måndag 7 december 2009

Julstress

Nä, inte ”måste hinna köpa julklappar, göra julgodis, posta julkorten å städa” utan jag menar Sandras julstress. Den är igång nu… Förr om åren var hon sjuk nästan hela december, så det går ju bra ändå nu, får man säga. Men visst hon är stressad!

Så det där andra, som julkort, godis å städa och sånt, det är inte prio ett just nu. Det blir som det blir med det. Alltid blir det nåt och det brukar bli bra. Jul lär det ju bli iaf, och det är ju huvudsaken :)

Det är mycket prat om avslutning, julmat, julklappar, julgran, advent, julpyssel, jullov, julgodis och en del andra grejor som är runt oss och som inte har med julen att göra men som lixom fyller på i Sandras lilla huvud ändå. Så nu får det inte bli mer där inne, för då svämmar det över. Det är gnälligt, otåligt och nära till ledsen å arg mest hela tiden och vi har jämt å göra att sålla hennes intryck.

Nu är vi ju rätt vana att hantera det, så det går ju ganska bra. Ju längre tid det går utan tröttsjuka, desto gladare blir vi. Förra året klarade hon det ända till nyårsdagen :)

Igår blev det lite pepparkaksfika och två ljus tända och det var ju mysigt. Det är ju oftast mysigt, allt vi gör, och Sandra älskar det. Bara vi kan hålla det på en lagom nivå…

På fm igår fick jag ett sms från en god vän (Tack Patricia) om att slå på tv:n för dom skulle prata om autism. Man blir så glad varje gång det pratas om autism, för det är verkligen inte ofta! Det har kommit ut en bok av Rupert Isaacson, pappa till en pojke med autism, där han berättar om hur kontakten med hästar har hjälpt hans son att utvecklas. Han sa nånting bra som jag vill sprida vidare:

Autism är inte slutet på ett liv, utan början på ett äventyr.

Ha det fint!

7 kommentarer:

Photo by Maria sa...

Stress är ju inte bra men vad skall ni göra för att Sandra inte skall stressa.. Julen fins ju överallt just nu..

Bra ord från pappan..
Själv läser jag en bok som en mamma med en son med autism har skrivit, Det räcker inte med kärlek av Jenny Lexhed.. Jag har inte kommit så långt än men det verkar vara en bra bok och det är det ju oftast när det är skrivet och berättat av en förälder..

Ha nu en riktigt bra dag..

Kram Mia

Maritha Qvist sa...

Jag håller med Mia, julen är överallt så det måste vara svårt att undvika för alla.
Jag såg TV 4:s morgonprogram igår och där var en kvinna som själv hade autism och hade flera barn med eller utan autism. En son hade Aspbergers och hon berättade om sitt liv. Mycket intressant, tror att hon även skrivit en bok.

Jag hoppas det inte blir för stressig för Sandra men samtidigt tycker jag mig förstå att det är många positiva förändringar ju äldre hon blir och det känns bra i mitt hjärta när du berättar.
Tack Nina!

Kram Maritha Q

Annelie L sa...

Vet du, jag fick tårar i ögonen när jag läste orden du skrev, som pappan hade sagt, så fint. Även om äventyret inte alla gånger är spännande och roligt, kanske inte så ofta alls faktiskt,
så är det med all säkerhet ett äventyr som vi andra runt omkring inte har tillgång till, som vi kanske ganska ofta har svårt att ta till oss....Därför är jag verkligen glad över att jag har fått lära känna dig och Sandra, att du delar med dig av din vardag, det har gett och ger mig väldigt mycket.Tack Nina !!
Kram Annelie

Patricia sa...

Ja stackars Sandra va mycket det blir för henne vid dessa högtider, hoppas det går bra och inte blir tröttsjuka.

Jag blir mindre o mindre "stressad" av julen för var år som går. Jag bryr mig inte längre, jag gör det jag hinner och orkar och det som inte blir gjort får man vara utan.
Jag vill visserligen så mycket mer än jag hinner och orkar men lär mig tack o lov att prioritera bättre o bättre... tänk att man vid 44 års ålder äntligen kan börja lyssna lite på sin kropp...ha ha.

Va kul att du fick möjlighet att se inslaget om autism, jag tyckte det var jätteintressant och tänkte just på hur mycket Sandra älskar sin ridning... =)
Och det var även intressant att höra hur tjejen med Aspergers och ADHD tänkte, jag kände igen så mycket genom min svägerskas son. Jättebra att det kommer upp lite här och då och gör folk mer upplysta och medvetna.

Hoppas ni haft en bra dag!
Kram Patricia

Sussi sa...

Du ska snacka om att ha det rörigt, jag bara far omkring och du har ditt hemma känns ganska lika tycker jag.
Ja du dessa pepparkakor, på butiken idag så frågade dom om jag ville ha lite glögg och en pepparkaka NÄ TACK!
Peter kom hem med en stor burk, med orden att DENNA är till barnen INTE dig.
Ja du jul stress hos mig ska den inte få ta någon plats om man vill städa och så kan man gott göra detta själv, har jag sagt.
Kramisar och ha det gott!
Sussi

Britt-Marie sa...

Så klokt sagt och så bra med sådana program!! Kram Mamman

Mamma Tanja sa...

Jag har aldrig varit så sen med julklappar som i år. Beror det på jobbet tro. Ligger efter med det där också, hehe!!! Har du tips på bra föreläsare kring autism så hojta till...