måndag 25 oktober 2010

Svarar lite

Eftersom ni är lydiga läsare och kom med en del frågor (tackar å bockar) så ska jag vara artig och börja det här inlägget med att svara på dom :)


Svar till Annelie.

Om Sandra gillar att åka till mormor och morfar… Jodå, Sandra gillar att hälsa på folk, eller att få besök, i lagom dos. D.v.s. ganska lite ;) Hon gillar det, men det måste anpassas och vara lagom. Och hon måste vara pigg. Oftast är det jobbigare än kul…

Lite om jul och affärer som visserligen inte var en fråga, men jag svarar ändå ;)… Nej, affärer är vi inte så ofta i med Sandra, och är vi det så får det bli när det är lugnt. Inte nu, alltså… Inga affärer förrän efter jul och nyår, tidigast. Men julen gör sig påmind ändå. Säger dom det inte på tv så vet hon iallafall att den brukar komma med vintern.

Men hon är inte stressad över den än och vi hoppas det dröjer ännu ett tag, men december brukar vara en skör månad. Vi har ju plockat bort sånt som oroar och stressar vartefter, liksom. Först slutade vi att träffa släkten, sen tog vi bort granen och sen även annat pynt. Vi har adventsstakar, en sån man tänder varje advent och så såna el-ljusstakar i fönstren, en stjärna i Sandras rum och lite jul i köksfönstret.

För ett par år sen skippade vi julkalendern, dels för att den oftast är för äldre barn än Sandras nivå, och för att den sänds för sent för att hon ska orka, men också för att den stressar henne. Vi har slutat fira lucia och vi pratar helst inte om julen alls förrän det är julafton. Men vi har julbord och julklappar, än så länge…

Och om jag har sett filmen när Sandra köpte tofflor… Nej, det dröjer nog ett tag till. Dom jobbar med film på tisdagar och köpte tofflorna i tisdags. Sen ska den väl redigeras lite och sättas ihop till en liten film med musik, prat och text. Så brukar dom ha filmvisning i skolan innan vi får hem den.


Svar till MammaMorran.

När vi upptäckte att Sandra har autism... Vi märkte ju ganska tidigt, före ettårsåldern, att det ”var nåt” men vi visste ju inget om autism på den tiden. Vi hade väl sett ”Rain Man” typ… Jag vet att jag sa en gång, när Sandra var ca 1,5 år ”Det är ju inte autism iallafall, för vi får ju kontakt med henne”

Det var ett evigt tjatande på BVC om att dom skulle ta oss på allvar, men man var bara en jobbig, orolig förstagångsförälder. Sen, i treårsåldern sisådär, fick Sandra diagnosen ”lätt utvecklingsstörd”

Men det kändes inte rätt ändå på nåt sätt. Vi kände att det var nåt annat. Inget stämde och allt var annorlunda. Svårt att sätta fingret på, liksom.

När Sandra var fem år såg vi ett program på tv. Det handlade om en pojke med diagnosen autism. På en gång visste vi! Alla bitar bara föll på plats. Ett år senare fick Sandra diagnosen autism och medelsvårt begåvningshandikapp. Så hon var alltså 6 år.


Svar till Lenaeff.

Vilken typ av MC jag önskar mig, och om jag har åkt hoj... Ja, hoj har jag åkt och vinner jag på lotto eller nåt nån gång så ska jag ta MC-kort. Vi hade en Honda 400 för ganska länge sen. Vad jag önskar mig för sort vet jag inte riktigt, bara inte en HD!

Det var svaren det, tack för frågorna, det gillas! Egentligen kan svaren om autism och Sandra bli nästan hur långa som helst, men jag svarar lite enkelt för att det inte ska bli tråkigt att läsa. Vill ni veta mer så skriver jag mer :)


Igår var vi ju hos mina föräldrar, Sandra och jag och det är väl inte så mycket att skriva om det. Fikade, käkade, pratade och sen hem och fortsätta med vardagens rutiner. Sandra har mått bra och funkat hela helgen så det har varit skönt på alla sätt och vis.

Idag är det skola och korttids för Sandras del och lite ledigt för vår del, och den här gången har vi inga planer! Såå sköönt! Eller, lite handla och så, men inga andra påhitt. Visserligen är påhitt mest skoj och det skulle vara trist utan sånt, men ibland är det skönt med ingenting!

Sandra klippte ut bilder ur kataloger igår kväll. Bl.a. klippte hon ut några plastbunkar, och sa ”Baka ha såna bunkar, lägga ägg och smör och mjöl i såna bunkar” Hon har koll på läget, damen! :)

Ha det fint!
Kram!

6 kommentarer:

Maritha Qvist sa...

Skönt att ni har har haft en lugn helg och att det gick bra mad besöket hos dina föräldrar.
Förstår att det blir svårt att hindra att Sandra får alla julintryck för snart svämmar väl TV:n över av alla reklaminslag om julgrejer.

Ha en skön ledighet utan måsten, själv ska jag umgås med älsklingen idag och lite förbereda helgen som är långledig för mig.

Kram Maritha

Annika N sa...

Vad bra att det blev en lugn och fin helg och besöket hos mormor och morfar gick bra.

Ha det så gott !!! Kram Annika

Lenaeff sa...

Vilka fina bilder på Sandra, och vad hon är lik dig :)
Hoppas att ni fick vackert höstväder att njuta av ledigheten i.

Kul med motorcyklar, har ju själv haft hoj förr om åren, och det skulle absolut vara det första jag köpte också om jag vann pengar.

Hur funkade det för er i början med kortis? Var det en lång väg att gå för att få det att fungera? Har du några tips om vad som är bra att tänka på som är lätt att glömma?
Lite funderingar kring kortis eftersom jag tänkte ansöka om det.
Ha en bra dag, kram Lena

Photo by Maria sa...

Ta nu vara på ledigheten, skönt att ha en sådan utan några planer..

Kram Mia

MammaMorran sa...

Hej och TACK för din kommentar på min blogg!
Och tack för svaret på min fråga här inne :)
Kram
MammaMorran- funderar på livet & ADHD

Lenaeff sa...

:-)
Inte lika morgonpigg!
Skönt med lite sovmorgon? Det är dig väl unt.
Ha en bra dag, kramar Lena

P.S.De har haft jättestruligt med servern där jag bloggar. Inte ens jag kommer åt sidan som jag vill just nu. Ha tålamod! D.S.