torsdag 20 maj 2010

Lugnare tempo igår :)

Det är ju så exakt allting vi gör. Det måste vara så för att det ska flyta och för att Sandra ska må bra. Då behövs det inte så stora förändringar för att rubba på alltihop. Det var nog därför det kändes så intensivt igår, för idag har sett ungefär likadan ut men varit mycket lugnare. Jag hittade ett flyt i det som Göran brukar göra och då spar man tid!

Prio ett igår var ju en dusch, eftersom jag inte hann det dagen innan och eftersom jag inte hade hunnit det igår heller om jag inte gjorde det medan Sandra var i skolan. Sen blev det matbröd med ett par maskiner tvätt, mellan jäsningarna. Och det vanliga pysslet, förstås.

Nöjd med mig själv slog jag mig sen ner vid datorn med nybakat bröd å kaffe och tänkte inte göra mer nytta på min rast. Men så började det mullra och himlen öppnade sig, så jag stängde av datorn och satte på ugnen igen. Det blev två citronkakor av det åskovädret :)


Sen kom jag på att jag hade glömt att äta! Eller, glömt och glömt… Jag får väl skylla mig själv när jag mumsar nybakat så jag inte hinner bli hungrig. Fick bli en pizza till kvällen! Nä, inte sån där god riktig och inte hemmagjord heller, nån måtta får det vara på duktigheten! En fryst variant som faktiskt är riktigt okay med massa mozzarella på duger gott åt mig.

Sandra somnade fort efter en lyckad utflykt till en av lärarna i skolan. Hon var så nöjd och glad när hon kom hem. Jag var väl beredd på att hon skulle bli ledig som idag, men det behövdes minsann inte :) Inte vad det verkade på henne igår iaf, jag har ju inte väckt henne än.

Jag pratade med Göran igår kväll och han var färdig med jobbet och skulle åka hem rätt tidigt idag. Nu är det ju långt att åka, men med lite flyt är han hemma mitt på dan, sisådär. Med hans knä var det varken bättre eller sämre, det lär väl märkas idag…

”Min trogna läsare Iris” frågade hur vi har kommit på allt med bilder och scheman, och lösningar som klockan och så. Så jag tänkte ta och svara lite på det :)

Nu har vi ju byggt upp alla rutiner och scheman under flera år så det är inget vi bara har kommit på. I början fick vi bilder från habiliteringen, s.k. nilbilder. Men dom passade inte Sandra så jag började byta ut dom mot egna fotade bilder. Då hade vi ingen digitalkamera utan jag skickade in alla schemabilder och kopior för framkallning… Tänk vad en digitalkamera underlättar!

Scheman är ju ett sätt att tydliggöra för många, inte minst personer med autism som ofta förstår visuell information bättre än verbal. Så det är ett arbetssätt, liksom, och jag har inte hittat på det själv. Jag har tagit bitar lite här och där och satt ihop det med egna idéer så det passar Sandra och det har tagit många år och kommer aldrig att bli färdigt. Vartefter Sandra utvecklas så utvecklar jag också schemat.

Den som har missat, och vill se hur vårt schema ser ut kan klicka på ”Schema” bland etiketterna och scrolla ner tills det kommer bilder på schemat. Det finns nog med i fler inlägg, tror jag. Sandra har ett större schema som är ”Idag” och ett tvåveckorsschema med översikt över två veckor, där ”Idag” är märkt med en svart prick. Sen har hon ett schema på toan med morgon- och kvällsrutinerna, som tvätt, påklädning och tandborstning t.ex.

Vid plötsliga händelser använder vi papper och penna och ritar ett schema eller en händelse. Det hjälper Sandra att förstå vad som hänt eller se vad som ska hända.

Rutinerna har också kommit till vartefter det har funnits behov. När något inte har funkat så har vi försökt komma på lösningar för att få det att fungera bättre. Vi ser på Sandra när det blir bra och vi får försöka ända tills det blir bra helt enkelt.

Ju mer rutiner och struktur vi har desto tryggare blir Sandra och när hon är trygg så blir hon lugn och funkar bra. Allt blir enklare med rutiner när dom väl är inarbetade, utan dom skulle vårt liv vara kaos och Sandra skulle må mer eller mindre dåligt varje dag.

Det där med klockan får jag berätta i nästa inlägg, för annars somnar ni nog…

Ha en härlig torsdag!

10 kommentarer:

Maritha sa...

Vad glad jag blir när jag hinner läsa din blogg innan jag åker.

Hoppas alla som har ett barn med Sandras "problematik" kan få hjälp med tips för att göra vardagen så bra som ni lyckats med. Får man ta reda på det själv eller ställer någon upp med informationen när ens barn fått diagnos? Måste fråga för jag lär mig så mycket av dig men allt förstår jag iallafall inte.

Hoppas damen är pigg när hon vaknar och att Göran inte har så ont när han kommer hem.

Ha en fin dag vännen!

Kram Maritha

Bellan sa...

Hur skulle man klara livet utan dessa bilder? Det skulle ju bli ett fullständigt kaos. Och vilken positiv förändring det blev när de började använda det i skolan också! Det är guld värt! Sonen är beroende av det. Visst är det bra att man kan göra egna personliga bilder också.

Ha nu en fin och trevlig dag!

KRAMIS!

Anonym sa...

Vad mysigt att Göran kommer hem idag, hoppas knäet snart är bättre.Skönt att det var lugnare i dag, och duktig har du varit som hunnit med allt bak.
Ha en härlig torsdag !!! Kram Annika

Iris sa...

Nina!!

Tack för att du tar dig tid att svara på alla frågor. Du delar med dig av både glädje och de problem som uppkommer i er situation.
Jag vill lära mig förstå, har egentligen aldrig vetat något om autism, man/jag kanske inte bryr sig när man inte har det så nära inpå sig, men det är ändring på det nu.

Ha en fin dag!
Iris

Sarah sa...

Måste passa på att fråga, har ni fått mycket information/hjälp/stöd från vården?
Börjar bli nervös nu, vi ska ha återgivning på tisdag. Är livrädd att bli stående med bara en diagnos.

Kram Sarah

Mona sa...

Du är ju så fin Nina, som delar med dej av din vardag jämt. TÄNK vad du lär mej o andra. TACK till dej o alla andra anhöriga som delar med sej<3<3<3<3 Håller tummarna för att Göran inte har så ont, att Sandra fortsätter må bra och att jag är närmre dej nästa gång det åskar! KRAM

bitterfittan sa...

hoppas ni har en fin torsdag (:

Photo by Maria sa...

Vilket bra åskväder.. Såna kommer aldrig här, det mullrar lite utanför just nu men ser inte att ugnen satts på eller nån kaka på G ;-) Vilket kanske är tur för då hade jag säkert inte kunnat låta bli att äta det mesta av det..

Ha nu en bra kväll och hoppas alla i familjen mår bra..

Kramar Mia

Britt-Marie sa...

Va skönt att du kände att det flöt på bra igår och så gott det låter med nybakat bröd. Det har jag inte orkat göra på ett tag nu, kanske ska ta tag i det. Hoppas ni får en mysig torsdag nu när Göran är tillbaka :) Kram

Mia sa...

Men vad roligt för Sandra med utflykten:-) Och det låter himla gott med nybakt.
Kramar till er alla tre.