måndag 26 december 2011

Fixaredag

Sandra förstår ju inte tid och vi måste hitta ett bra sätt att få hennes vardag överskådlig för henne. Hon blir ju så klart orolig av att inte veta när… Så för ett tag sen gjorde jag ett litet 4-veckorsschema där vi bara satte upp saker som hon visste skulle komma snart, men behövde hjälp med att förstå när dom skulle komma. Julafton och nyår, t.ex.

På det lilla schemat till vänster kunde Sandra ta bort dagarna
vartefter dom hade varit och en liten bild satt på de dagar
hon behövde ha info om.

Men det blev för rörigt med alla olika scheman och hon fick ingen helhet. På julaftons kväll, när Sandra skulle nattas, blev hon orolig och trodde att det skulle bli raketer på natten. För det skulle ju bli nyår på en lördag efter julafton…

Ja, på julaftons kväll var ju julafton slut i Sandras värld, och lördag var det ju också... Så tänkte hon och det är ju på Sandras reaktion man lär sig. Tänk så bra när hon kan säga hur hon tänker! Det var bara för oss assistenter att tänka vidare och göra om.Nu ser schemat ut så här istället och vi tror att det blir tydligare för Sandra, och att hon lättare får en helhet med allt på samma schema. Skillnaden mot innan är att det är fyra veckor istället för två till höger om "idag".


Den veckan som är nu, och veckan som kommer, ska vi prova att ha som vi har haft förut, dvs med dom viktigaste bilderna på. Om det är skola, korttids eller ledigt, vilka som möter henne och vem som borstar tänderna på kvällarna. Sånt som är viktigt för Sandra att ha koll på.

På dom två veckorna efter ska det bara sitta såna bilder som t.ex. julafton och sånt som Sandra vet ska komma men behöver hjälp med att förstå när det kommer.

Så nu är det bara att testa igen då, och se om det här sättet kan lugna oron hos henne bättre. Sen ska jag försöka få ordning på alla bilder också, så man hittar rätt på ett smidigt sätt. Vi har ju en del…

Det får jag väl pyssla med när vi har korttids nu. Idag ska jag skjutsa dit Sandra eftersom det är röd dag och ingen skolskjuts. Sen är vi lediga till på onsdag, då hon kommer hem med taxin i vanlig ordning.


Ha en fortsatt skön helg, vad ni än tar er för.

♥ Kram ♥

3 kommentarer:

Photo by Maria sa...

ja det gäller att vara lyhörd och det är ju ni.. Det kommer säkert bli bra med scheman så småningom när Sandra lärt sig det nya och ni har hittat vad som är bäst för Sandra..

Kram Mia

Maritha sa...

Det är ju jättebra att ni hittar bra förändringar i schemat så det känns bra för både er och framför allt Sandra!

Ha en skön ledighet nu du och Göran!

Kram Maritha

Bellan sa...

Vad bra att hon kunde tala om varför hon var orolig så ni kunde anpassa ännu bättre.
Och vad bra att du delar med dig av sånt här. Detta hjälper mig på traven när det gäller schema och framförhållning. Även om jag inte kan göra helt och hållet likadant så får man hjälp att skräddarsy tänket lite.

Hoppas ni har en störtskön ledighet!
Kram på dig ♥
//Bellan