fredag 9 december 2011

Jul-stress

Lite skört är det allt och det som Sandra har fått reda på nu blandas väl runt i ett enda kaos för henne, men vi får väl ge det lite tid och se om det sorteras och landar så småningom.

En drink med isen utanpå dricker man inte utan vantar

Photo by Maria hade en idé om att man kan dela på dom olika schemavarianterna, så det inte blir så rörigt. Ja, det är bra och för mycket bilder klarade inte Sandra förut, så vi har utökat schemat lite vartefter hon har behövt det.

Nu måste hon se helheten och vi pratar alltid om dagarna med hjälp av alla scheman, så det skulle inte funka att dela på det med det sätt vi jobbar. Men det är inte schemat i sig som oroar och stressar, utan alla händelser som väntar. Det är därför vi inte har berättat om sånt i förväg tidigare.

I väntan på snön

Nu har vi berättat om fyra händelser, som hon vid det här laget vet kommer varje år men inte fått det bekräftat av oss förut, så hon har inte vetat när det ska komma. En av sakerna vi har berättat, och satt upp på schemat, är julafton. En är nyår. Så det är ju inga enorma händelser som behövs för att oro och stress ska visa sig.

Jag tror att det mest är tiden som stressar henne. Alltså att inte förstå tiden och veta när. Så jag jobbar mycket med det vid schemat och försöker få det så tydligt som möjligt.


Vi får väl se hur det utvecklar sig och om det här var rätt sätt eller inte. Vi har för tillfället inget bättre att komma med, så vi hoppas väl att hon kommer till ro med den information hon har fått nu, och att det här sättet funkar framöver.

Det enda alternativet vi har är ju att göra som vi alltid har gjort, nämligen inte berätta nåt, men det blir svårare och svårare eftersom Sandra blir mer medveten. Så hon blir nog ännu mer stressad av att inte veta.


Förra året var vår lugnaste jul. Då hade vi inget hemma, och skolan och korttids har ju inte så mycket dom heller, men tonade ändå ner det lilla dom hade ännu mer. Sen berättade vi att det var julafton när den dagen kom. Sandra var sjuk (ja, vanligt sjuk alltså, i förkylning) så vi kanske firade dagen efter, jag minns inte riktigt, men en lugn och skön jul hade vi.

Åren innan dess har vi försökt tona ner mer och mer för varje år, men det var ändå för mycket jul runt Sandra, så då blev hon oftast stressjuk istället. Eller skör med gnäll, skrik och utbrott.

I år verkar vi ha fått tillbaks stressen igen, men nu är det av förväntningarna och för mycket information, för vi har fortfarande ingen jul hemma och knappt någon nån annanstans heller.

Nåja, vi kan inte göra mer än vi gör, så vi får göra det bästa av det och ta oss igenom en dag i taget. Hoppas att månadsschemat funkar hursomhelst, för en lugn Sandra är ju att föredra, för allas skull.


Fotona idag är från vår tripp till Liseberg i måndags. Jag har inte haft tid att fota så mycket och har snart inga foton att smycka bloggen med.

Ha en skön fredag och trevlig helg!

♥ Kram ♥

4 kommentarer:

Annika N sa...

Hoppas att allt lugnar ner sig med julstressen för Sandra...

Ha en jättefin helg vännen !!! Kram Annika

Annelie L sa...

Hoppas att det nya schemat kommer att fungera. Det är jätte svårt att inte förstå tiden, allt blir så ovisst då, när man vet att något ska hända men inte när, det blir stressande.
Jag har ju Lillkillen här som inte kan tiden alls. Varje kväll vid sänggående har oron varit jätte stor och han har känt att det är väldigt länge kvar tills han får träffa sina föräldrar.
Nu har jag satt upp hjärtan på ett snöre som vi hängt vid hans säng. Hjärtana har ett datum och särskilda dagar har ett litet klistermärke på sig, när skolan slutar, lördagar osv. tills han får träffa mamma o pappa. Han tar ett hjärta varje kväll och har nu fått en översikt som han kan förstår, och räknar dagarna som är kvar.
Du har säkert massor av fina bilder i dina gömmor du kan använda, det behöver väl inte vara dagsfärska bilder du använder. ;)
Kram Annelie

Anna A sa...

Hej.hoppas julstressen lägger sig för Sandra. måste vara jobbigt att inte ha koll på tiden

Photo by Maria sa...

Tiden är det samma problem med för killen jag jobbar med, julen blir inget problem eftersom han bor ensam och inte behöver ha några julsaker och firas inte hos honom, och han vet inte vad jul innebär alls..
Men scheman sitter på två ställen fast ändå hyffsat nära.. Dagen på en vägg mellan två rum och veckoschema på en vägg bredvid, annars blandar han ihop scheman och tror att tex jag jobbar idag fast att det står på nästa torsdag, typ och då blir han orolig och stressad.. Nu vet han att det ensamma schemat är dagen och det andra är det som kommer men inte idag.. Vi har ju med som ni färger för dagarna =)
Men man arbetar ju efter vad som funkar, och det som funkar hos en kanske inte funka hos en annan, men man kan få mycket tips och ideér genom att tipsa och läsa andras "problemlösningar"..

Ha nu en otroligt mysig dag..

Kram Mia