onsdag 25 mars 2015

Bra start

Efter förra veckan lärde vi oss en del om förberedelser så den här veckan funkar mycket bättre, så här långt. Vi får finslipa ett tag, men det känns som vi är påväg åt rätt håll.

Måndagen gick jättebra, fast vi var ju bara på dv ett par timmar då. Först satte Sandra upp sitt schema, och det har vi fått bra rutin på redan. Schemapärmen ligger på bordet och är förberedd åt henne, precis som vi gör hemma.


Efter det fick hon ett nytt pussel som jag hade tagit med, det roade vi oss med tills det var dags att åka vidare till korttids.


Till gårdagen hade jag en ordentlig plan. Efter schemat fick Sandra jobba med sina tre korgar. Det var första gången för oss assistenter, men Sandra känner igen det från skolan, så hon visste genast vad hon skulle göra.


En korg innehöll ett sorteringsjobb. Pärlor i 6 färger, 6 burkar och 6 piprensare. Sandra skulle sortera och sen trä pärlor på piprensare i samma färger som pärlorna.


Nästa korg innehöll ”pusslet” jag gjorde i helgen, där Sandra ska para ihop fyra bilder som är klippta mitt itu. Jag har gjort lite fler såna bilder så det går att variera den uppgiften.

Sista korgen innehöll tre ark från en av dom pedagogiska pärmarna som vi fått av pedagogen, med ”lika på lika-jobb”

Jag valde tre ganska enkla uppgifter eftersom det var första gången, och eftersom jag var tvungen att förbereda dom dagen innan. Jag visste inte hur Sandras dagsform skulle vara, och då är det bättre att det är för lätt än för svårt. Det där kommer vi förstås att utveckla när vi får lite bättre rutin.

När jag först började planera gårdagens korgar så tänkte jag att en korg skulle innehålla burken med bilder på Sandras ”padda-spel” och där ser man min okunskap i att jobba med det här. Tänka ut är en sak, men sen få till det hela vägen när man inte har rätt kunskaper är nåt helt annat. Som tur var kom jag på det när jag packade korgarna i måndags, så vi slapp problem med Sandra sen…

Korgarna måste förstås innehålla avslutande jobb. Alltså jobb som blir färdiga. Inte sånt som Sandra kan göra tills vi sätter på timstocken för att avsluta det. För meningen är att hon ska göra alla tre korgarna som ett jobb, och sen är det klart.

Därför fick hon jobba med korgarna först, och när det var klart fick hon spela på sin padda. Jag har gjort bilder på saker som inte får plats i korgarna, lego t.ex. men det är samma sak där, sånt går inte att använda eftersom dom inte har ett givet slut. Jag kom iallafall på det innan jag gjorde fel, och det var ju bra ;)


Idag har vi ”skapande” på schemat, och det blir play-doo på förmiddagen. Efter maten hade vi tänkt oss att Sandra skulle spela på sin padda, men hon gillar sitt nya pussel så mycket så vi tar det istället.

Igår tog vi fram målarböckerna efter maten, och Sandra fick vara ifred en liten stund medan vi tog hand om disken och hann prata lite med varandra. Sandra hade vi koll på via babyvakten. Då städade damen undan målargrejorna, helt själv, och tog fram sitt pussel istället! Så härligt att hon tog eget initiativ, och att hon var så nöjd. Man blir alldeles var om hjärtat. Hade det varit förra veckan så hade det blivit utbrott istället.

I måndags fick jag ett paket på posten från min goa vän Annelie, det innehöll jättefint material och många bra bilder som jag har scannat in i datorn. Det kommer vi säkert ha användning av på flera olika sätt, tack snälla!


Jag avslutar med ett klockrent inlägg om att vara curlingförälder som ni kan läsa och dela vidare HÄR

Återkommer med rapport om resten av veckan, ha det fint så länge!

.

2 kommentarer:

Lena sa...

Vilken härlig läsning. Så roligt och spännande att läsa hur ni hela tiden kommer vidare och hittar nya saker och finslipar de uppgifter ni har. Jätteroligt att Sandra mår så bra att hon t o m tar egna initiativ, det måste ju kännas som ett fint betyg.
Ha en toppendag nu och håller med dig, Tinas inlägg om curlingföräldrar är verkligen suveränt.
Saknakramar ♡♡♡

Anonym sa...

Härligt att det funkar!
Det går bra att ha Lego i låda om man förbereder t ex en bild på det som ska byggas och lägger i rätt antal och rätt klossar i lådan.
Det är sånt man behöver planeringstid till,först att komma på och sedan att göra iordning.
När man har många korgar kan man lätt dela bygget och sen använda samma igen,då behövs ett förråd så man kan variera med många olika.
Hade en assistent som tänkte som du,att vi kunde lägga en bild på det som ska göras i lådan men det blir inte bra som du upptäckt.
Däremot tycker jag det går bra att ha föremål Hanna ska använda men då krävs en tydlig och avgränsad uppgift så Hanna vet när hon är färdig.Vi ska testa med städförklädet snart,kan skriva här om hur det gick när vi provat.
Curlingförälder är jag med,det var en väldigt bra beskrivning!
Annette