torsdag 15 mars 2012

Skitsnack

Det blev en liten prommis i vårsolen igår, innan Sandra kom hem. Skönt att komma ut lite och även om vindarna var kyliga så var det vår i luften och solen värmde gott.


Annars blev det mest en massa slappa och Spotify av igår, och det var minsann inte så dumt. Idag blir det jobb för min del och jag ska knata iväg så fort Sandra har åkt och kommer inte hem förrän runt halv sex sisådär, gissar jag. Så kvällsrutinerna överlåter jag med varm hand åt Göran, för jag behöver nog koppla av lite när jag kommer hem.

Sandra var ju för härlig igår, när den första tröttheten lagt sig och hon väl hade landat här hemma. Hon hade mycket att berätta efter utflykten, och lärde Göran en hel del om hästar och stall-jobb, det var så roligt att höra henne. Hon hade bl.a. smort in sadlar och grejat, berättade hon.

Fast snart kom tröttheten ikapp igen, och innan tv-kvällen var slut hade tårarna kommit. Hon orkade inte se klart på tv utan ville gå och lägga sig. Inte orkade hon plocka fram grejor i sängen heller, som hon brukar innan hon somnar i vanliga fall.

Vi får väl hoppas att det hjälpte med en natts sömn och att idag blir en bra dag för henne. Det är ju inte så länge kvar innan påsklovet kommer så det vore ju bra om hon orkade skolan ett tag nu.


Jag fick på omvägar höra en kommentar om att jag nog överdriver en del när jag vill ha anpassning till Sandra. För hur kan hon klara att flyga, när jag påstår att hon inte klarar så mycket annat. Åh, vad man hade önskat att personen sa det till mig istället! Jag avskyr verkligen såna antydanden och skitsnack bakom ryggen. En massa åsikter om saker dom inte har en aning om. Däremot blir jag glad om man frågar istället. För jag förstår om man inte är insatt, det är liksom helt okay. Men fråga istället för att ifrågasätta och snacka skit är att föredra, helt klart.

Nu vet ju ni som har följt min blogg ganska bra hur läget är, men jag skriver om det här ändå, för det känns lite viktigt att få fram det, och det kan ju kika in tillfälliga läsare också, som inte vet så mycket om vilka svårigheter Sandra har och vad hon behöver för anpassning.

Först vill jag bara förtydliga en sak. Hon klarar inte att flyga! Vi gör det, ja, men hon fixar det liksom inte för det. Och det kräver en hel massa anpassning och förberedelser innan vi ens tänker tanken. Men vi har ju två val. Antingen är vi hemma jämt, eller så utsätter vi Sandra för lite jobbigheter ibland för att hon ska få andra upplevelser. Men det är alltid en avvägning.

Om jag t.ex. tar med mig Sandra till affären här hemma, för att jag behöver köpa mjölk, så behövs det oftast inte mer än att det går ut en kund från affären samtidigt som vi går in. Det är väldigt stressande för Sandra som känner sig trängt då.

Oftast stannar hon bara, och blir stående där. Vi kommer alltså inte ens in i affären. Iaf inte utan att först klara av ett utbrott. Därför låter vi hellre bli att köpa mjölk, som ni förstår. Är det jättetvunget att handla nånting så finns alternativet att vi tar rullstolen till Sandra, för att slippa låsningen. Men helst går vi inte till affären alls.

När vi ska flyga, så händer så klart samma sak när det blir trångt, men vi har alltid rullstolen till hjälp på flygplatserna. Att flyga kan vi inte skippa om vi vill komma iväg nånstans. Det är liksom nåt som vi bara tar oss igenom, för att få komma iväg på semester. För själva semestrarna är anpassade så att dom ska bli bra för Sandra, med lägenhet istället för hotell, lugna områden, lågsäsong osv. Men resan till och från, den klarar hon inte, vi gör den ändå.

Så är det ju så att vi väljer striderna och vi utsätter inte Sandra för jobbigheter om vi inte måste. Mjölken klarar vi oss utan, en människa som stör kanske man kan be gå undan så Sandra inte blir trängd, men en flygresa, den bara gör vi, och ser mest fram emot att den ska vara över.

Ja, det var det om det. Jag kände att det var viktigt att få fram skillnaden på det vi gör och vad Sandra klarar och inte klarar. För jag förstår om det kan verka konstigt annars, när jag kräver anpassning, om man tror att hon fixar allt vi gör…


A undrar om dom andra eleverna i Sandras skola har lättare autism eftersom Sandra får en egen anpassad utflykt när dom andra gör en gemensam. En bra fråga, måste jag säga! När jag skriver så glömmer jag ibland att förklara ordentligt. Bra att ni frågar, det gillar jag ju, som sagt :)

Nej, dom andra har inte lättare autism än Sandra. Alla har olika behov av stöd så verksamheten är anpassad efter varje elevs egna svårigheter och lättheter. Sandra har svårt att göra saker med för mycket intryck och störs väldigt om det är fler än hon och en lärare i närheten. Hon klarar att vara med på större utflykter enstaka gånger, om hon mår bra och det inte är nåt annat som tar energi för henne samma vecka. Den här utflykten är återkommande varje månad, och den mår Sandra bäst av att ha anpassad varje gång.

Sandra är heller inte med på bad och gymnastik av samma anledning. Det är för mycket folk för att hon ska känna sig trygg. Jag är inte så insatt i dom andra eleverna, men jag tror att det finns nån/några fler med liknande svårigheter och som inte heller så gärna är med på gemensamma aktiviteter.

Till Tina… Ja, vad säger man :( Ring och tjata, det är det enda som hjälper! Fasen att man ska behöva lägga energi på sånt självklart när man behöver all energi man har till annat! Det ska bara inte ta sån tid att få en utredning gjord. Lycka till!


Nehej, nu får det räcka för denna gången. Jag får önska er en fin dag! Tack för att ni kikar in och ännu mer tack för dom fina kommentarerna och frågorna jag får. Må så gott!

♥ Kram ♥

9 kommentarer:

Åsa S sa...

Nina va roligt att du länkat ut din blogg för jag e för lat o leta el ens fråga hahahhaha you know me :)
Du skriver jättejättebra o jag förstår om du blir lessen upprörd över sånt skitsnack, men du e en så klok kvinna o du får se att personen var antingen på skithumör el så e det en skitsnackare o på ngt sätt missunnsam förstå mig rätt!!!!!! Har hört ngr gånger om sonen...bla dom personer som känt han sen liten o är av äldre stammen, man försöker hitta hela tiden förklaringen som att jaaaa men du att inte äta det el de el anpassa o planera det e väl inte konstigt, el att ingen tonåring vill väl ut bland massa folk...ja du vet!!!
Vissa personer förklarar jag inte längre för....en väninna som känt mig sen många år vägrar inse o tycker sonen e Ufo ;)När Bergsgorillan e här ;) Så menar hon att släng igen dörren o lägg er tidigt o mys...joooooo det lär nog gå bra o hitta han katatonisk i rummet sen....suckar. Men men du vet vad som e rätt o alla andra runt er oxå!!!
Men jag fattar, hellre att folk frågar vad det än rör sig om än höra skitsnack....
Kramar om bästaste Nina :) <3

Maritha sa...

Om man inte är insatt ska man banne mig inte uttala sig om såna saker, fråga dig så får man en väldigt bra förklaring!!!!!!! Jä------la skitsnackare :o((((


Hoppas du får en fin dag vännen!

Kram Maritha

agneta sa...

Önskar dig en riktigt bra jobbardag och en skön kväll med familjen!

Kram Agneta

Tina sa...

Tack Nina du ger mig lite extra energi mitt i allt. Det ante mig hur flygresorna är för er, vi har gått igenom några.... Men tänkte vid tillfälle höra för att få tips hur ni förbereder eller gör kanske. Vi vill inte heller bli bundna hemma, därav alla avbrutna saker vi också genomgår. Vi måste nog ses ;) !
Jag kommenterar inte skitsnackarna mer än med att dom är välkomna att delta i våra liv en vecka :)Kram från mig och hoppas du haft en bra jobbdag, jag ska strax iväg också.

Okki sa...

Tycker ni är helt fantastiska föräldrar till Sandra :)
Tänk så mycket roligt hon får uppleva på era resor... tyvärr finns det alltid folk som är missundsamma.

Ha en fortsatt bra dag
Kram Kram Okki

Birgitta sa...

Tack för bra läsning! Du är en stark och klok mamma, men även en sådan kan bli trött och irriterad också. Bra att du har din blogg att skriva i.
Allt gott till dig!
Kram Birgitta

Mamma Z sa...

Kom bara att tänka på den här situationen på flyget i fyra timmar drygt.,.har ni speciella platser i flygplanet som fungerar bättre??
Vad sysselsätter ni henne med under tiden?

JAdu..snacket bakom ryggen..är vi nog många som känner igen..eller alla hurtiga kommentarer att det är bara att ta ungen under armen och göra saker och ting..jo eller hur??
Okunskap okunskap okunskap..eller en oförmåga att ens vilja försöka förstå..
Men bra att du tar upp det!!

KRAMEN min sjumilaklivs vän..

Marina sa...

Jag älskar att läsa din blogg om dig denna underbara Sandra. Hon verkar vara en härlig tjej!:-)
Du har så fina bilder inlagda i texten. Har du använt en vanlig digitalkamera?
Kramiz Marina

Annelie L sa...

Skitsnack är bland det värsta som finns. Jag hoppas verkligen att du inte tar åt dig av vad denna personen vräkt ur sig. Ni vi vet att ni är de bästa föräldrarna som Sandra någonsin kan ha.
Personen i fråga kanske borde läsa igenom hela din blogg för att få lite kunskap om vad det hela handlar om.
Du är bra Nina, det vet du. Kämpa på och förbli den du är.
Massor av gokramar till dig// Annelie