måndag 30 mars 2015

Lägesrapport

Helgen funkade hyfsat bra, med tanke på omständigheterna. Sandra var mestadels glad även om vi märkte en trötthet som blossade upp vid motgångar, och hon är ju skör, förstås. Jag måste ändå säga att hon klarar alla nyheter fantastiskt bra, och reaktioner har vi ju räknat med.

Nu är det korttids till onsdag, men jag får ju träffa damen på dagtid. Idag åkte vi till dv efter lunch, eftersom jag är själv på måndagar än så länge. Vi pusslade Sandras favvo-pussel en stund och åkte sen vidare till korttids.

Lite trötter

Imorgon är vi två assistenter så då blir det heldag på dv och vi hämtar Sandra på korttids klockan åtta. Planen för morgondagens ”korg-jobb” står förberett och klart i personalutrymmet vi har utanför Sandras rum.


Så här ser det ut i rummet nu när vi börjar få lite ordning.


I hyllan finns sånt som Sandra kan pyssla med ”själv” när hon är för trött, eller när hon har ”jobbat klart” t.ex. Dom svarta lådorna är märkta med bilder för ”rast-låda” ”lego” och ”klippsaker” och överst har hon sina pussel. Däremellan finns det pärlor, papper, pennor och målarböcker. Dvs såna kravlösa aktiviteter att ta till vid behov. En svart låda är tom tills vidare, vi har inte bestämt nåt lämpligt innehåll där än. Kanske utklädningskläder eller dockor, vi får se.

På väggen bakom Sandra planerar vi att sätta upp en flano-tavla där vi har tänkt ha temat sen. Tanken är att börja varje dag med en genomgång av vad det är för dag, månad och årstid samt vilket väder det är och hur det ser ut ute ”idag” osv.

Vi har också tänkt att följa temat lite över resten av aktiviteterna, och i helgen gjorde jag ett ”vår-jobb” som jag tänkte att vi kunde använda oss av sen. Jag ska även göra likadana för dom övriga årstiderna.


Här har vi schemat och matplatsen.


Vi behöver fortfarande massor med idéer för att kunna fylla dagarna med lite inspirerande jobb, eftersom damen gärna tröttnar om det inte är lite spännande, och lagom utmanande.

Så småningom ska vi få in lite utevistelse också, och ju mer Sandra orkar desto lättare blir det att få till lite vettigheter. Men nu i början är hon för skör, så vi får inte ställa några krav alls. Att gå ut är alldeles för kravfyllt än så länge, eftersom det räcker att hon ska förflytta sig för att det ska bli en låsning. Att gå från sitt rum till hallen är ett krav, att få på sig ytterkläder är ett krav, osv. Det fixar hon inte riktigt än.

Däremot har vi en plan för det med, och ska föra in lite utevistelse ”i smyg” genom att gå ut lite tidigare när dagen är slut. Då får vi bort onödiga krav eftersom vi ändå ska ut till bilen. Väl ute kan vi säkert locka med nåt innan hemfärd. Det finns både lekplats med gungor och sandlåda, och ett ganska stort grönområde precis utanför dörren.

Vi har också lagt ut en boll i bilen, så man kan stanna till vid nån stor plan på vägen hem och sparka boll en stund om tiden finns. Det älskar Sandra, så gör man det på det viset så går det nog bra, tror vi.

Det var allt för nu. Jag önskar er en fin vecka!

.

3 kommentarer:

Lena sa...

Det måste vara svårt att hitta på saker hela tiden om Sandra tröttnar så fort på det hon gjort klart. Förstår att du behöver tips och idéer. Finns det ingen annan verksamhet någonstans där de jobbar ungefär som ni gör med Sandra? Svårt att ta reda på förstås, men ändå. Går det att skriva ihop nåt mail och skicka till olika kommuner för att kunna höra sig för? Även om det inte är Sandra-anpassat kanske det går att göra om så det passar Sandra?

Hoppas ni får en fin kväll.
SAKNAKRAMAR <3

Me and my wonderful kids sa...

Du är en helt fantastisk förälder! <3

Bellan sa...

Det är så intressant att följa ditt jobb med Sandra och dv! Jag är impad över vilket bra jobb du gör, du är sååå duktig! Men förstår också att det måste vara svårt att hela tiden ha lämplig sysselsättning till Sandra.

Men hörru, du behöver sova på nätterna om du ska orka.... :*
Stora kramen till dig! <3
//Bellan