lördag 10 augusti 2013

Anpassning både här och där

Jag hann inte förbereda nåt inlägg igår, av nån anledning som jag inte riktigt vet. Jag prioriterade väl lite annat innan Sandra kom hem, och när hon kom hem så hade vi ju fullt upp med alla rutiner som ska hinnas med innan det blir kväller.

Jag hann inte heller skriva färdigt innan Sandra vaknade, så det var bara att vänta tills Göran hade sovit klart och kunde ta över assisterandet här på morgonen.


Det var iaf en pigg och glad tjej vi fick hem från korttids igår, efter att hon har varit där sen i måndags. Det är så härligt att se hur hon orkar nu, mot för några år sen. Visst blir det för mycket ibland, och trött-/stress-sjuk blir hon fortfarande om vi inte har lyckats med anpassningen, men det är en enorm skillnad!

Dom få gånger hon blir för trött nu känns lite värt det på nåt sätt, eftersom det då beror på att hon har haft en rolig dag eller utflykt innan. Men det får så klart inte bli för ofta. När hon var yngre (innan vi bytte skola) hände det ju nästan varje vecka, utan extra roliga dagar innan, för allt var för mycket och inget var anpassat.

Sen är det säkert en mognad hos henne också, hon blir ju äldre. Men hade vi inte anpassat då, när hon var så stressad att hon låg och kräktes ett dygn varje vecka, så hade hon inte mått så här bra nu!


Hon har alltså varit på korttids måndag till fredag, varav en av dagarna på marknad och hamburgerrestaurang! På samma dag! Ändå kommer hon hem som en solstråle och är hur pigg och glad som helst. Det är anpassning och utveckling det!

Jag ska väl erkänna att jag aldrig hade kommit på tanken att utsätta henne för det själv. Inte ens en hamburgerrestaurang även om det var bara det vi gjorde på hela veckan… Och hade dom ringt från korttids innan och rådfrågat, som dom brukar, så hade jag sagt nej.

Så här efteråt kan jag känna att ibland är det tur att dom inte frågar först. För gör man på rätt sätt, vid rätt tillfälle, och läser av Sandra hela tiden, så funkar det ju. Ibland måste man utmana för att utvecklas också, och med personer som kan Sandra utan och innan, och anpassar rätt, så funkar det oftast. Vi har nog världens bästa korttids!

Dagarna före och efter utflykten var lugna, och det är ju en av anledningarna till att det gick bra. Hon har åkt på lite bilturer, vilket alltid går hem hos Sandra, och en av dagarna hade dom haft lite pyssel med nagelfix och sånt ”må-bra”. Man blir så glad när Sandra får mer än det nödvändiga. Dom ser henne och hennes behov och hon får t.o.m. manikyr J


Det var det om det. Jag avslutar med att svara på Josses fråga, men först – Tack för din fina kommentar! Vad glad jag blir att du gillar min blogg och rekommenderar den till andra.

Frågan då, vad Daglig verksamhet innebär. Jag vet inte så mycket själv än, faktiskt, men i det stora hela är det som du skriver, ett jobb som anpassas efter individens behov och förmågor.

Vi har varit där och tittat runt och haft ett första möte och ska ha ett planeringsmöte i slutet av månaden. Då ska vi göra en liten plan för Sandras dagar, så långt vi kan med det vi vet än så länge.


Om jag har fattat det hela rätt, så finns det en hel del olika varianter på jobben. En del är i lokalen och har små uppdrag som att sortera, tillverka nåt till nåt företag, hjälpa till med sysslor, matlagning, bakning och lite sånt. Andra åker iväg på nåt jobb ute beroende på vad man klarar av. Ja, lite så tror jag det fungerar.

Hur Sandras dagar ska se ut vet vi inte så mycket om än. Vi har försökt samla ihop lite tankar, Göran och jag, om vad Sandra skulle må bra av att göra om dagarna, sen får vi gå vidare med dom tankarna på mötet vi ska ha. Dom ska iaf dela av ett rum och sätta upp en vägg, för Sandra behöver ett eget rum att vara i.


Jag kommer skriva mer om det sen, vartefter vi vet mer, men tankarna är iaf att hon ska ha meningsfulla och roliga dagar utifrån hennes intresse, förmåga och dagsform. Just dagsformen gör det ju lite svårt att veta i förväg hur dagarna ska bli. Det kommer nog att bli ganska flexibelt med en grundtanke att följa, gissar jag.

Sandra behöver ett fast schema, men aktiviteterna måste gå att forma lite efter orken. Vi hoppas iaf att det kan bli ridning som en aktivitet och vi måste försöka få in lite rörelse på nåt sätt. Sandra rör sig inte så mycket nämligen, och förstår inte det där med motion. Så det gäller att få in det i smyg ;)


Ni som följt min blogg vet ju en hel del om vad Sandra gillar, och vi skulle väl önska att hon fick såna HÄR dagar som hon har haft när hon har varit hos Maria. Att jobba på nån typ av gård en eller ett par dagar i veckan. Det finns massor att göra på en gård som går att anpassa efter Sandras behov och hon skulle både vara lycklig, utvecklas och få motion på köpet.

Men, som sagt, det är bara en önskan än så länge, det ska ju finnas också. Hos Maria har Sandra varit som skolutflykt en dag i månaden, eftersom Maria är hennes lärare i skolan, och sovit hos vid några tillfällen när det har varit lov, eftersom hon också är assistent.


Nåja, vi får se hur det blir när vi har kommit så långt. Nu ska ju assistent Jane lära känna Sandra i skolan under höstterminen, och det är faktiskt fantastiskt bra ordnat! Jag är väldigt tacksam! Jane får alltså gå dubbelt i skolan så länge som Sandra behöver det! Bara en sån sak…

Jane ska vara med Sandra på Daglig verksamhet sen, och det gör ju att det är enklare att anpassa dagarna efter Sandras dagsform.

Ja, det är väl vad jag vet än så länge, men jag kommer säkert att skriva mer om det framöver.


Ha en fin lördag!

.

6 kommentarer:

Margareta Pennhage sa...

Hej Nina
Måste bara få fråga, vet du hur mycket de får lön per dag. Här får de 36 kr per dag. Vad kul det kommer att bli för Sandra att få komma ut och jobba lite. Det är ju helt annat än att sitta i skolan och räkna matte och de andra ämnena.
Hoppas att allt ordnar sig till det bästa, och snart så ska du se att hon flyttar till eget boende med.
Kram på dig och de dina.
MVH Maggan

Bellan sa...

Vad glad man blir av att läsa hur bra allt fungerar runt Sandra! Jättebra att det kommer fram.

Er planering inför framtiden för Sandra gör nog att det kommer att gå galant. Många runt henne känner henne så väl så ni vet vad som funkar. Vad händer om Jane är sjuk när Sandra ska på dagverksamhet? Finns det nån backup-plan för det eller hänger allt på Jane? En vilodag för Sandra ibland kanske inte är fel, men om Jane skulle bli borta ett par veckor så är det inte så lyckat isf.

Kramar och hoppas ni har en fin lördag ♥
//Bellan

Bellan sa...

Nu är det jag igen ;) Jag har nog glömt tacka för glassreceptet så jag gör det nu! TACK, TACK!! Ska testa.

Kram igen då ♥
//Bellan

Anonym sa...

tjena
jag tänkte på detta med lön
hon har ju dagar då hon mår bäst av att vara hemma
hur ni fått någon lösning på när det gäller lönnen biten

mvh en stora syster till en lillebror med diagnosen ADHD

Photo by Maria sa...

Härligt att det funkar så bra med Sandra nu med allt hon hittar på.. =)
Och jag tror att det kommer att gå bra med en förflyttning till Daglig verksamhet så länge allt görs i Sandras takt och efter hennes förutsättningar =)

Kram Mia

En flicka som är stark sa...

Hej Nina! Vad roligt att hitta din blogg och läsa om ert och Sandras liv. Jag hoppas verkligen att hon ska fortsätta utvecklas och att det ska gå framåt :)

Stor kram!