fredag 30 oktober 2009

En lugn hemmadag

Morgnarna, och frukosten, brukar vara jobbiga när Sandra har varit sjuk. Hon har aldrig varit så sugen på frukost och behöver tid att vakna, precis som mor sin… Så när hon har varit sjuk tar det flera dagar innan hon vill ha någon frukost alls.

Men imorse kom hon själv på en lösning. Jag har nämligen gjort en spellista i Spotify åt henne, med låtar som hon gillar. Mest julmusik, men även lite annat. Hon fick höra lite av den igår, och gillade den. Imorse sa hon att hon ville höra önskelistan i datorn :) Så jag satte igång hennes spellista och hon käkade glatt upp sin frukost! Dom där små, enkla lösningarna… GUUVAAJAAGILLARDOM!!! Och vad ljuvligt det är med julmusik istället för skrik och gnäll!

Någon frissa blev det ju inte idag. Vi avbokade den, eftersom Sandra var för trött för att duscha igår, och vi inte hann göra det före nio imorse.

Däremot har vi bakat matbröd och det gick ju bra, men jag fick förbereda mycket och sänka kraven. Det märks på humöret att hon inte är helt okay än. Och lite uttråkad är hon säkert också, det blir en liten balansgång med lagom kravlöst och lagom att göra.


Igår eftermiddag, när hon började piggna till lite, satt hon och klippte ut bokstäver ur kataloger. Sen ville hon att Göran skulle skriva ord, men så många bokstäver fanns ju inte, så jag skrev ut alfabetet i Word. Vad roligt hon hade! Kul när hon intresserar sig för bokstäver och förstår vad man använder dom till. Sen gillar hon att sitta och klippa när hon är lite för trött, så det var ju en bra sysselsättning som roade henne ett bra tag.


När vi satt och åt middag ikväll tyckte jag att Sandra sa ”bandage”
”Bandage?” frågade jag.
”Bandage på kinden” sa Sandra och pekade på munnen.
”Bandage på kinden?” frågade jag.
Men då gav Sandra upp och sa ”Skägg!”
”Aha, du menar mustasch” sa jag. Hon pratade nog om ”mjölkmustasch” för hon hade just druckit mjölk och behövde torka munnen :)

Hon har alltid varit duktig på att förklara sig (så länge det är kravlöst, för ska hon be om något så låser det sig) och jag har alltid varit noga med att lyssna, och lista ut vad hon säger. Jag glömmer aldrig när hon var liten, kanske i treårsåldern, hon var ju sen i språkutvecklingen. Vi tittade på tv och hon säger ”Kool”
”Kjol?” säger jag ”Jag ser ingen kjol”
”KOOL” sa Sandra bestämt.
”Nää, det är ingen som har kjol på tv” sa jag.
”KOOL”
”??? Men det ÄR ingen kjol där”
Sandra insåg att jag inte skulle fatta, så hon hittade på ett annat ord och sa klart och tydligt
”SANDALER”
”Åå, det var skor du sa” :)

En annan gång såg hon boxning på tv och skulle väl fråga vad killen hade på händerna, eller nåt. Men hon kom på det själv och sa ”Slåssvantar” och det var väl ett bra ord på boxningshandskar?!!

Sen har vi ju ”Skogens honung” också. Ja, vet man inte vad konung är så är det ju rätt logiskt.
Ha det gott!
Kramen!

4 kommentarer:

Sussi sa...

Tänk vad lätt det blir om man verkligen lyssnar.
Jesper var ju ockås sen i talet, så han pekade mest och vi sa orden, ofta vart han arg för vi sa ju fel ord.
Då hämtade han det som han menade, så konstigt det kan bli sa vi då och så var allting glömt.
Ha nu en kanon härlig lördag för det ska vi ha.
Sussi

Photo by Maria sa...

Vad bra med musiken och att frukosten gick som en dans :-)

Härligt att hon kan förklara sig på sitt sätt så att ni ändå förstår :-)

Ha en bra lördag..

Kram
Mia

Anonym sa...

Så kul att hon gillar bokstäver nu. Vet ju att klippa är en favoritsysselsättning, så gissar att det blir mååååånga papper med bokstäver framöver.
Tycker hon är fantastisk som kommer på synonymer. ÅÅÅHHHH VAD JAG SAKNAR ER!!!!
KRAM Mona

Suzan sa...

Hoppas hon kryar på sig ordentligt så att hon är på benen snart!
Härligt med spotify, ha en trevlig helg!
/Suz