onsdag 21 oktober 2009

En salig blandning

Ang. datorn och en fråga jag fick igår. Jo, Sandra fixar att spela enklare spel på datorn, typ Anki & Pytte, Björne, Pippi och liknande. Hon har en egen laptop till det (som vi sökte bidrag till). Det vi skulle ha datorn till nu, var alla schemabilder, och situationsbilder, som tar en väldig plats på hårddisken. Och det får man inte som hjälpmedel, vilket jag ju redan visste, men personen jag pratade med för över ett halvår sen påstod att man kunde det och då vill man ju tro på det, lixom. Man vill ju gärna lita på att dom som jobbar med det kan sitt jobb… Men hon visste inte ens något om att söka bidrag, så jag minns att jag frågade henne vad hon var för en person eftersom hon inte tycktes kunna sitt jobb…

Alla kan inte kunna allt, men jag är lite trött på att behöva vara den som ska kunna mest överallt. Vissa ställen vänder man sig ju till med vissa ärenden för att få hjälp… *suckar*

Men igår då. Dom visade olika schemavarianter och försökte komma på en variant som skulle underlätta för oss. Men Sandras schema är väl genomtänkt och går nog inte att göra enklare. Jag har lixom byggt upp det efter Sandras behov i alla år. Eftersom vi har mängder med bilder så har jag också en väldig ordning på dom. Det måste jag ha, annars skulle jag aldrig hitta rätt. Deras förslag var att lära Sandra att klara av tecknade bilder istället!... (Som dom hade i ett dataprogram och som vi skulle kunna få som hjälpmedel) Men, alltså, det tar ju lika lång tid att hitta rätt bild oavsett om den är tecknad eller fotad! Määä!

Och att byta skulle innebära att göra nya schemabilder i rätt antal och storlek, skriva ut, plasta in och klippa å sen klistra kardborrband på alla. Alltså, vi pratar MASSOR med bilder här! En låda med sorterade bilder, ett fack för hygien, ett för aktiviteter ute, ett för aktiviteter inne, ett för släkt, ett för vänner, ett för skola, ett för korttids, ett för sjukvård, ett för vardagsrutiner, osv… Alla fack ordentligt märkta. Sen en pärm för aktuell vecka, med en sida för varje dag å bilder i rätt ordning. Sen en pärm för såna bilder vi använder varje vecka, sorterade med ett blad för aktiviteter i skolan, ett blad för personal i skolan, ett blad för aktiviteter hemma, ett blad för personal på korttids, osv… Sen en pärm för matrutiner, olika maträtter, bakning, osv… Göra om allt??? Nätack! Dessutom funkar vårt schema jättebra!


Vi fick ju lite andra tips också, på mötet, om hur man kan hjälpa Sandra att bli mer självständig och bestämma mer över sitt liv, vilket ju är kanon! Det är ju åt det hållet vi jobbar hela tiden. Nu känner dom ju inte Sandra, så jag har inga åsikter om tipsen vi fick, tanken var god och det är upp till Göran och mig att tänka vidare. Men exemplet dom hade var ju ändå lite korkat, vem det än var riktat till…

Man kan sätta en färgplupp bredvid en bild i schemat, samma färg som finns på knapparna på timstocken (förklaring på vad timstock är finns länkat i föregående blogg, klicka på ”schema”) Meningen är då att Sandra själv ska ta sin timstock och trycka på samma färg. I exemplet hade dom en blå plupp bredvid bilden på toalett… Okay, det betyder: Du ska kissa i fem minuter! Men smaaart! Ööööhh….. Vet inte, men troligtvis kände dom att dom var tvungna att komma med nåt, så vi inte hade åkt dit i onödan.

Sen en massa tips på scheman till duschrutiner, påklädning, toabesök osv… Men allt det där vet vi ju redan, och har anpassat det så det passar Sandra, vilket dom också insåg efter ett tag :)

Nåja! En glad tjej kom iaf hem från skolan igår. Men när det gäller medicineringen så gör vi på vårt gamla vanliga sätt hemma! Det blev bara mer oro och tjafs av att ändra på det. Men har vi tur så funkar det så småningom, om det nu kommer att funka på det sättet i fortsättningen på korttids. Kanske vänjer hon sig och tycker det nya är bättre även hemma, om vi ger det lite tid. Det kan ju vara bra om det är helg när vi ändrar oss också… Då finns det mer tid.

Jag avslutar med lite bilder från skolan. Vi fick hem USB-minnet igår, med bilder ända från det att Sandra började på skolan. Vad roligt det var! (Fast dom fick inte plats i datorn…)

Här är när dom hade besök av brandbilen för ett par år sen. Sandra provade utrustningen och har lite att växa i, kan man säga :)


Här är min goa tjej alldeles nyligen, med sin nya jacka. Sitter nog och väntar på taxin i skolan, skulle jag tro.


Och det här är från i fredags när hon red barbacka för första gången.


Ha det bra och var rädda om varandra!
Kramen!

10 kommentarer:

Mona sa...

Vilka jädra stolpskott, att ens bara föreslå att ni ska byta bilder! IDIOTI!!!!!
När Sandra förstår och det funkar med de bilderna ni har som är "riktiga", ska ni försämra till tecknade???? HUR tänker de?
VAD tänker de med?????
TUR att Sandra har er, som vet vad ni kan, har rätt till och vad Sandra mår bra av.
Ha en fin dag, KRAM

Patricia sa...

Ja jag kan förstå att du blev lite "trött" på dem på mötet. Man tycker ju att de kunde vara lite bättre insatta.

Ett tips om du har problem med utrymmet för bilderna i datorn. Man kan köpa en lös hårddisk som man för över alla bilder på. Vi har en sån för alla våra filmer...istället för att bränna ut dem på DVD-skivor så har vi dem ligger på en "Extern hårddisk" som man kopplar in i USB-uttaget och laddar över och sen tar den till TV:n när man vill kolla på film...jättesmidigt.

Sen kan man ju byta till större hårddisk inne i datorn..sånt håller mina ungar på med så den biten är jag inte så hemma på själv... men det går...och kostar bara några hundralappar... =)

Härliga bilder på Sandra!!!!!... =D

Ha en bra dag!
Kram Patricia

Ulla sa...

Hallå vännen!
Onsdagskramar till dig!
Ulla

Photo by Maria sa...

Ett tips.. Köp en extern hårddisk.. Vi köpte en för ett tag sedan för jag samlar ju på mig en massa bilder som tar en del plats.. Jag köpte en på 1 tb (1000 gb)Får plats hur mycket som helst.. Den kan du ta med och koppla in i vilken dator som helst, sen lägga undan när man inte behöver den.. Vår kostade 869:-..
Glöm inte att du kan söka bidrag, på tex Lions.. Patrick är ju med i Lions här i Olofström och jag vet att de skänkt pengar till liknande saker..

Fina bilder på Sandra :-)

Kram
Mia

Photo by Maria sa...

Ha ha.. Såg nu att Patricia gett samma tips :-)

Kram igen
Mia

Mamma Tanja sa...

Vi har också extern hårddisk till alla foton. Funkar toppen. Sen finns det en uppsjö av gratissidor där du kan lagra dina foton. Även bredbandbolaget och dyl erbjuder plats för sina kunder...
Vet6 hur det känns att alltid behöva veta bäst. Haft många duster med "nya" läkare som inte fatar vad de pratar om tills jag förklarat vad som gäller... Mamma vet bäst...vore ett bar namn till min blogg

Anonym sa...

Håller med föregående om hårdisk, toppen!
Tur att Sandra redan har experter omkring sig och ni kan nog ta över deras jobb!

ha det jättegott! Kram Maritha Q

Sussi sa...

Ja du behöver inte komentera detta egentligen, det sägs att man ska få och att man kan söka och det är klart att vi löser detta.
Många lovar mycket men håller lite.
Bra att du är en sådan kämpar tjej.
Kram
Sussi

Vilsen mamma sa...

Hej, vi lärde en gång i tiden känna varandra på må bra. Har följt din blogg utan att komentera dina inlägg men känner nu att jag måste ge mig till känna. Beundrar dina fantastiska bilder.
Kram från Bettan från måbra

Camilla & CH sa...

Tack för dina styrkekramar! De värmer!!
Tror att jag hamnat i en djup bearbetesfas just nu och en sorg över vår situation. Jag har nog inte riktigt insett och förstått hur vår son har det. Visst har det gått upp och ner för vår son men vi har alltid trott att det ska gå bra och det kommer att bli bättre. Men men vi reser oss nog ur det här. Behöver bar tid lugn och ro och då ska jag nog lyckas få iväg ett mail om vår nödsituation som råder nu.

Imponerande med alla bilder och scheman ni har till Sandra. Så långt har vi inte kommit men jag har gått en kurs (som tillock med jag tyckte var sådär fast vi inte har bildstöd än)

Kram Liv

Ps. Gillar din bild på träden högst upp. Himlen ser utt som ett hjärta upp och ner- Precis så som livet är Upp & Ner... :) (ja,ja... vad jag pratar på, eller hur?!
- Hihi ;-))