tisdag 27 oktober 2009

Ord

Jag begär aldrig av ”vanligt folk” att dom ska kunna autism eller uttrycka sig korrekt, men jag tycker att personer som jobbar med, eller för, funktionshindrade ska kunna sitt jobb och uttala sig riktigt. Jag bryr mig inte ett dugg om ifall ”vemsomhelst” säger att Sandra är autistisk, men när personalen på habiliteringen/hjälpmedelscentralen säger det blir jag irriterad.

Fast jag låter det vara. Jag vill inte verka småsint… Men Sandra ÄR inte autismen, hon HAR den. Sandra är Sandra, med en egen, härlig, personlighet och allt hon gör beror inte på autism! Om det kommer en person som har brutit benet så är det ingen som säger ”Där kommer det brutna benet”

Men personer som inte är insatta, tänker ju inte på vad det betyder när man säger att Sandra är autistisk. Därför bryr jag mig inte om det i vanliga fall. Jag bryr mig inte heller om ifall nån säger att Sandra är handikappad, för det är också ett ord som ofta används utan att man tänker på vad det egentligen betyder. För handikappade är vi alla om vi vistas i en miljö som inte är anpassad. Funktionshindrad, däremot, är något helt annat.

Sandra är inte heller ett barn med särskilda behov, för alla människor har behov och ingen har mer särskilda behov än andra. Däremot har funktionshindrade ofta behov av särskilt stöd. Det tycker jag att man ska veta när man jobbar på habiliteringen eller hjälpmedelscentralen!

När vi var på mötet förra veckan, på hjälpmedelscentralen, pratade dom om Sandra som autistisk, handikappad och med särskilda behov. För mig handlar det om respekt för den enskilda människan! Att SE människan, inte funktionshindret…

Just nu är den här lilla människan väldigt arg och trött, så jag ska gå och ta hand om henne lite extra :)

Kramen!

5 kommentarer:

Photo by Maria sa...

Kan hålla med dig om att de borde kunna uttrycka sig bättre.. Fast ordet Särskilda behov använder ju jag med som jobbar inom detta.. Och jag tycker inte det är ett konstigt eller nedvärderande ord, och mamman till tjejen jag jobbar med kallar sin dotter för handikappad och en tjej med särskilda behov.. Hon har ju särskilda behov som verkligen är särskilda, eller unika om man hellre vill kalla det de :-)

Men att skylla allt på just det symtom man fått är fel.. Håller med om att Sandra är en egen person och inte autistiska Sandra..

Hoppas det arga gått över lite ;-)

Kramar till er alla..
Mia

Mamma Tanja sa...

Det här var intressant läsning. Har nog alltid sagt att personen är autistisk inte att hon har autism, men hör skillnaden. Därenmot säger jag att Jossan är handikappad och att hon har särskilda behov. Tycker nog inte att det är något konstigt med det, men så är ju Jossan multihandikappad, har funktionshinder och särskilda behov. Har också haft privilegiet att habiliteringspersonalen alltid sett tjejen bakom detta. Ovsett diagnoser etc har de alltid sett den glada tjejen. Jag älskar verkligen personalen på barnhab. Tänk vad olika vi tänker. Intressant!
Kram Tanja

Anonym sa...

Okunskap finns ju men kanske på fel ställe i detta fallet.

Hoppas lilla Sandra har blivit på bättre humör nu så ni kan mysa lite!

Kramen till dig!
Maritha Q

Camilla & CH sa...

Så bra skrivit! Du har så himla rätt i vart enda ord du sriver.
Det gäller att se pesonen inte funktionshindret.

Må så gott!

Prins Albin sa...

Precis Vi alla är handikappade i fel eller icke anpassade miljöer. Albins utveckling gick ju i raket fart upp när vi bytte till rätt miljö och anpassade hemmet efter hans behov.

Men sådant borde ju utbildad personal inom området kunna och tänka på!!!

Ha det gott