by Maria sa...

Hoppas dagen blev bra när Sandra vaknade och ha nu en skön ledig kväll..

Kram Mia