lördag 14 februari 2015

Mål och förväntningar

Gårdagen var skör och Sandra var trött, men dom la ribban lagom på dv under dagen så det hade gått ganska bra ändå. När jag hämtade damen var hon strålande glad, för hon hade presenter med sig till oss J


Väl hemma fortsatte vi kravlöst och det gick bra hela vägen, bra jobbat av assistenterna under dagen!

Det är så mycket som har hänt den senaste tiden, så det tar ett tag att landa i alla nya känslor. Från kaos till helt fantastiskt J Sandra somnade tidigt och vi skålade i champagne. Det känns som vi har en hel del att fira i flera dagar, och allt kan jag inte skriva om, men härligt är det.

Ett tillägg efter gårdagens inlägg och målen vi har med Sandras schema. När jag skrev t.ex. handla, så betyder träningen inte att Sandra ska klara av själva handlingen, utan att hon så småningom ska fixa att följa med i affären, bland folk. Tvätta, städa och diska betyder på Sandras nivå att hon är med och gör det hon kan för att delta, inte för att det ska bli resultat.

Det är en viktig bit, för jag vet ju Sandras begränsningar och glömmer ibland bort att andra uppfattar henne mer självgående än hon är. Det är bara när man känner henne som man förstår hela biten.


När jag berättar att Sandra har varit med och lagat mat, t.ex. så kan jag få kommentarer som ”Vad skönt att du får hjälp i köket” Eller när vi försökte få kommunen att hitta nån verksamhet som var stimulerande för Sandra och jag ville att hon skulle få ”jobba på bondgård” så sa chefen att det inte är tillåtet för man får inte utnyttja Sandra.

Då slår det mig liksom att man inte förstår behoven alls. Att låta Sandra ”hjälpa till” i köket eller på en bondgård innebär en massa merjobb och underlättar ingenting. Det är enbart för Sandras skull vi vill att hon får vara med och ”jobba”, för att hon tycker att det är roligt, och för att hon utvecklas av det.

En lite märklig sida av chefens svar är att det var helt okay att kommunen utnyttjade Sandra då ett förslag till aktivitet istället skulle vara att tvätta kommunens bilar… Det sa jag dock bestämt nej till, för det handlade inte om nån, för Sandra, rolig tvätt med hink, svamp och vattenslang (vilket hade inneburit en massa merjobb för kommunen) utan hon skulle sitta i bilen medan assistenten körde genom en tvättautomat. Visserligen var det nog mer assistenten som hade utnyttjas, men iallafall. Så vidare stimulerande och utvecklande för Sandra hade det inte varit.

Nåja! Nu har vi lämnat dom där diskussionerna och går ju vidare med bra verksamheter till Sandra. Det var bara en parentes för att förtydliga behoven och varför vi har dom mål vi har.


Angående bad, och lite tips från Annette, tack! J

Jo, vi ska luska vidare i det där med badmöjligheterna, om och när det blir aktuellt framöver. När Sandra var liten hade vi sån tur att jag fick egen nyckel till en bassäng som tillhörde skolan. Där fick vi vara gratis och ensamma en dag i veckan. Den bassängen finns tyvärr inte kvar längre.

Föreningen hyr ett badhus hos oss med då och då. Tyvärr alltid kvällstid på ett stort äventyrsbad, så det är inte aktuellt för oss.

Varmbadsbassängen fick inte Sandra använda för många år sen, eftersom hon inte har dom fysiska svårigheter som krävdes. Det kan ju ha ändrat sig och kanhända att Sandras behov av enskildhet väger upp. Det ska jag så klart ta reda på om det blir aktuellt framöver.

Nu står det många nyheter och förändringar på tur, så nåt eventuellt bad ligger väldigt långt fram i eventuella planeringar. Troligtvis flera år, men tiden får avgöra vad som händer, och när. Vi har så småningom en flytt att gå igenom också, så helt klara med framtidsplanerna kan vi inte bli förrän vi vet vart Sandra ska bo och hur behoven ser ut när vi har kommit så långt.

Det var det om det. Idag blir det inga annorlundaheter mot andra lördagsrutiner. Sandra ville pussla och vi kommer ta det lugnt så orken hinner återvända till kommande vecka. Ni får ha det så bra J

.

1 kommentar:

Anonym sa...

Haha,jo det känns igen det där med att det tar längre tid och är mer jobb om Hanna ska hjälpa till (ungefär som med små barn förutom att när någon har autism tillkommer noggrann planering).
Hanna har städa på sitt schema,det betyder (än så länge)att hon sprutar vatten på sina speglar och assistenten torkar.
Tvätta på Hannas schema betyder (än så länge) att hon trycker igång tvättmaskinen.
Laga mat betyder att Hanna pytsar i ingredienserna i en skål och assistenten gör resten (hittills gör hon en enkel remoulad,musli och chokladpudding).
Det är så roligt att hitta de här sakerna att göra,för Hanna blir så glad när hon lyckas!
Förresten,att gå ut med soporna fungerar över förväntan - hon gör det gärna!Det säger mig att det alltid är bra att tänka om och försöka på ett annat sätt när det man provat inte fungerar ("ge upp" med Bo Hejlskovs ord).
Ha en riktigt skön helg!
Annette