måndag 19 juli 2010

Pass

Sandra ville ha sällskap till frukosten igår igen så vi gjorde som dagen innan, Göran åt med henne så länge det funkade. Och det funkade bättre igår :)

Fast morgonen blev lite intensiv med lakansbyte, medicinprocedur och näsblod, men sen lugnade det sig och det blev en ganska bra dag. Eftersom vi klarade av medicin- och badrutiner redan på morgonen så blev ju hela em fri. Det var skönt, för jag tror Sandra själv kände att hon var lite trött. Hon valde nämligen klippa i kataloger och se film före att vara ute.

Ibland är det nåt som kväljer henne. Som om hon nästan ska kräkas. Jag tror det är när hon tänker på nåt som är jobbigt för henne. T.ex. snören eller nåt som får henne att må dåligt. Jag har sett det ibland, hur hon ser t.ex. en tråd och får kväljningar.

Men hon har aldrig kunnat förklara det. Och det är ju inte så konstigt, det är ju en känsla som är svår för henne att riktigt förstå vad den kommer av. Men så igår morse höll hon på och kväljde medan jag borstade håret på henne. Jag frågade som jag brukar ”Vad är det nu som känns jobbigt” eller nåt sånt. Mest för att få henne medveten, inte för att få svar.

Men jag fick svar! Inte varför, men hur det kändes! :) Fantastiskt! ”Det känns tjockt i halsen, det är det det är” sa hon! Gumman, så jobbigt hon har och så duktig hon är!

Igår grillade vi kyckling och halloumi, mumma! Vi hade dåligt med mjölk och tyckte att det kunde vara gott med ett glas vin till maten. Sandra brukar då få coca cola, men det händer inte så ofta.


Jag frågade henne vad hon ville dricka (i vanliga fall brukar jag fråga ”Vill du ha coca cola?” men jag tänkte se vad hon skulle svara). Hon svarade mjölk. ”Om du får välja precis vad du vill” sa jag och hon flinade lite men sa inget. ”Vatten?” frågade jag, men nä, då ville hon ju ha mjölk, sa hon. Fast när hon förstod att hon faktiskt skulle få cola så blev hon glad. Men hon sa att mjölk är nyttigare för kroppen! Bra att hon gör nyttiga val för det mesta :)


Sune var med ute ganska länge, så sen var han trött och sov som en stock resten av dagen.


Jaha, idag blir det kanske nya pass då, om allt funkar som det ska. Jag brukar inte vara nervös men nu vet vi inte hur det ser ut eller hur det ska gå till så vi kan inte förbereda Sandra nånting. Därför vet hon inget och om allt flyter så fixar vi det idag. Jag får väl gå in och titta hur det ser ut först, och förhoppningsvis hittar jag nån att prata med, och förhoppningsvis vet den personen vad autism är… Förhoppningsvis slipper vi gå in i ett fullt väntrum med Sandra!

Men eftersom vi gör det idag (om det nu funkar som vi tänkt) så har vi rullstolen med oss och det ökar chanserna att det ska lyckas någotsånär bra iaf. Ja, vi hade ju annars tänkt cykla dit som imorgon, för er som inte läste det jag skrev igår.

Jaja, jag brukar ju aldrig förvänta mig nåt utan tänker alltid, när vi ska göra nåt med Sandra, att det får gå som det går och går det inte så löser vi det. Men jag längtar ju inte precis…

Vi fyllde iaf i ett papper som fanns på polisens hemsida, så det blev klart och bevittnades av grannarna igår. Eftersom Sandra inte kan skriva namnteckning själv så ska båda föräldrarna vara med, och ha skrivit under ett papper med personuppgifter. Hoppas det räcker så, för vi vill helst slippa strul för att det fattas nåt papper.

Görans pass går också ut nu, men mitt räcker i fem år till. Det förnyade jag när jag la till ett tilltalsnamn, men beroende på hur det funkar idag, och vad det kostar, så fixar jag också ett nytt när vi ändå är där. Sen ska Sandra ha ett leg med, om det nu inte är några andra papper som behövs till det, förstås… Det brukar ju inte vara enkelt och smidigt i Sverige, precis ;)

Nåja, lite nervös är jag allt, men det värsta som kan hända är att Sandra får spel bland allt folk så vi måste gå därifrån. Och det kan vi ju hantera vid det här laget så det är ju faktiskt inget att oroa sig över!

Återkommer om ett par dagar.

6 kommentarer:

Bloggande 4barnsmamma sa...

Härligt med grillat!
Jag gillar också coca cola:)!
Hoppas passen blir fixade.
Kram!

Annelie L sa...

Precis som du skriver, det är inget att oroa sig för, du är duktig på att hantera situationerna som uppstår, så det fixar sig alltid på något sett.
Jag hoppas att det blir ett pass idag, för det är alltid skönt att få saker o ting som ändå måste göras undan gjorda. Ha det så gott och lycka till!! Kramen

agneta f sa...

Sandra är ju helt fantastisk! På tal om väst, varför inte en "vanlig" reflexväst? Den måste väl alla se och vara extra försiktiga, tycker jag.Lycka till! Kramilikramen

Anonym sa...

Helt rätt men ska inte oroa sig innan, men inte alltid så lätt att låta bli. Men för det mesta brukar ju allt ordna sig till slut.

Lycka till med passen och ha en mysig tur med husbilen !!! Kram Annika

Bellan sa...

Hoppas allt har gått bra idag och att ni får en trevlig utflykt med Sandra.

Kramis!

Patricia sa...

Va kul att hon börjar vilja ha sällskap till frukosten, hoppas det flyter på bra.. =)

Hon är klok Sandra...välja mjölk o vatten före Cola, kul med lite vardags-fest med...det är ju semester trots allt... ;)

Ja det gick ju bra med passet, hoppas ni har det bra nu... =)

Kram Patricia