onsdag 28 oktober 2009

Lite om det ena och det andra

Igår var det en morgon med två personer som har dåligt morgonhumör under samma tak… Det hjälpte inte att jag gick upp fyra, och hade rätt lång tid på mig att vakna ifred. Eller så var jag för trött. Kände mig lite lättretlig och tappade tålamodet väldigt fort hela dan. Och tålamod behöver man när Sandra är ”halvsjuk” För när hon inte riktigt orkar, men inte är så sjuk så hon sover, då är det rätt krävande mest hela tiden.

Men vi fick besök av släktingar och det var nog bra. Då fick Sandra lite sysselsättning, även om hon blev väldigt trött. Dom är vuxna och vet läget, så det gick lugnt till och dom åkte igen medan Sandra fortfarande tyckte det var roligt. Kul med lite besök, tyckte vi alla, och hon fick sina födelsedagspresenter, som hon skulle fått om vi inte hade avbokat fikat på hennes födelsedag. Jeans och tröja, toppen tycker vi och Sandra bestämde genast att hon skulle ha det idag, efter duschen :)

Sen fick hon ett pussel, som var lite för svårt just igår, när hon var trött… Men envis som hon är så ville hon ju lägga det ändå och arg blev hon när det var svårt och hon var trött. Ännu argare blev hon när jag sa att ”vi gör det imorgon när du är piggare” Sen hjälptes vi åt hela familjen så vi fick ihop det iaf, och då var damen nöjd! :)

Katterna, som ju inte är vana vid besök, eftersom vi nästan aldrig kan ha besök, fixade det ganska bra igår. Förra gången det kom hit folk, sprang dom och gömde sig när det ringde på dörren, och kom knappt fram förrän gästerna hade åkt. Så dom tyckte katterna var skygga. Den här gången gick det mycket bättre, fast dom var på sin vakt. Men dom vänjer sig nog även om det bara kommer folk ibland. När gästerna hade åkt igår, somnade dom pladask, båda två.

Det är knappt jag vet vilken dag det är när Sandra är hemma. Det känns som helg hela tiden. Och dom flesta jobbar ju på vardagar så det brukar lixom vara helg när vi har gäster…

Idag skulle vi ju haft korttids, och åkt till stan. Men Göran får ta handlingen själv. Ja, mathandlingen alltså. När det gäller julklappar vill jag vara med på ett hörn :) Tack, förresten, för tips om att handla på nätet. Det är ju bra! Det får det väl bli om det är tvunget. Jag vill helst gå i affären och titta lite i lugn och ro. Största problemet är väl att komma på VAD vi ska köpa… Ändå är det i stort sett bara Sandra vi har att köpa till. Ääh, det ordnar sig! :)

Göran fixar iaf en sån där extern hårddisk, och det är toppen! Så jag kan använda kameran mer igen. Nu har jag ju bara tagit absolut nödvändiga bilder, resten har fått vänta.

Ang. gårdagens blogg. Nä, inte är jag arg inte :) Bryr mig inte egentligen, men det heter ”i behov av särskilt stöd” och jag tycker bara att dom sk experterna ska veta det… (Dom som gör utredningar, habiliteringen, hjälpmedelcentralen…) Att vi andra (assistenter, läkare, föräldrar, vänner…) inte använder korrekta uttryck bryr jag mig inte om. Man vet ju vad folk menar och det är huvudsaken. Jag satt nog mest och filosoferade lite över det igår :) Men jag måste erkänna att, även om jag inte vill det, så blev jag irriterad på mötet. För Sandra har samma behov som andra, men behöver extra stöd.

Ordet handikapp använder även jag, kom jag på. För Sandra har ett begåvningshandikapp. Fast det är inte självklart att en funktionshindrad är handikappad, för det är en viss skillnad. Om jag får ett brev med blindskrift så är det jag som är handikappad, men den blinde som översätter det åt mig är inte handikappad i det läget, trots sitt funktionshinder…

Sandra blir mer handikappad i en miljö som inte är anpassad för henne. Anpassas miljön mår hon bättre och fixar mer. Hon blir mindre handikappad, men är fortfarande lika funktionshindrad.

Ja, som sagt, jag funderar nog mest över ordens betydelse. Så jag menar ju inte att märka ord. Man menar ju funktionshindrad när man säger handikappad. Man menar att en person HAR autism när man säger att någon är autistisk. Man menar ”i behov av särskilt stöd” när man säger ”särskilda behov” Det är vad man menar som är viktigt, fast lite intressant är det, tycker jag, att tänka på vad orden egentligen betyder…

Det var också roligt att få era funderingar kring orden!
Tack för det! :)

Jaha, nu har min lilla solstråle vaknat, hör jag. Så det är dags för lite gos med katter i hennes säng. Hoppas morronhumöret är bättre idag… Mitt humör känns på topp igen iaf, och jag vaknade lite mer rimligt, vid femtiden.

Jag önskar alla läsare en fin dag!
Kramen!

4 kommentarer:

Mamma Tanja sa...

Nog väckte du en tanke. Har gått omkring och funderat kring detta med ord och hur vi uttrycker oss. Har ni alltid kortids påm onsdagarna. Du ska inte med på hjälpmedelsmässa i Västerås nästa onsdag. Vet att du är stressad, men kan ju fråga. Kanske finns julklappar där.
Kram Tanja

Patricia sa...

Ja inte är det konstigt du inte orkar hålla humöret uppe när du går upp så okristligt tidigt... hi hi.

Jag köper det mesta via nätet, speciellt julklappar, jag tycker inte om att gå och trängas bland folk i affärer och stå i kö är så segt, jag sitter hellre i lugn och ro hemma i soffan och letar efter det jag vill köpa och så beställer jag det...så smidigt.. =)
Och det är skönt att vara ute i god tid, så jag går med i julklapps köpar tankar nu.. alltid lika svårt.. =)

Hoppas Sandra mår bättre idag så ni får lite lugnare i stugan igen.

Nu ska vi äta kycklinggryta o ris... mums!

Kram Patricia

Photo by Maria sa...

Gott att du är på bättre humör och att Sandra vaknade som solstråle :-)

Ha nu en fortsatt bra dag med mycket mys..

Kram
Mia

Anonym sa...

Hoppas ni fick en mysig dag med kanske än mer kortmakeri! Kram Mamman