lördag 24 april 2010

Mmmmmmdaaahh!!!

Så var vi lediga då. Skönt, det behöver vi. Man känner att det tar ett tag att återfå krafterna när det har varit en intensiv period. Den här vintern har kanske inte varit jättejobbig, men det har varit nåt hela tiden, känns det som. Vi har inte hunnit andas riktigt, liksom.

Inte så att vi har gjort en massa, men det har blivit långa hopp mellan korttidsdygnen, dels för att vi har haft några gånger med långledigt och dels för att Sandra har varit sjuk eller ledig en del. Går det långt mellan korttidsdygnen så känns det. Och särskilt om Sandra har varit hemma mycket, för man kommer efter med alla måsten, och när det väl blir lite ledigt är det måstena vi försöker hinna ikapp. Det blir inte så mycket tid över av ledigheten till att ”bara vara” på, liksom.

Så vi är nog lite extra trötta nu, och det känns när det är ett par veckor utan någon ledighet. Vi längtar lite extra till korttids då. Nu hoppas vi att vi snart får svar från LSS-handläggaren, och att våra två dygn till, går igenom, för nästa planering gäller från juni och då kommer det inte att bli så långa hopp längre. Nästan inga lediga helger, men korttids varje vecka, och det känns bra! Då går det inte så långt mellan även om Sandra skulle bli sjuk eller vara ledig ibland.

Hursomhelst så åkte vi och handlade direkt på morgonen igår, och städade gjorde vi ju i veckan, så nu har vi hela långa ledigheten kvar, utan några större måsten, men med en massa njuta :)

När vi kom hem från handlingen, såg vi grannarna i full färd med att kratta löv på en allmänning vi har här längs vår lilla gata, så vi tog varsin kratta och gick dit. Riktigt skoj att vårstäda tillsammans sådär, vi bestämde genast att det får bli vår nya tradition!

Till kvällen fixade vi en god sallad och hade det skönt i TV-soffan.


Nu verkar det ha ordnat sig med transport av cykeln också. Vi har så goa vänner som bara ställer upp utan vidare och man blir så varm om hjärtat! Dom hade ”vägarna förbi” med en släpkärra, och dom bor myyyyycket närmare ”cykelköparen” än vad vi gör :) Tack snälla raraste Almqvistarna!

Slutligen svar på en fråga. Mia frågade vad som skulle hända om det en dag kom en ny taxichaufför. Det är svårt att veta hur Sandra skulle reagera första dagen, troligtvis skulle hon åka med, men bli orolig. Däremot kommande dagar, om det upprepade sig med olika chaufförer, så skulle det visa sig med stor oro på morgnarna och kanske inte gå in i taxin när den kom. Är Sandra bara trygg, och mår bra, fixar hon enstaka förändringar, men det får inte hända nu och då...

När Sandra började i skolan, då hon skulle fylla sex år, var det olika chaufförer varje dag och vi visste aldrig innan vem som skulle komma. Det oroade väldigt mycket, även om det var fler saker runt Sandra då, som inte funkade. Vi hade inte lärt oss tillräckligt än… Varje morgon var hemsk.

Men nu funkar det jättebra, med samma chaufför, och samma bil varje dag. Chauffören ringer alltid om hon måste byta bil av nån anledning, och kan vi bara förbereda Sandra på det innan så går det bra. Skulle vi behöva byta chaufför så fick vi nog fota den nya och förbereda ordentligt, gissar jag.

Fasta rutiner och förberedelser är nog bra för dom flesta, men för personer med autism är det helt nödvändigt. ”Vanliga” fixar att vardagen inte är så styrd, men för Sandra blir det kaos. Rutiner är BRA för alla, mer eller mindre, men en person med autism MÅSTE ha det.

En annan person kanske blir besviken, över en ändrad planering, kanske inte vill byta plats eller blir arg över att något inte blir som det var tänkt, men det går, han/hon fixar det. Sandra fixar det inte. Vissa förändringar bara får inte hända, liksom. Och händer det så har man ju bara att ta sig igenom, men det ställer till det väldigt mycket mer än det gör för ”vanliga”

(Med ”vanliga” menar jag inte att en del är vanliga och andra ovanliga, utan det är bara enklare att skriva än ”dom flesta personer som inte har autism” men det är det jag menar, om nu nån reagerade på ordet ”vanliga”)


Tror det här är sommaren innan Sandra fyller tre.

Ha en skön helg!

8 kommentarer:

Photo by Maria sa...

Njut nu av er ledihet och ladda era batterier ordentligt..
Ha nu en underbart bra ledig lördag..

Kram Mia

Mib sa...

Stor jättekram och låter härligt med er ledighet, något som ni är väldigt väl värda!

Bloggande 4barnsmamma sa...

Kan tänka mig att det är illa med rullstol oxå!

Somnar nog gott ikväll ja:)!!

Marianne sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Marianne sa...

Hej Nina!
Jag har läst lite i din blogg och en del känner jag igen, annat inte när du skriver om gamla skolan.Det jag känner igen är episoden om "jag vill ha", som är en grund ide från Irene Johanssons pedagogik.Du har en film sekvens och naturligtvis förändrade jag vissa saker, från den film sekvensen. Jag gjorde också en del förändringar till Sandra för att hon skulle må bättre, tog bort att hon åt i matsal och åt själv med en vuxen i klassrummet, tog bort idrott så hon fick egen idrott o.dyl.Jag rekommenderade er också att byta till en skola med elever för autism för att hon skulle få det bättre.Det är roligt att höra att ni är nöjda med den skola ni har idag.
Ville bara säga att jag jobbade också för att Sandra skulle få det bra i skolan, men jag hade fem andra elever i klassen tillsammans med Sandra också som behövde tid.
Mvh Marianne /specialpedagog

Anonym sa...

Bra att ni har fixat och donat så ni nu kan unna er att bara vara och ladda era batterier. Hoppas nu också att ni får kanonväder.
Ha en toppenhelg !!! Kram Annika

Mia sa...

Vad fin bild:-) Jag älskar foton som du nog förstått. Skönt att ni också får lite ledigt med fint väder. Ta hand om varandra och krama Sandra när hon kommer hem.

Fru Pusselbit sa...

Njut av er lediga tid och jag hoppas att ni har lika mycket solsken hos er som vi har hos oss! =)

Jag har lagt ut brödreceptet i min receptblogg: http://pusselbitensrecept.blogspot.com/

Lycka till med brödbaket! =)