onsdag 22 augusti 2012

Skillnad på liv och död

Jag har sett det så många gånger och har flera vänner som upplevt samma sak. Och jag har skrivit det förr, men det är så viktigt så jag skriver det igen.

Det finns barn i Sverige som inte orkar med skolan. Barn med npf (särskilt adhd och Asperger syndrom utan begåvningshandikapp, som går i vanlig skola) som faktiskt inte vill leva! 10-åringar med svår ångest, hjärtklappning och självmordstankar!

Alltså, jag mår illa!

Och orsaken? Att dom inte blir förstådda! Att deras skoldag inte anpassas så dom får lyckas istället för att misslyckas varje dag! Det är sån skillnad på om nån bara förstår att man har det jobbigt!

Ska det vara så j***a svårt att förstå???

Jag har sett att samma barn, som har mått skit, plötsligt börjar må bra, vilja till skolan och börjat stråla när förståelse och anpassning kommer till. Och jag har sett samma barn, som har haft en anpassad skolgång, där tryggheten av nån orsak försvunnit, plötsligt må skit och inte vilja till skolan mer. P.g.a. okompetenta lärare! Alltså, inte okompetenta i den bemärkelsen, dom är jättebra, dom flesta, men dom kan inte npf och dom fattar inte vad det handlar om!

Nu menar jag inte lärare över lag, absolut inte! Dom flesta är jättebra!!! Men för dom här eleverna räcker det ju med att dom har en enda lärare som inte ser deras behov och förstår deras svårigheter för att dom ska falla. Långt.

Vad jag vill få fram är att det behövs faktiskt inte så mycket för att det ska göra en enorm skillnad för dom här barnen och deras familjer. När ett barn kan börja må bra efter ett lärarbyte så måste man väl försjutton fatta att det behövs mer förståelse och kompetens inom npf?!!!???!

Vi, alla runt våra barn, får inte gå i försvarsställning om vårt eget tänkande, vi måste samarbeta mot samma mål! Lyssna på varandra och hjälpas åt att lyfta fram våra barns lättheter och låta dom lyckas!

Enkelt! Men så svårt… Skillnad på liv och död och sååå himla viktigt! Alla barn har rätt att må bra i skolan och inget barn ska behöva ha självmordstankar!


♥ Kram ♥

4 kommentarer:

Bellan sa...

Bra skrivet Nina och jag håller med helt och fullt! Det är så lite som behövs, ändå ska det vara sååå svårt. Morrar och deppar just nu....

Kram du fina ♥
//Bellan

Bloggande 4barnsmamma sa...

Usch så hemskt!
Nej, alla ska ska ha samma chans, oavsätt!

Maritha sa...

Jag kan inte förstå att det ska få vara så !!!!!!!!!

Barnen är ju det viktigaste vi har och de måste få den hjälp som krävs för att skolan och livet i övrigt ska fungera!!!!!

Det är så bra att du skriver om det Nina <3

Kram Maritha

Jessica sa...

Usch ja det är fruktansvärt ledsamt att det är så för dom. Men hur ska man hjälpa dom om inte lärarna ser till att kanske ge dom en annat? Jag menar kanske ska dom få lära sig med sina lika? Är det lättare eller svårare? svårt. Ha en bra dag.