fredag 13 februari 2015

Framtidsplaner

Gårdagen gick bra på alla plan. Iallafall till en början. Halkan ställer till med oro för Sandras del, men det går rätt bra att lösa vartefter för det mesta. På förmiddagen var det gympa enligt planen och det hade gått bra. Resten av dagen var lugn, och det var nog bra med tanke på skörheten hos damen. Hon börjar nog bli lite trött så här i slutet av veckan. Eftermiddagen och kvällen gick på en skör tråd med nära utbrott så fort det blev minsta krav.

Medan Sandra var iväg på sitt håll, så förnyade jag mitt körkort. Efter det hämtade jag mina nya glasögon och ska nu vänja mig med progressiva. Det känns helt okay, så det blir nog inga större problem. Mest lite ovant så här i början bara.


I onsdags var Sandra lite piggare än igår, som tur var, för Göran hade missat att lägga fram nattlinne efter duschen. Trosor och morgonrock låg på plats som det brukar varje kväll. När Göran skulle knyta skärpet på rocken säger Sandra ”Glömde nattlinnet” Goungen hade satt på sig rocken så fint, men inget nattlinne under.

Hade hon varit skör och trött, som igår, så hade risken för utbrott varit väldigt stor. Men hon konstaterade bara glatt att det blev lite tokigt J Jag tänker lite på hur svårt hon har när hon inte kan säga till innan hon fortsätter, utan kör på och undrar varför det inte blir som det brukar ♥

Angående gårdagens inlägg skrev Annette en viktig sak som jag vill förtydliga. Alla som jobbar runt Sandra måste först planera en förändring väldigt noga, innan man visar nåt för henne. Alla inblandade måste veta sina roller exakt, och ha samma reservplaner. Annars blir det oro direkt. Det ställer förstås till med svårigheter eftersom vi inte kan prata med varandra när Sandra är med. Hemma kör vi med skrivna lappar i akuta situationer.


Hampus undrar vilka aktiviteter det är på nya schemat. Jag kan inte riktigt svara på det än, eftersom vi inte har planerat det ordentligt, och kommer att utveckla det vartefter alla nyheter börjar sätta sig. Allt är just nu väldigt nytt för oss alla, och vi har bara ett ”schema-stöd” som vi ska utgå ifrån. Jag tänkte att jag skulle presentera det lite mer sen, när det börjar bli lite mer färdigt.

Men eftersom frågan kom så ska jag så klart svara i den mån jag kan. Vi har en långsiktig plan, men när vi kommer så långt är det ingen som vet idag.

Den långsiktiga planen är att jobba mot att Sandra ska flytta hemifrån, och träna på sånt som hon behöver klara att delta i framöver, tillsammans med sina assistenter. Inte för att hon ska klara det, utan för att hon ska få vara delaktig i sitt eget liv i den mån hon kan.

ADL-träning, t.ex. (Aktiviteter i det Dagliga Livet) Handla, laga mat, tvätta, städa. Vi har också i tankarna att få in sånt som hon tycker mycket om, så ridning är väl en aktivitet som vi kommer försöka få in i schemat så fort Sandra är redo.


Den aktivitet som vi har börjat med redan är gymnastik en gång i veckan då kommunen hyr en gymnastiksal där inga andra är samtidigt.

Tanken är att varje dag ska börja med att Sandra får sätta upp sitt schema för dagen, så hon får en överblick. Aktiviteterna ska vi planera när vi har planeringsdag sen, innan verksamheten kan börja. Den person från kommunen, som har det pedagogiska ansvaret, har skrivit förslaget som vi ska utgå ifrån. Så jag vet inte riktigt vad allt betyder än.

Det innehåller iallafall aktiviteter (på bestämda dagar och tider) som sortering, pedagogiska pärmar, skapande, kök, dator, musik, städa, tvätta, diska, promenad och spela spel. Vi börjar där nånstans, och utvecklar det med tiden när Sandra klarar att lägga till saker som t.ex. handla och rida. Även stall-aktiviteter är med i planerna framöver, och vi har också pratat om bad, ifall det går att lösa så hon kan vara i ett badhus innan dom öppnar för allmänheten. Men det ligger långt fram i planeringen.


Det blev ett lite luddigt svar, men vi är som sagt inte igång mer än så än. Jag får berätta mer vartefter vi utvecklar J

Tack för respons och lite frågor. Det uppskattas. Ni får gärna dela med er av bloggen om ni tycker att det är nåt läsvärt i den.

Jag önskar er en skön fredag och trevlig helg!

.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kolla om det finns någon bassäng för sjukgymnastik i er kommun,Hanna har haft tid i en sån iaf,för simträning och vi fick förstås säga till om att hon behöver vara ensam (med assistenter).
En annan sak ordnade jag när jag var aktiv i Autismföreningen här,vi bokade hela badhuset för medlemmarna.Alla klarar inte det heller men det är väldigt mycket lugnare än när badhuset är öppet iaf.
Tidigare kunde Hanna få tid i sjukhusets bassäng men de tog bort den möjligheten för många år sedan,det var så fullt så det fanna bara plats för rörelsehindrade där.
Så härligt att läsa om planerna för Sandras framtid,det värmer mitt hjärta fastän jag inte känner nån av er!
Ha det gott!
Annette