måndag 24 mars 2014

Metoder som funkar

Jag har varit lite trött på en del grupper på fb, och rensat bort en hel del där det mest gnälls. Så har jag saknat ett ställe där jag känner igen mig, och Sandra, och där jag kan vara den som kan hämta idéer och få stöd hos andra. Det låter kanske konstigt, men eftersom Sandra är vuxen och jag har kommit ganska långt, så har jag inte haft så mycket gemensamt med andra föräldrar i olika grupper, där barnen oftast är mycket yngre.

Dessutom har vi ofta helt egna anpassningar och andra svårigheter och lättheter att ventilera än föräldrar till barn med enbart autism, eller Asperger med normal/hög begåvning. Vi är inte ens i närheten av vad mammor till barn i vanliga skolan tampas med. Jag jämför inte nu, utan har bara letat efter nåt där jag känner igen oss.


Nu har jag hittat en grupp med massor av kunskap som jag har nytta av och massor med samma tänk som jag har. Alltså, wow! När Sandra gick i skolan hade jag lärarna att bolla med, som har det där lilla extra som är på vår nivå och jag har saknat det väldigt mycket sen skolan slutade. Inte för att jag hade kontakt med dom i tid och otid, men jag hade möjligheten om det behövdes.

Nuförtiden är det nog inte så många längre som ifrågasätter internets betydelse, det är ju så det är idag och fler och fler ser fördelarna. Jag säger bara, utan internet, bloggen och fb hade jag inte varit den jag är idag.

Så mycket gemenskap och kunskap och så enkelt att hålla kontakten med sina vänner, som ju inte är så plättlätt för oss annars. När Sandra fick sin diagnos fanns inte den här möjligheten, och jag kände mig väldigt ofta ensam och utsatt. Och hjälplös. Då blev skolan räddningen, och sen har ju användandet av internet växt. Det är en enorm tillgång!


Det roliga med den här gruppen är att jag har fått massor av bekräftelse. Jag är lite emot metoder och har ju plockat lite idéer här och tips där, sen blandat det med mitt egna sunda förnuft och Sandras individuella behov. Det mesta av bemötande och förhållningssätt har jag lärt mig från skolan.

Så hittade jag den här gruppen, och inser att det är just en metod. Vilken känsla att ha så mycket sunt förnuft och faktiskt tänkt helt rätt utan att veta att det är en metod. Jag har bara sett Sandras enorma framsteg och skillnad på hennes reaktion om jag bemöter henne rätt. Jag hade ingen aning om att det kallas för Låg-affektivt bemötande.

Nåja, det var väl inte det jag skulle skriva egentligen. Ibland går fingrarna av sig själv. Eller, det gör dom rätt ofta, faktiskt ;) För övrigt var gårdagen en mycket bra dag. Sandra var pigg och glad och solen strålade ute i vårluften. Efter maten gick Göran och Sandra ut och blåste såpbubblor J


Idag ska ju Göran iväg med husbilen några dagar och jag ska göra absolut ingenting särskilt, har jag tänkt. Såå skönt!

Må så gott!

.

7 kommentarer:

Patricia sa...

Jag håller med, man kan ha stort nytta och nöje av internet, och utan nätet hade inte vi hittat varandra .. ;)

Va kul att du hittat en grupp som känns rätt för dig, det är skönt att kunna ge och få stöd och tips från likasinnade .. =)

Ha nu en skön ledighet!
Kram kram

Anonym sa...

Nämen så kul,det "metoden" använder vi oss också av tillsammans med TEACCH och sunt förnuft om man nu måste ha nåt namn på arbetssättet.
Har upplevt samma sak som du flera gånger,saker jag visste fick jag namn på när jag gick en kurs/hörde en föreläsare/läste en bok.Alltid lika kul och lärorikt!
Precis som du är jag för individanpassning och har mycket nytta och glädje av Internet,däremot bojkottar jag FB annars hade vi kanske mötts där.
Ha en bra dag!
Annette

Anonym sa...

Vad härligt att du hittat en grupp som känns rätt för dig och som även kan ge dig mycket tillbaks! Det finns nog något för alla, bara man "hittar det"! Ha en riktigt härlig ledighet :) Kram Agneta

Anonym sa...

Vad härligt att du hittat en grupp som känns rätt för dig och som även kan ge dig mycket tillbaks! Det finns nog något för alla, bara man "hittar det"! Ha en riktigt härlig ledighet :) Kram Agneta

Photo by Maria sa...

Internet är ett bra påfund =)
Hoppas att du nu gör absolut ingenting och tillåter dig det ;)

Kram MIa

Bellan sa...

Vad härligt att du har hittat en grupp som du trivs med! Och ja, var hade man varit utan nätet? Det har gett mig väldigt mycket när vi nu hamnade i diagnoslandet. Vi hade heller inte träffats....

Jättefina inlägg du skrivit om assistenter. Vi har väldigt mycket lika erfarenheter där....

Kramar om massor <3
//Bellan

Mamma Z sa...

Instämmer med föregående talare. Vi hade ju aldrig träffats!! Inte heller fått ännumer ökad förståelse i kring NPF. Då mina killar har Asperger så skiljer det sig en hel del mot autism och jag känner att jag har lärt mig en hel del om det via din blogg!

Stora saknar kramen <3