söndag 7 mars 2010

Jag

Ibland känner jag att ”Jag” försvinner lite i all hänsyn och alla måsten. Jag fick en gång en slags övning av en mycket nära vän. Jag skulle skriva mitt namn i mitten av ett papper och ringa in det. Sen göra ringar runt, som ringarna på vattnet, ni vet. I ringen närmast mitt namn skulle jag skriva det som betyder allra mest för mig. I ringen utanför det skulle jag skriva det som var näst viktigast, osv.

Sen, när jag inte kom på fler viktiga saker så skulle jag plocka bort dom yttersta ringarna, tills bara det allra, allra viktigaste var kvar. Ja, en bra övning som får en att tänka efter och fokusera på det som verkligen betyder nåt. Och meningen är väl att man ska inse att det viktigaste i ens liv är en själv…

Men alltså, vet ni vad jag gjorde då?... Jag skrev Sandra i mitten! Så min vän frågade vart jag själv skulle vara… Och vem som skulle finnas för Sandra, liksom… *tankeställare*

Så jag jobbar på att ta mer plats själv. Att jag ska må bra och att jag har behov. För då orkar jag finnas mer för Sandra, ju.

Men guuuuuvaaaasvårt det är! När jag inte ens hinner ta mig egen tid för att duscha. Och varför FRÅGAR jag Göran ”Kan jag gå och duscha nu?” eller ”När passar det att jag går och duschar?” medan han säger ”Nu går jag och duschar!” Alltså, det är ju bara jag själv som kan ändra mig. Det är ju knappast Görans fel, för han har ju aldrig hindrat mig från att duscha.

Eller det där halsbandet jag köpte häromdagen. Det gjorde mig bara så lycklig! För jag köpte något till mig utan att ens fundera på om någon annan behövde nåt först… För när lönen kommer är det ju alltid en massa måsten på inköpslistan och mitt namn står aldrig överst. Först måste Sandra ha, förstås! Ja, så räkningar å mat å sånt trist då. Sen kanske nån överraskning till Göran, för det är ju också viktigt… Jamen sen var ju lönen slut, så nästa lön, då är det min tur! Så kommer nästa lön, och först Sandra då… å räkningar å mat och sånt… Ja ni fattar.

Men jag jobbar på det. För ibland vill jag att det står Nina högst upp på prio-listan! Bara ibland vore toppen :)

6 kommentarer:

Mia sa...

Jag ska ge dig ett tips, lova att du tar dig tid för det här nu!
Gå in på:
www.livanda.se
och anmäl dig till en internetbaserad kbt-kurs. Man får ett avsnitt i veckan och lite läxor. Jag kan verkligen rekommendera "Bättre självkänsla", den håller jag på med nu. Jag är ändå "psyksyrra" men oj vad det här är nyttig. Kostar en femhundring, men man arbetar med sig själv i 8-12 veckor.
Och vad man kan ge mer till andra då man mår bättre själv.
Gör det Nina, du kommer inte ångra dig!

Britt-Marie sa...

Åh Nina, det är så viktigt att du tar hand om dig själv och ger dig utrymme. För du och Göran är ju de viktigaste personerna i Sandras liv och för att hon ska ha det bra och må bra så gäller det att ni gör det med. Det krävs ju inte så stora saker utan oftast är det ju det lilla som får en att må bra. En dusch, en stund i solen, en ensamstund med en god bok...små guldstunder som ger en andrummet man behöver. Ta hand om dig!! Kram

Photo by Maria sa...

Ja ibland måste det stå JAG högst upp och ibland måste det stå VI (jag och mannen).. Lika viktigt det att ta lite tid för varandra.. Ibland är det svårt att få in men orta stunder kan räcka fram tills det kommer en längre stund..

Kramar
Mia

Maritha sa...

Du ska absolut sätta dig själv lite högre upp Nina! Ta tag i detta att du också säger "Nu går jag och duschar" det kommer att gå så bra!

Jag hejjar på dig och tror att du klarar det!
Kram Maritha

Okki sa...

Jag har oxå svårt att sätta mig själv i första rummet. Men i bland tänker jag att: om jag inte mår bra, så mår inte min familj bra heller.
Glömmer bort det emellanåt men, det funkar i bland.
Många kramar Okki

Patricia sa...

Ja du är ju inte ensam om att inte prioritera dig själv, det är ganska typiskt kvinnligt att barn och man får gå före.

Men jag fick lära mig, när jag gick i terapi efter att ha gått i väggen, att tänka.., för att orka ta hand om alla runtomkring mig, så måste jag själv må bra, för om inte jag mår bra så orkar jag inte ta hand om dem i min omgivning.

Så, man måste ta hand om sig själv, prioritera sig själv... Så, från och med nu så säger du bara till Göran att du går o duschar...inte fråga om lov... ha ha

Kram Patricia