söndag 16 maj 2010

Missuppfattning

Vi diskuterade lite på fb, och man blir ju förskräckt när man tänker på det. Så många personer med autism som skulle kunna ha ett bättre liv och det bara med hjälp av mer kunskap.

Det finns dom som tror att personer med autism slår sig själva eller andra, skriker och har ångest just för att dom har autism. Att det liksom ”ska vara så” och att det inte går att göra nåt åt det. Möjligtvis proppa i personen medicin då…

Nu är jag absolut inte emot medicin! Tvärtom så kan det vara bra för en del, men INTE ISTÄLLET för pedagogik och anpassning! Aldrig ISTÄLLET! Bara som ett hjälpmedel OM DET BEHÖVS! Bara då är det okay!

För det är inte så att personer med autism skriker, slåss och mår dåligt bara för att dom har autism! Dom gör det för att dom inte orkar med livet som inte är anpassat och dom gör det för att dom inte kan uttrycka sig på annat sätt. Även om språket är fullt utvecklat så kanske man inte kan sätta fingret på vad som är fel, och man kanske inte kan förmedla det. Det blir bara kaos i huvudet och då skriker man, för man står inte ut!

Jag får gåshud när jag hör ”Jamen han har autism så han skriker mycket”

Man kan inte acceptera att en person som har autism skriker just för att personen har autism! Man måste ta reda på orsaken! Och man kan inte medicinera bort problem som går att lösa på annat sätt! Man måste först titta på miljön och anpassa den. Sen kan man medicinera om det fortfarande behövs.

Dom som jobbar med personer som har autism (eller andra npf) måste ha kunskap! Personer med npf har rätt att må bra som alla människor på vår jord.

Det är min åsikt, tyck gärna till.

6 kommentarer:

Unknown sa...

Åh så bra skrivet Nina!
Jag håller med dig fullständigt!

Alla borde först och främst läsa Elisabeth Råbergs bok "omsorg utan vld, konsten att möta människor med autism".
(har nog skrivit det några gånger hos mig, men den boken är verkligen bra och väldigt lättläst, utan fack språk).

Jag vet personer som arbetar, men har nte kunskap, jag vet chefer som beslutar men som inte har en aning om vad funktionshinderet innebär. Det är cheferna som anställer folk utan konnaskap. Förstår inte att det får förekomma!!

Usch man blir mörkrädd!

Photo by Maria sa...

Fast alltid är det ju inte så att de som slåss och skriker inte har det rätt anpassat utan det är ngt annat som händer..
Jag har jobbat med en kille som blev utåtaggerande och det startade hemma där han egentligen var trygg både med bostad och mamma.. Han slog mamman, kastade ut saker genom fönster (stängda), hämtade glas i köket och kastade efter henne och sedan efter personal hos oss.. Idag är han lugnare men fortfarande händer det..Personalen som jobbar med honom idag har kunskapen och jobbar rätt..

Ha en bra dag..

Kram Mia

Maritha sa...

Visst måste det vara ett krav att de som jobbar med personer med funktions hinder, likväl som gamla med olika behov ska ha utbildning! Man måste tänka hur man själv vill bli behandlad!

Bra skrivet Nina!

Kramen Maritha

Anonym sa...

Bra skrivet Nina !!! Kram Annika

Pernilla sa...

Precis, enbart medicin gör inte saken bättre. Finns så mycket som folk säger utan att egentligen veta.

Anonym sa...

Hej! har följt din blogg ett tag nu. vill bara berätta ur min synvinkel eftersom jag har autistiska drag dock utan utvecklingstörning.
jag tycker du har rätt i en del av det som du skriver i detta inlägg. Men en del personer med autism skriker bara för att dom har autism. och för en del personer så finns det inga lösningar så som det verkar göra i Sandras fall. Jag har haft kompisar som har haft syskon med svår autsim och utvecklingstörning och där ingenting har fungerat utan där man har varit tvungen att medecinera tungt bara för att livet skulle funka.

jag som då bara har autsistiska drag kan känna igen mig i vissa saker lite lite grann. Men jag är självgående och behöver ingen större hjälp mer än boendestöd men det är pgav mina psykiska funktiohnshinder med. Så min autism har jag inga större svårigheter med. Jag har trännat väldigt mycket. Och eftersom jag vet om mina grundproblem så kan jag göra dom osynliga när jag är med kompisar. för i mitt fal så är det bara läkaren som vet om min grund diagnos som har blivit ändrad flera gånger. Jag hade precis som Sandra när jag var lite klassik autism och måtlig utvecklingstörning. Men dom har ändrat min diaganos från måtlig utvecklings störning till lätt utvecklings störning och nu har dom ändrat den igen till ingen utvecklings störning. Och min autism har dom ändrat till autistiska drag. Dom har sagt att om några år så kan dom ta bort den diagnosen helt förmodligen.

ville bara sprida lite posetiva vibbar att några av oss med autistiska drag klarar sig själva utan allt för mycket stöd.

ps: mitt boende stöd har endast social tid som betyder att dom kommer och kollar läget och så sitter vi och pratar i någon timme. Och dom hjälper mig endast med det som jag inte klarar av eftersom jag inte bara har autistiska drag utan psykiaska problem med.

ursäkta för en lång kommentar.

jätte bra blogg:)