söndag 22 mars 2015

Pedagogiska idéer utan kunskap

Egentligen var det ju meningen att jag skulle säga till pedagogen på dv vad som behövs, och slippa tillverka allt själv. Men för att materialet ska bli rätt anpassat så behöver man ju känna Sandra, och då blir det ju jag som måste göra det iallafall, om det ska bli rätt...

Jag plockar tips lite här och var och gör om det så det ska passa Sandras behov, och jag delar med mig här i bloggen för jag tänker att andra kan hitta egna alternativ av nåt, kanske. Jag samlar lite inlägg som innehåller tips under fliken ”Pedagogiska tips” här ovan, om nån är intresserad. Det är fritt fram att använda, och dela vidare.

Väldigt mycket idéer har jag hämtat från Sandras skola och pedagogerna som jobbade där. Oj vad dom har lärt mig mycket, och nu har jag ju verkligen nytta av det. Däremot är jag ju ingen pedagog, och saknar en hel massa kunskaper för att kunna jobba med idéerna jag har. Meningen är att vi ska ha stöd av pedagogen på dv, men jag känner att hon saknar för mycket personkännedom än så länge för att kunna visa hur vi ska jobba med Sandra. Så det blir mest vi assistenter som slår våra kloka huvuden ihop och gör så gott vi kan.

Vi har fått några ”pedagogiska pärmar” med jättefint material i, men vi vet inte hur vi ska jobba med det riktigt. När vi blir osäkra blir ju så klart Sandra stressad. Ett av tipsen jag har med mig från skoltiden är korgar, och tanken är att vi ska tydliggöra uppgifterna för Sandra utan att vi stör henne för mycket.

För er som inte känner till det så går det till så att man har tre korgar, märkta med nåt. Jag valde inplastade prickar i tre färger, röd, gul och blå. I Sandras första skola hade dom tre små plastnallar i olika färger.


Nu har jag redan tagit korgarna till dv, så ni får föreställa er att dom stora prickarna sitter i framkant på varsin korg. Det svarta arket ska ligga på Sandras arbetsbord, och hon tar en prick i taget, hämtar rätt korg, och gör uppgiften som ligger i den. På så vis vet Sandra vad hon ska göra, och blir mer självständig, vilket gör henne betydligt lugnare. Vi anpassar sen innehållet i korgarna efter tid och ork. Blanda lätta och lite svårare uppgifter, eller bara köra lätt när orken inte finns.

Jag gjorde några bilder som ska paras ihop också.


Och ett gäng bilder som Sandra kan titta på själv om hon är väldigt trött, eller tillsammans med nån om hon orkar. Man kan ju prata en del om vad man ser på bilderna, t.ex. Bilderna är hämtade från nätet.


Vi har pratat lite om att ha tema efter årstider, så jag har bett pedagogen att ordna en ”Årstidspärm” Vi kom på idén när vi såg bilder på årstiderna och månaderna i en av pärmarna vi fått, och tänkte att vi kunde utveckla det så det passar Sandra. Det är ju ett ”året-runt-tema” som alltid är aktuellt och går att göra hur mycket som helst av. Det gäller bara att ha fantasi…

En idé som jag kom på är att prata om vilka kläder som passar ”idag” eller ”den här årstiden” för det har inte Sandra nån koll på. Hon tar inte av sig om hon är varm, eller säger till om hon fryser, så det kan ju vara en hjälp på vägen att göra henne uppmärksam på det iallafall. Med hjälp, förstås.

Jag plastade in en klippdocka som jag hittade på nätet, och sen googlade jag kläder till den som jag klippte ut och plastade in. Regnkläder, vinterkläder och sommarkläder.Vill man ha dockan på väggen, så kan man ju använda kardborre, men jag satte inte dit det nu. Assistenterna får göra som dom vill sen, beroende på hur dom vill använda dockan.

Ja, det var lite idéer som jag pysslat med när det har blivit lite tid över mellan varven här. Hoppas det är nåt som kommer till nytta för fler.

Jag avslutar med svar på några frågor jag fått.

Annette undrar om vi kan öka på dagarna på dv vartefter Sandra blir varm i kläderna. Jag antar att du menar att Sandra går en dag till en början, och sen två osv?! Tyvärr går inte det eftersom det inte finns något alternativ till henne. Att vara hemma skulle stressa henne ännu mer, och den "verksamhet" hon hade innan det här blev klart är avslutad, eftersom det inte fanns nån verksamhet där heller.

Hade det funnits det så hade vi byggt upp det annorlunda, men för Sandra hade det ändå varit bäst att bara börja med det nya. Eller möjligen ett par dagar första veckan, och sen sätta igång på allvar. Hade den ”verksamhet” hon gick i innan flytten varit bra, så hade vi byggt upp det nya bättre innan hon började. Tyvärr fanns inte den tiden, eftersom hon inte mådde bra i det som var. Sen finns det ett par orsaker till, som jag inte vill skriva ut här.

Annette undrar också om Sandra har en fåtölj och om hon kan se på film. En fåtölj fick jag precis besked om att det nu finns. Vi har efterlyst en ”vilo-hörna” där Sandra kan ha rast, och nu ska vi få till det. Även ett litet bord till hennes CD-spelare som jag tog dit i veckan. Se på film går inte, för det har inte kommit dit någon tv än. Sen kommer tv-rummet vara gemensamt och behöver förbokas om det ska användas, vilket inte passar Sandra riktigt eftersom hennes dagsform styr om hon behöver se på film eller inte. Men kanske så småningom.

Det var det om det. Några är lite oroliga för om jag ska orka. Det är lugnt, faktiskt. Jag lovar att jag har läget under kontroll. Det var värre i vintras, då jag inte såg nån ljusning i eländet. Nu stångas jag inte längre, utan håller på och bygga upp nåt som jag tror på, med hjälp av fina assistenter. Det är stor skillnad och ingen jobbig stress längre.

Sen längtar jag så klart efter lite mer ledigt, men nu vet jag att det här bara är tillfälligt, och ledigheter kommer det bli framöver. Dessutom har jag lärt mig att njuta extra av dom stunder jag har. Imorrn, t.ex. slutar jag jobbet 15.15 och har en ledig em och kväll då Sandra är på korttids. Och om ett par veckor utökas personalgruppen lite så jag blir helt ledig på tisdagar :)

Ha en fortsatt skön helg!

.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja,det där med korgar är absolut bästa idén jag tagit med från Hannas skola.Där hade de alla möjliga symboler på korgarna och det funkade bra,det ska ju vara lika och sånt är Hanna (och troligen 99% av personer med autism) experter på.
Para ihop bilder ska jag se om Hanna gillar,det blir ju ett slags pussel som hon annars inte är så mycket för (då gör jag bilder som hon är intresserad av).
Klippdockan måste du ha jobbat mycket med,att hitta bilder i rätt storlek liksom!Kanske testar vi det med.

Ett tips för Sandras vila är en bärbar DVDspelare för då kan hon se på film i sitt rum när hon behöver det utan att det krockar med nån annan.
Vet inte hur ni tänkt men jag tänker i tidsintervaller t ex 10-12 och försöker fylla den tiden.

Lådor använder vi hemma hos Hanna till:
Cerise låda - pyssel (direkt efter frukost)
Vit låda - byta disktrasa och kökshanddukar (varje dag)
Blå låda - kök (med förkläde i lådan) göra nåt enkelt i köket före lunch
Efter lunch,promenad och mellanmål:
Grön låda - städlåda kommer snart (ett nytt förkläde måste till först,samma som i köket funkar inte)
sitta vid datorn eller ringa/smsa (på hennes vis) eller bygga olika saker
Efter middag:
vila och film
göra scheman (mat,aktiviteter etc) till nästa dag
välja kläder till nästa dag
Klockan 2200 nattrutiner:
Svart låda - nattlåda med nattlinne och sagobok
Hanna har en Certecklocka som slocknar 2200 och där har hon schemabilder på medicin,på morgonen larmar den 1000 (låter som en väckarklocka).Den är ganska ny men vi ser att den är bra,Hanna sitter och håller koll på dioderna :) när hon ser film.

Grejen med lådorna är ju att det blir tydligt.Jag ser det som vår främsta uppgift,att tydliggöra tillvaron för Hanna så långt det går.Väldigt intressant och en utmaning och en stor glädje när vi lyckas.
Ha en skön söndag!
Annette


Lena sa...

Skönt att höra att du inte tar ut dig fullständigt. Det måste vara spännande att bygga upp verksamheten också tänker jag. Det man kan undra är ju varför inte DV och liknande verksamheter inte tar hjälp av dessa underbara skolor och deras pedagoger som kan så mycket och dessutom känner barnen. Tänk om de kunde samarbeta och bygga vidare på det som fungerar.
Hoppas du får en fin söndag.
Saknakramar ❤❤❤

Bellan sa...

Vilket intressant inlägg! Kul att få lite mer inblick i vad ni hittar på för roligheter för Sandra och hur ni lägger upp det.

Det låter betryggande att du känner att du har ork och kraft under kontroll. Som sagt, ni ser ju en ljusning i det hela och det måste ändå kännas befriande.

Saknarkramar ♥♥♥
//Bellan