måndag 5 augusti 2013

Mer assistans

(Vill ni bara läsa mitt vanliga inlägg får ni scrolla lite)

Det snurrar länkar på Facebook, ni har säkert sett dom. Främst handlar det om Mikael Anderssons avslag om assistans från F-kassan. Läser man vidare på länk-källorna och kommentarerna så blir iaf jag lite irriterad.

Nu vill jag förtydliga en sak här ordentligt innan jag skriver vidare. Jag är inte insatt i Mikaels situation! Jag tycker inte att han inte har rätt att reagera och bli besviken! Men jag tycker inte heller synd om honom för att han saknar armar och ben… Missförstå mig inte, självklart har han det jättetufft, det är inte det jag menar, men han verkar vara en slags hjälte, nästan. Han är definitivt inget offer!

Av det jag har läst så beror avslaget på att han har tränat sina styrkor och förmågor så han klarar dom flesta av dom grundläggande behoven själv. Så oavsett om man har armar och ben, eller autism; klarar man sig så ska man inte ha assistans för den är till för dom som inte klarar sig! Men att inte behöva hjälp med det grundläggande innebär inte att man inte får hjälp...

Det är ju inte heller handläggarens fel att han saknar armar och ben. Och jag undrar lite om dom som kommenterar är insatta i ärendet… Jag är det inte och har inga som helst åsikter om beslutet heller. Jag är fullt medveten om att en oinsatt handläggare kan göra fel bedömningar och jag har minst två vänner som just nu är mitt i överklaganden av felaktiga beslut.

Så jag vet att det förekommer, och det är självklart tragiskt i dom enskilda fallen. Men bakgrunder kommer inte fram i länkar som folk blir arga på… Så det är kommentarerna som irriterar mig. Här är några av dom:

-Hopas att du lyckas spöa skiten ur FK, dom verkar inte göra annat än att ställa till med problem för vanligt folk.

-F-n det är inte klokt.... man får inte sträva efter att bli frisk eller klara sig själv i Sverige .... nej, då ta bort allt eller puma i medicin så blir allt bra...

-Usch, skämmas borde dom.

-vi måste förändra Sverige!

-Helt sjukt, låt dig inte slås ned, på dem bara, snart måste det här sjuka samhället ta ett slut!!!

-Man blir så arg, samhället har blivit galet. Jag har en son som också har blivit av med asistansen på detta vis.

-VälfärdsSverige 2013.... beklämmande, Försäkringskassan!

-Man tror inte det är sant att någon utan armar och ben inte får assistans då kan ju ingen få det möjligtvis om man saknar huvud och det verkar ju bara vara försäkringskassan som gör det.

-Man skäms över att vara svensk.

-Det är vansinne! Jag skäms mer och mer över att vara svensk.

-Jag skulle vilja se den smidiga handläggaren klara sig mer än 20 sekunder i din situation

Det var några. Och så här ligger det till:

En person som behöver, och har rätt till, assistanshjälp för att klara sin vardag, men där dom grundläggande hjälpbehoven (läs länken) inte kommer upp i 20 tim/v blir inte utan assistans pga det.

Gränsen 20 grundläggande timmar i veckan är egentligen ingenting att hänga upp sig på, det avgör bara om det är F-kassans eller kommunens ärende. Oavsett hur många grundläggande timmar man kommer upp i så räknas alla timmar av hjälpbehov ihop i slutändan. Så ett avslag från F-kassan betyder inte per automatik att man blir utan assistans!!!!!!!!!!! (Under förutsättning att man har rätt till assistans, förstås) Man kan t.o.m. ha samma assistansbolag om man har anlitat ett sånt.

Behöver man hjälp 40 timmar i veckan, men bara 10 timmar är grundläggande, så kan man få alla 40 timmarna genom kommunen.

Jag är både tacksam och stolt över att bo i Sverige! I hur många länder har man möjlighet att vara hemma med sitt barn med full lön?

Om jag går på det jag har läst i Mikaels fall (alltså det han själv har skrivit) så har jag svårt att se att han blir utan assistans. Just den biten, att det är kommunens ärende, kommer bort och folk tror att han inte kommer få nån hjälp alls. Om han klarar sig själv, så har han inte rätt till assistans, behöver han hjälp så får han det. Ibland träffar man på handläggare som inte är tillräckligt insatta och då får man överklaga, det är jättejobbigt, men skydd finns det!

Tack för ordet!

.

3 kommentarer:

Ulla sa...

Hallå Nina!

Mycket bra inlägg av dig och att du tar fram fakta utifrån vad du har erfarenhet och kunskap om!

Kramar om dig och saknar kramar också!

Ulla

Bellan sa...

Bra skrivet med kloka ord (som vanligt)!

Kramelikram på dig ♥
//Bellan

Tina sa...

Hej ! Ja vi fick avslag av försäkringskassan pga av att vi inte kom upp i de 20 timmarna. Handläggaren var jättebra och gjorde vad hon kunde. Vi sökte hos kommunen och har idag rätt till assistans genom dom. Jag är nöjd med beslutet ! Bra skrivet Nina ! Kramar