måndag 2 februari 2015

Schematankar

Så var det måndag igen. Sandra är glad över att få åka iväg på sitt håll och själv ska jag till optikern idag. Det är alltid roligt med nya glasögon, om man bortser från prislappen… Jag har försökt räkna ut vad det ungefär skulle kunna gå på, men det är omöjligt bland alla olika priser. Det beror ju först och främst på vilka bågar jag gillar, och det vet jag ju inte förrän jag har provat. Sen är det en massa tillägg hit och dit, så nån slutsumma får jag inte fram, inte ens på ett ungefär. Jag får be dom räkna och sen bestämma hur mycket jag har råd med när jag vet vad jag har att välja på.

Beroende på pris då, så behöver jag helst fyra par glasögon… (Vanliga och sol i progressiva, läs och terminal) Det går väl på en halv förmögenhet. Men jag har gamla bågar som jag kan använda till tre av paren iallafall.

Nåja, vi får se vad vi kommer fram till när jag kommer dit. Gårdagen gick bra här, och Sandra verkar piggare igen. Vi ritade, pusslade, tittade på film och tog det lugnt.


Jag har märkt en oro hos henne när det gäller schemat. Det är så lätt att tro att man har visat rätt och att hon har förstått, men man måste alltid ha i bakhuvudet att hon inte kan tala om när hon inte förstår. Det märker man oftast på reaktionen i efterhand sen.

Vi har ju anpassat schemat helatiden, utefter behoven och Sandras utveckling, och jag tror att det har varit bra så som vi har haft när Sandra gick i skolan. Då var hennes schema strukturerat och välplanerat, men nu är förutsättningarna annorlunda. Det finns ju ingen ordentlig planering och verksamhet just nu, och det märks mer och mer på Sandras oro.

Vi får tänka om och ändra schemat så det ger trygghet istället för oro. Det är ju inte så lätt att behålla tryggheten när vi inte har nåt att gå efter… Men jag hoppas verkligen att vi får ordning på oredan snarast. Möte på torsdag, och sen får vi se vad som händer.


Nåja, här och nu iallafall… Sandra klarar inte längre att ha fyra veckor synligt på sitt schema. Jag ska försöka förklara lite kortfattat hur vi jobbar, så ni inte tror att vi har för mycket information till henne, för det ser ju så ut när man ser ett schema på fyra veckor.

När Sandra gick i skolan, och hade ett ordentligt schema som såg likadant ut varje dag, varje vecka, så använde vi fyraveckors-schemat bara till att visa saker som hon visste skulle komma och behövde se när. Som när skolan började igen efter ett lov, t.ex.

Sen behövde hon också se vilka dagar det var skola, korttids, fritids och ledigt. Det var dom enda bilderna vi hade som framförhållning. Alltid samma, om det inte blev lovdagar. Skola månd-fred, korttids månd och tisd, hem igen onsd efter skolan, hemma lörd och sönd.

Den aktuella veckan har vi sen haft lite mer information på, sånt som Sandra måste veta för att vara trygg. Vilka som gör vad varje dag. Vem som möter på korttids, vem som borstar tänderna på kvällen och sånt. Bara sån information som vi har märkt att Sandra måste ha, inget annat. I skolan var det alltid samma personal och aktivitet varje måndag, samma varje tisdag osv. Det gav trygghet, och vi ser att det är helt nödvändigt för henne att ha den tryggheten.

Svarta pricken uppe till höger visar vilken dag det är
och den aktuella veckan är en vecka framåt från "idag"
(Personer och hus är täckta för er)

Den detaljerade informationen över ”dagen idag” har hon till vänster om fyraveckors-schemat, och det är det schemat vi jobbar med. Det andra tittar vi bara på vid behov, när Sandra t.ex. frågar vem som möter henne på måndag.

Men nu har vi märkt en oro över dom övriga veckorna, som inte har så mycket information. Att sätta upp mer info där funkar inte av två skäl, dels har vi inte den framförhållningen nu när det inte finns nån verksamhet och dels så blir det för mycket info på en gång för Sandra. Alltså måste vi ta bort dom veckorna helt, så dom inte oroar.

Det är mycket som går bakåt nu, och det märks på Sandras utveckling också. Men vi får ju hoppas att det snart ska reda ut sig, och att det inte hinner gå för långt innan det blir ordning. Vägen tillbaks blir ju längre ju längre vi måste vänta med anpassningarna…

För att underlätta lite, och anpassa det mest akuta nu, så tog jag bara bort veckodagarna och bilderna på två veckor. Sen får vi se hur schemat behöver se ut när vi vet vad vi har att utgå ifrån, och då får jag göra om det om det behövs. Förhoppningsvis har vi en verksamhet, och en fast, trygg personal att erbjuda Sandra snart.


Ja, det får vara allt för idag, det blev mycket funderingar kring schemat. Må så gott!

.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Glasögon har jag ett par progressiva plus ett par solglasögon som man tar på över de vanliga!Blev glad när jag hittade dem på en guldsmedsaffär för då slipper jag särskilda progressiva solglasögon.
Läsglasögon har jag numera från optikern eftersom det är stor skillnad på mina ögon.På jobbet har jag ett par standardläsglasögon och de funkar för det jag använder dem till dvs att läsa i sängen innan jag ska sova.Om jag då ligger på sidan blir tyvärr inte vinkeln rätt så tror inte jag köper fler läsglasögon hos optiker (kostade 1500 mer än standard).Det går utmärkt att läsa med progressiva glas och för mig funkar de även vid datorn.
Hoppas ni får bra besked snart så vardagen blir förutsägbar igen för Sandra.
Fortsätter hålla tummarna!
Annette

Ulrika sa...

Jag kan också rekommendera "Sun Covers" som det heter. Man sätter solglasögon uppepå de vanliga glasögon. Kanske inte världssnyggt, men de är superbra!
http://www.polaroideyewear.com/other-products/suncovers

Hoppas det snart rättar till sig med bra besked så ni får ordning på vardagen.

Bellan sa...

Jag tror också att det är rätt att ta bort schemat de sista två veckorna, som ni nu gjort. Det blir nog mindre rörigt för Sandra på det sättet. Men vi får verkligen hoppas att ni har en lösning på framtiden snarast så hon slipper gå ner sig ännu mer nu!

När jag läser det här inlägget så påminns jag om den där privata kursen jag fick ang erat schema och hur det funkar. Det är minnen det!! :) Får nog ta en repetition snart.... haha :)

Kramar om! ♥
//Bellan