fredag 29 oktober 2010

Det finns möjligheter


Men man måste hitta dom själv och man måste stå på sig och man måste slåss för sin rätt… Man måste veta vilken hjälp det finns, man måste söka och man måste överklaga.

Samtidigt som man har ett barn som behöver en mer än andra barn. Samtidigt som man ska orka och samtidigt som man ska försörja sig och familjen.

Jag tänkte slå ett slag för assistenten. Alltså, ni som har en ohållbar situation och liksom har barn som behöver er mest hela tiden, så ni har svårt att klara av ett jobb utan att det drabbar barnen och hela familjen och er själva… Ni som bara har vårdbidrag…

Kolla med ett assistansbolag! Man har ju inget att förlora på att kolla iaf, och man tjänar väldigt mycket på det. Vi tvekade innan vi sökte, för vi hade helt vårdbidrag och precis fått igenom att behålla det utan att behöva förnya vartannat år. Vi tvekade för att man går miste om vårdbidraget om man har assistans. Vi trodde aldrig att vi skulle tjäna så mycket på att söka assistanstimmar för Sandra. Kolla upp det!

Man får ju ingen information om sånt så därför tänkte jag göra vad jag kan för att tala om att möjligheten finns och den är bra! Jag har t.o.m. hört att föräldrar som har frågat på F-kassan har blivit avrådda att söka för att det är så tungt att vara assistent och dom måste vara rädda om sig…

Men hallå! Som förälder tar man ju hand om sitt barn och det blir absolut inte tyngre för att man får lön också! Att vara assistent innebär att man slipper dubbelarbeta så jobbigare blir det ju inte! Man orkar mer där man verkligen behövs!

Ja, eller så anställer man andra assistenter, om det passar bättre. Det väljer man ju själv, men det blir aldrig jobbigare! Så kolla upp, och sök! Blir det avslag så överklaga! Och man kan söka men tacka nej om man tycker att det inte är värt det när man får reda på hur många timmar man har rätt till.

Antingen söker man själv men jag rekommenderar att ta hjälp av ett assistansbolag. Det finns fler att välja mellan och vi har det HÄR vilket vi är mycket nöjda med.

Ha det fint!
Kram!

7 kommentarer:

Lenaeff sa...

Hej igen!
Du är ju verkligen en pärla :-)
Som du säger så talar ju ingen om vad man har för möjligheter och rättigheter. Så fint av dig att dela med dig om detta som man kan tycka att man borde bli informerad av när får ett barn med någon typ av diagnos.
Du är ju så omtänksam, jag länkar till detta inlägget på min blogg om det är ok?
Det finns säkert många som kan ha nytta av denna informationen, även om det inte gäller oss.
Kram kram & trevlig fredag//Lena

mamma zoffe sa...

Har vi inte hört ett pip om att man kan göra, varken från hab eller bup..
Vad är det för assistensbolag som man söker ifrån då?
Jättebra att du påtalar detta, jag kommer att länka om det här på min facebooksida :-)

STOR KRAM

Bellan sa...

Det är tur att du och din blogg finns, Nina! Jag hade aldrig tänkt på detta innan jag började läsa om er och hur det fungerar hemma hos er med Sandra. Som du vet har jag lämnat in en ansökan med hjälp av assistansbolaget. Har också fått en tid i dec. då försäkringskassan kommer på besök tillsammans med LSS-handläggaren. Så nu är processen igång iaf, så får vi se vad som händer.

Ha en fortsatt trevlig fredag! Kramar till dig!
//Bellan

Unknown sa...

Ja tänk. Det är så mycket man själv måste ta reda på. Och om man inte ens vet att möjligheten finns..ja då är det himla bra att en person somo just du tar upp det så här.

Själv är jag kanske nte i så stort behov k'nner jag. men himla bra för de som behöver de!

Kramar om!

Anonym sa...

Tack Nina för att du delar med dig!

tess sa...

Ja skulle aldrig få assisans för August. Han har inte så stora problem. Men vi som familj har ju problem eftersom jag inte orkar. Tyvärr skulle ju jag gå back då jag inte tjänar lite bra som om jag jobbar på mitt vanliga jobb och när man inte längre ska ha detta ja då har ja heller inget jobb kvar eller en väldigt liten del kvar. Jag skulle annars vara överlycklig om jag fick ex antal i veckan för att vara me dmitt barn efter skolan så han slapp fritids.

Men hur menar du att ni kan få resor beviljade? du menar på fullaste allvar att om jag bokar en Greklandsresa eller resa till Kolmården och jag åker med mitt eget barn kan jag få resan betald för min egen del å bara betala sonens? Vem betalar resten?

Aspergermamma sa...

Först: Jättebra info, så tack! Har du någon aning om hur många timmar man brukar få? Vi har totalt sett 52.5 timmar om vi lägger ihop LSS + sonens assistent i skolan. Och ett halvt vårdbidrag. Han har asperger och ADHD, men är normalbegåvad och har lätt för skolämnena och är mycket duktig på allt som innefattar ljud inklusive sitt eget tal. Hans svårigheter är att tolka visuell information, kommunikation främst med jämngamla, finmotorik och dessutom är han en väldigt orolig själ. Har perceptionsstörningar, är repetitiv, rastlös och har tics (viftar med händerna om man inte sysselsätter honom). Jag tänker att vi ändå har det rätt bra och kanske förlorar på att ansöka om assistans, eftersom vi då förlorar allt det andra, om jag förstår saken rätt. Vi föräldrar har inte tänkt vara hans assistenter utan vi vill behålla den superduktiga och engagerade assistent som han har. Problemet är ju bara att hon förlängs ett halvår i taget från skolans sida, vilket känns otryggt. Vad händer när han blir äldre och de får in yngre barn med liknande behov och har ont om pengar? Vår familjesituation är f ö väldigt ansträngd eftersom han har två vilda småsyskon (utan diagnos, men jag är ganska säker på att det ena har ADHD). Tar de hänsyn till familjesituationen, eller bara till autistens behov?