onsdag 27 oktober 2010

Livets långa inskolning


Lenaeff undrar om det tog lång tid att skola in Sandra på korttids. Både ja och nej. Att vara ifrån oss var egentligen inga större bekymmer för Sandras del. Hon lever ju ”här och nu” och tänker sällan på alternativen. Men vägen till att det skulle fungera riktigt bra var ändå lång.

Det tar väldigt lång tid att lära känna Sandra ordentligt och i början orkade hon inte så mycket heller. T.ex. hade hon över 40% frånvaro i skolan och det påverkade ju även korttidstiden. Hon var ofta hemma för att hon var trött eller tröttsjuk.

I början hade vi korttids fyra dygn i månaden, men utnyttjade kanske hälften. Dessutom orkade Sandra inte vara där på helgerna och fick oftast vara ledig en eller ett par dagar efter korttids, antingen för att hon var trött eller för att hon hade blivit sjuk av trötthet.

Hon klarade inte heller av att ha för många personalbyten så det var bara fyra personer ur personalgruppen som turades om att ha hand om henne. Men nu är Sandra trygg med alla, och alla känner henne ordentligt, så nu funkar det med vemsomhelst av dom 10 personer som jobbar på korttids. Efter ett tag utökade vi till 6 dygn och sen i våras har vi 8 dygn per månad och det funkar väldigt bra.

Egentligen gick själva inskolningen fort, Sandra började liksom bara. Men sen tog det tid med andra saker innan vi kunde slappna av när det var korttids. Första åren var vi så vana att Sandra redan innan hon kom iväg, hade stressat upp sig och hunnit bli sjuk, så jag fick alltid spänningshuvudvärk de gånger hon verkligen kom iväg.

Att Sandra inte mådde bra under den här perioden berodde inte på korttids utan på hela Sandras situation som var orolig och bidrog till att hon ofta blev sjuk av trötthet och stress. Det har tagit tid för oss alla att skola in oss i Sandras liv, liksom.


Det var det om det för denna gång :) Igår hade vi ännu en lugn och skön ledig dag med en långprommis på drygt 2,5 timme. Sen var vi lite möra i benen men mjukade upp oss i bastun.

Nåt mer hände väl inte egentligen och nu är snart ledigheten slut för denna gång. Göran åker och handlar själv idag och jag fixar lite här hemma. Till lunch blir det stekt strömming och potatismos, det är för himlans gott det!

Ha en kanoners dag!
Kram!

7 kommentarer:

Lenaeff sa...

Godmorgon Nina!
Tack snälla du för svaren på mina frågor. Så toppen det är med detta medium :)
Det är ju skönt att få veta lite så jag har ett hum om vad jag kan förvänta mig när det eventuellt blir dags för min kille att skolas in. Jag vet ju inte hur lång tid det tar här i kommunen att ordna plats, så jag kanske återkommer med fler frågor i ämnet när det börjar dra ihop sig!
Vad härligt med en långpromenad, hoppas att ni hade lika vackert väder som vi :-)
Ha en fin dag//Kram Lena

Mia sa...

Vad gulligt att hon var mörk som bebis, det var Viggo med! Prom på 2,5h? Det är ju säkert 15000 steg. Vi räknar nu på jobbet. Trampa trampa trampa. Kram Mia

Patricia sa...

Tänk så mycket det hänt genom åren, och va skönt att det går bättre o bättre hela tiden.. =)

Er "resa" har varit lång och ni har fått kämpa som sjutton, och det har gett resultat. Sandra har världens bästa föräldrar!!

Tänk att kunna gå så långt, helt otroligt, vet inte ens om jag skulle klara det om jag var frisk.. ha ha

Ha en fortsatt skön halv-ledig dag... =)
kram Patricia

Photo by Maria sa...

Vilken lång härlig promenad ni var ute på.. Härligt!! Jag tog en prommis med igår, idag har regnet öst ner hela dagen så jag har hållt mig inne.. Men i morron skall jag nog ta mig till gymmet :-)

Ha nu en fin kväll..

Kram Mia

Patricia sa...

Ja jag håller med, lax är tyvärr lite i dyraste laget, men jag köper på mig några paket när det är extra pris...gav 39:-/paket denna gång, helt OK pris tycker jag för 400 gr lax... =)

Och lax är min favvo-fisk tror jag, så himla gott!!

Kram igen

Maritha sa...

Skönt att ni kan ta långa promenader när ni är lediga och vädret tillåter. Tänk vad mycket som hänt och jag vet ju att du dokumenterat det mesta av det och kan se tillbaka på allt. Det mesta har du säkert i huvudet.

Ha en skön myskväll!
Kram Maritha

Annika N sa...

Vad skönt för er att Sandra är trygg med alla på korttids. Härligt med en långprommis :-)

Ha det så gott !!! Kram Annika