onsdag 9 juni 2010

Hemma igen :)

Nu har vi haft semester i två dagar och våra batterier är fulladdade. Men mer om det i nästa inlägg. Kameran ligger på laddning så jag har inga bilder att visa än. Istället tänkte jag svara på en massa härliga frågor jag har fått, så återkommer jag senare med resten.

Fråga: Jag tänkte på det här med Sandras boende. Eftersom Sandra verkar vara så kännlisg när det är för mycket stimuli runt om kring henne. Är inte det absolut bästa för Sandra då att få bo i en egenlägenhet med asisstenter dygntet runt? För då slipper hon stresen av andra personer?

Svar: Vi har inte riktigt klart för oss hur Sandras kommande boende ska se ut, men vi har en hel del tankar och idéer kring det. Och en del krav… Vi har pratat mycket om för- och nackdelar kring olika boendeformer och kommit fram till att ett boende med max fyra lägenheter i ett plan och med personal dygnet runt, är det som skulle passa Sandra bäst.

Nackdelar i en vanlig lägenhet med assistenter är dels att det är större risk för personalbyten och svårare att få personal med kunskap och utbildning inom autism.

Dels att Sandra skulle riskera att bli mer isolerad och ensam. Hon måste se vad som finns att välja på, liksom. Det är orsaken till att vi vill ha boendet i ett plan, med 4 lägenheter i varje hörn och gemensamhetsutrymmen i mitten.

Sandra behöver inte vara helt ensam hela tiden utan både vill och behöver ha lagom folk runt sig, så länge det är anpassat och med hänsyn till hur hon mår och så. Hon behöver en valmöjlighet. Vill hon vara ensam så ska hon kunna vara det i sin lägenhet, men vill hon vara tillsammans med andra så ska det också vara möjligt.

Fråga: Det här med dagcenter till Sandra är det något hon klarar av? Eller skulle det bästa för henne vara att vara i ett helt eget rum på dagcentret med 1 assistent? Och att Sandra träffar dom andra deltagarna 2 och 2 med deras asisstenter i början så hon vänjer sig?

Svar: Vi har inte kommit så långt än så jag vet inte vad som är bäst, eller kommer att vara bäst. Vi har koncentrerat oss på boendefrågan i första hand, men kommer nog att börja prata om daglig verksamhet snart. Jag har ju en massa idéer, förstås, men jag vet för lite vilka möjligheter det finns och vad vi har att välja på. Jag kommer säkert att skriva mer om det när vi närmar oss.

Men i det stora hela, och det gäller boende också, så måste Sandra vänjas in på allt nytt. I hennes takt och på hennes sätt. Hon kommer säkert att klara att träffa andra vissa gånger, men behöva vara ensam ibland.

Fråga: Och jag hade en tanke om hennes schmea som ni gjort super bra. Ni är ju bättre än oss proffs som jobbar med dessa ungdomar.

”Svar” Tack! :)

(Forts.) Har ni provat att bara ha en dag i taget på väggen för sandra. Och att ni tillsamans med henne tittar i en bok på 2 veckors schemat? För det har funkat för några av våra ungdomar som haft liknade svårigheter.

Svar: En dag i taget hade vi i början och nu har vi utvecklat det efter Sandras behov. Två veckor på väggen har vi för att hon behöver det. Hon kan lätt ha en översikt på det viset. Så en bok skulle inte passa henne. Däremot klistrar jag in den del av veckoschemat som är aktuellt, i kontaktboken, varje gång hon är på korttids.


Fråga: Och en fråga till klarar Sandra av att vara med på några utflykter i skolan? Och skulle hon klara av det bättre om hon fick åka med på gemensamma utflykter i en lärares bil och att sandra har med sig ett schema där det står steg för steg vad som händer? och att personalen som har hand om sandra tar undan henne och gör något inviduelt på plats?

Svar: Ja, Sandra både klarar, och tycker om, utflykter om dom är anpassade (och inte för stora) ungefär på det sätt som står i frågan. Igår var det en sån utflykt i skolan, och Sandra åkte i en lärares bil. Det fanns också möjlighet för läraren att ta med Sandra tillbaka till skolan om hon inte orkade mer.

Jag vet inte hur det gick eftersom hon har varit på korttids sen i måndags. Men det ska bli kul att läsa om det i kontaktboken idag när hon kommer hem.

Ursäkta igen för en massa frågor.

Svar: Det gör ingenting! Jag gillar frågor och frågar man inte får man inget veta :) Så det är bara att fråga på för er som undrar över nåt!

Vicki frågade om det snart är sommarlov och ja, det är avslutning för Sandra imorgon. Om hon orkar det, efter korttids och utflykt. Vi får väl se hur hon mår när hon kommer hem.

På lovet kommer Sandra att vara ganska mycket på fritids, eftersom hon inte gillar att inte ha sina dagar planerade och schemalagda. Är hon hemma så kräver det ganska mycket sysselsättning för att hon ska må bra. Hon gillar att vara ledig om vi gör något planerat, men inte annars. Lite planer för lediga dagar har vi också, förstås :)

Ha en fortsatt fin dag så återkommer jag så fort jag hinner.

2 kommentarer:

Bloggande 4barnsmamma sa...

Härligt att komma hem med laddade batterier. Då kan man ta nya tag:)
Kram!

Tina sa...

Underbart med semester! :-D