torsdag 28 november 2013

Energipåfyllning

Igår åkte ju Jane och jag på Autism & Aspergerförbundets rikskonferens och var borta hela dagen, så jag hann inte förbereda nåt inlägg som kunde publiceras i morse. Men jag fick lite tid över när Sandra tog sovmorgon, så nu är det klart.

Ser ni vem det är?

Gårdagen var mycket givande och bra. Dels var det förstås roligt att åka iväg och få lite inspiration och nya tankar tillsammans med Jane, och dels var det bra föreläsningar att lyssna på.

Jag träffade lite folk jag känner och det roligaste av allt var att jag stötte på en förälder till ett par barn jag har jobbat med på dagis för nästan 30 år sen! Det var jätteroligt att få se lite bilder på dom små som hade blivit vuxna (inte utan att man känner sig lite äldre än man trodde man var, plötsligt…) och höra lite hur dom har det. Ja, det lilla man nu hinner prata när man sitter på föreläsning. Men jag var iaf varm om hjärtat när vi åkte hem J

Föreläsningarna under dagen var intressanta, även om jag har varit med ett tag så det inte direkt var några större nyheter för min del. Men det är ju alltid bra med påminnelser och bekräftelser.

Helene Tranquist är ju alltid bra, för er som också har varit med ett tag och säkert hört henne. Hon pratade mycket om anpassningar och tydliggörande pedagogik som hon är så bra på.

Helene pratade om balansen mellan krav och förmåga

Att det faktiskt inte är personerna med autism som har beteendeproblem, utan att det är omgivningen som måste förändras! Mycket bra! Det är inte Sandras utbrott som är ett problem, utan det som utlöser utbrotten.

Är Daglig verksamhet anpassat för personerna som är där, eller är det personerna som anpassar sig efter verksamheten? Mycket viktig grund om man ska få en bra verksamhet som är till för dom den är till för…

Att grunden och ramen är lika över lag, men att innehållet för varje person är individuell. Och en viktig sak, grunden och ramen kan man nog vara ganska proffsig på, men man kan aldrig vara expert på innehållet förrän man har lärt känna individen!

Även personalen ska ju trivas och det tog Lisa Vahlne upp en hel del i sin föreläsning. Om handledning och vikten av reflektion.


Sen fick vi ett par goda exempel där personal från två fungerande verksamheter berättade hur dom jobbar. Det som jag känner är så viktigt för att nånting ska fungera öht, är ju tid för planering, så det är väl nånting som vi ska försöka få till på ett så bra sätt som det går.

På en verksamhet i Botkyrka hade dom 2 timmars planering i veckan för hela personalgruppen, och enskild planering 30-60 min. varje dag beroende på behovet. Det låter mycket, men jag kan ju bara gå till mig själv… Det går nog åt, faktiskt. Fast jag passar ju på när Sandra inte är hemma.

Det var väl en liten sammanfattning på en givande dag. För Jane är det mycket nytt att ta in så hon är nog trött idag, gissar jag. Vi hoppas att Sandra mår okay så dom får en lugn dag.

När vi åkte hem var gatorna upplysta av julpynt

Hon var väldigt skör igår, så Göran hade ingen rolig dag. Och när hon inte vaknade som hon brukar i morse, så bestämde jag mig för att låta henne få sovmorgon. Det var ju synd att jag inte kom på det redan igår, så hade även Jane fått sova lite längre idag.

Det är så nytt det här att vi faktiskt kan bestämma lite själva vilka tider som passar, men vi lär oss av missarna och gör rätt nästa gång. Jag kom iaf på det innan Jane hann åka hemifrån så hon kunde ta det lite lugnt en timme extra. Sandra var fortsatt skör och vi hoppas att hon håller ihop resten av veckan.

Idag ska vi väl hämta tillbaka lite krafter. Särskilt Göran behöver nog vila ordentligt efter både igår och den senaste tiden som har varit ganska intensiv och tröttande. Själv var jag ju supertrött när vi åkte hem igår, förstås, men det ger mycket energi också och idag är jag ganska pigg igen.

Ni får ha en fin dag!

.

1 kommentar:

Bellan sa...

Vilken härlig dag du ser ut att ha haft, trots din trötthet kan jag tänka! Tranquist har jag lyssnat till och hon är alltid bra, som du skriver. Är allt lite avis på dig nu....

Tage Danielsson gissar jag på ;)

Kram på dig finaste Ninaste ♥
//Bellan