måndag 9 februari 2015

Ordning och planering

Det var ju bra att jag klarade av gårdagens inlägg igår natt, för igår morse var det full rulle direkt när vi slog upp ögonen.

När alla morgonbestyr var avklarade blev det lite lugnt ett tag, så jag hann göra mig klar själv. Ja, borsta tänder och hår och ta en knäckemacka med kaffe. Det gick väl rätt fort, men funkade utan utbrott.


Dagen var skör och det gick i ett mest hela tiden. Det är tur att vi är två, men för att hinna vila lite mellan varven hade man behövt vara tre vissa dagar. Fast det funkar ju när det bara handlar om helger. Gör vi inga stora projekt (aktiviteter med Sandra) så hinner vi få lite vila i omgångar.

Göran och Sandra pusslade i hennes rum på förmiddagen, och då hann jag både laga mat och kafferasta lite undertiden. På eftermiddagen turades vi om att ta hand om allt runtom eller roa Sandra som ville fortsätta pussla. Att pussla kräver inte så stora förberedelser, så då hinner en av oss göra lite annat, som att packa korttidsväskan och få undan disken, t.ex.

På eftermiddagen tog tröttheten över och toa- och badrutinerna kom av sig i utbrott. Vi bytte av varandra så vi kom förbi låsningarna, och sen gick det ganska bra igen. Som sagt, det är tur att vi är två!


Idag är det korttids igen och vi har ett planeringsmöte att klara av i eftermiddag. Det ska bli såå skönt att få ordning på Sandras schema snart, även om det inte blir helt ordning förrän flytten är klar och alla assistenter som ska jobba är anställda. Förhoppningsvis har vi en intervju under veckan också.

Nu vaknar jag inte längre av att jag skäller ut chefen i drömmarna, utan av att jag ligger och planerar och löser andra röror och bekymmer som jag inte kan skriva om här. Men tids nog får jag väl sova ifred om nätterna.

Jag vill tacka för kommentarer och delningar från er läsare, det gör mig glad J Extra tack till Åsa som jobbar på en Daglig verksamhet för personer med autism, och får massa tips från min blogg. Sånt gör mig förstås väldigt glad! Lycka till i fortsättningen!

På tal om schema-idéer, som Åsa skrev att dom håller på att utveckla, så ska jag dela med mig av en variant som jag har nämnt här i bloggen tidigare. Att tydliggöra hur många dagar det är kvar till någon kommande händelse, när personen inte har tidsuppfattningen.

Måndag - Grön. Tisdag - Blå. Onsdag - Vit. Torsdag - Brun.
Fredag - Gul. Lördag - Rosa. Söndag - Röd.

Vi har använt den när Sandra har behövt se t.ex. när skolan började efter sommarlovet. Sen började vi med 4-veckors-schemat istället, men den här varianten är bra om man inte vill ha för många intryck framme hela tiden.

I det här exemplet har jag satt dit ”Födelsedag” mest för att visa. Då kan man räkna dagarna tillsammans, och Sandra drar bort en lapp varje dag, vartefter dagarna går. Ungefär som en julkalender J Varje gång Sandra oroas över hur många dagar det är kvar, så kan vi ta fram den här ”kalendern” och räkna dagarna tillsammans. Det brukar få henne lugn.


Det var allt för nu. Jag önskar er en härlig vecka!

.

3 kommentarer:

Tina sa...

Fiffigt schema ! Önskar er en bra vecka med <3 kramar

Madelein sa...

Tack, vi kom hem ordentligt men på kvällen blev hon sjuk igen, verkar som hon åkte på magsjukesmitta på sjukhuset

Anonym sa...

Hej jag undrar en sak bara 😊
Vad betyder det där J:ET som är med i vissa inlägg?
Tack för en jättebra blogg