lördag 24 juli 2010

Påverkan

Just hemkommen från ridningen med en lycklig Sandra.



När jag väckte henne imorse och berättade att hon skulle få rida så flög hon upp och sken ikapp med solen. ”Jag är frisk nu” sa hon och tog sig för pannan :)

Nu har Göran och Sandra gått ut och medan vi var iväg och red förberedde Göran både potatisen och salladen, och snart ska han tända grillen. Med andra ord blev jag över, liksom. Så jag passar genast på att slappa vid datorn en stund för mig själv.


Jag hade en diskussion med en vän för ett tag sen. Det där pratet om att stärka flickorna på dagis… Alltså, har det inte blivit nån miss nånstans när man ska uppmuntra flickorna att leka med bilar? Jag menar, stärker man inte en flicka bättre genom att visa att det hon själv tycker är roligt är okay?

Jag tror ju att det bästa sättet att få vemsomhelst att växa är att stötta den egna personen, liksom. Jag tror inte att man stärker en tjej genom att ge henne bilar att leka med. Fast jag tycker absolut att hon ska kunna välja! Det ska finnas både bilar och dockor, men om jag ska stärka hennes självkänsla så ska jag nog uppmuntra henne vad hon än väljer, liksom. Vill hon leka med dockor och diska så ska hon få det, och det ska vara bra val, för det är hennes val. Vill hon leka med bilar eller brottas så är det jätteokay det med.

Sandra har alltid haft valmöjlighet och hon gillar nog hellre bilar och skruvdragare än dockor och disk, även om hon inte ogillar det heller, liksom. Jag har alltid försökt att stärka hennes egna val, oavsett om jag gillar det själv eller inte.

Det gäller det mesta från leksaker till musiksmak. Man påverkar så mycket som vuxen, och det är ju svårt att undvika det helt, förstås. Men jag tycker man ska ha det i bakhuvudet och låta sitt barn bli en egen individ, med egna åsikter och intressen. Och jag tycker att dom egna valen är bra val.

Det är okay om Sandra gillar en person som jag själv har svårt för. Det är okay att hon vill lyssna på julmusik året om, även om jag håller på att kräkas på det mitt i sommaren. Vill Sandra leka med bilar så gör vi det även om jag tycker det är urtrist. Tycker Sandra att det är roligt att städa så uppmuntrar jag det men vill hon hellre vara med Göran i garaget så är det precis lika mycket värt, liksom.

Det finns ju en risk med att uppmuntra tjejer på dagis att leka med bilar och brottas. Man talar liksom om att det är bättre, och att deras egna intressen är fel om dom hellre vill leka i dockvrån.

Var det inte, från början, tänkt att man skulle tänka efter lite mer, och tillåta tjejerna att brottas lika mycket som killarna gör? Och att låta killarna vara med när man plockar fram nål och tråd för att sy? Att man inte skulle behandla killar och tjejer olika. Var det inte det som var meningen från början?

Och nu har man bytt ut ”Herr Gårman” (som ju kommer från ”Här-går-man”) till ”Fru Gårman” ! Men alltså… ”Här går Fru Gårman” eller ”Fru-Gårkvinna” fritt översatt.. ? Jösses, säger jag bara! Finns det inte viktigare saker att besluta om i vårt land??? Förresten ska det isåfall finnas Herr och Fru ”går över gatan” med olika funktionshinder oxå, om det ska vara nån rättvisa. Några ska åka rullstol, några ska ha en vit käpp, några ska ha en assistent! Så det så!

(Skoja lite, jag tycker Herr Gårman är bra som han är!)

Ja, det är iaf vad jag tycker, andra får ju ha andra tankar, förstås. Dela gärna med er av dom :)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Nina!
Det är klart att barnen ska få välja vad dom vill leka med. Barnen ska ha lika stor valmöjlighet som vi vuxna.
Skönt att Sandra mår bättre och kom iväg på ridningen idag.
Ha en skön helg.
Kram
Agneta W

Photo by Maria sa...

Tycker det där med övergångsställeskylten var bra :-) Ha en som sitter i rulle på den ;-)

Påverkar våra barn gör vi från det att det föds så det kan man ju inte ändra på men jag håller med om att man skall stötta och uppmuntra det de själva visar intresse för om det inte är olagligt eller farligt förstås :-)

Kram Mia

Anonym sa...

Vad kul att Sandra kom i väg till sin ridning som hon gillar.Skönt att få maten fixad, och så smakar det så gott när man själv slipper att stå vid spisen.
Ha en mysig helg !!! Kram Annika

Mia sa...

Jag håller med. Jag hade mina föreställningar innan pojkarna var födda om att "mina grabbar ska leka med både dockor och bilar för det gjorde jag". Men min lillA vIGGOPRINS VALDE JU SJÄLV. Sigges första ord var :mamma. Viggos första var buss och bil. Han var 11 månader då. Vad tror du han har lekt med?? De enda dockor han lekt med är Starwars-figurer och Lego-gubbar.
Kram

Maritha sa...

Jag håller med Nina det har blivit lite överdrivet allt om att tjejerna ska stärkas och komma framåt.

Kvotering som det pratas så mycket om gillar jag inte! Rätt man/kvinna på rätt plats!


Skönt att hon blev frisk så hon fick rida och du middan klar!

Nu ska jag läsa vidare/ Maritha