fredag 14 december 2012

Vintervila

Natten har varit orolig så det blev inte så mycket sömn även om jag inte behövde gå in till Sandra nånting. Jag hörde henne böka runt halva natten och det räckte för att jag skulle ligga och vara beredd på att få gå in. Nu hoppas jag att hon sover ett tag till, för annars blir det ännu en jobbig dag idag.


Igår var det en tröttsam dag för oss alla. Sandra vilade mest i soffan och såg på film, men ”orkade” gnälla och tjafsa en hel del mellan varven… För trött för att orka och för pigg för att sova.

Vill ha mat, får mat, vill bli matad men öppnar inte munnen. Efter en timme tar vi bort maten, då blir det utbrott. Vill gå på toa men går inte på toa, får utbrott. Vill bli omstoppad men lägger sig inte, får utbrott. Skriker ”Jag vill se filmen” samtidigt som filmen är på. Osv.

Men frampå eftermiddagen lyckades Göran mata i henne ett par köttbullar och lite makaroner iaf, med hjälp av ett gosedjur och massa tålamod. Jag har sagt det förr och menar det verkligen, jag är såå tacksam över att vi är två som kan turas om! Vart hämtar alla ensamstående sitt tålamod ifrån? Och hur i hela friden hinner ensamstående duscha?? Alltså, när man har barn man inte kan lämna, menar jag förstås, annars går det säkert bra att hinna :)

 
Damen blir iaf hemma den här veckan, minst. Vi får väl se hur hon piggar på sig i helgen, men korttids har jag ju svårt att tro att det blir nåt innan jul. Förhoppningsvis lite skola, om inte annat så vi hinner handla lite julmat…

Sen är ju julafton på en måndag, som är ”vår korttidsdag” så den veckan blir det ingen ledighet eller ordentlig nyårshandling. Veckan efter är det ju nyårsafton på ”vår korttidsdag” och då är korttidsdygnen framflyttade ett par dagar och blir i slutet av veckan istället.

Det innebär inget korttids förrän den 2:a januari nu, om det inte blir nåt den kommande veckan… Och efter det senaste dygnet känns det som vi skulle behöva minst en veckas ledigt typ direkt.

Handlingen löser sig ju, Göran får åka själv helt enkelt, värre är det inte. Men nån vidare vila lär vi inte hinna med, eller nån städning. Och jag menar inte julstädning då, den har vi skippat för länge sen, utan vanlig akutstädning, typ lite dammsugning. Jag lovar att det finns behov av att dammsuga efter tre veckor med katt i huset… Vilken tur att vi är två, så vi inte måste vänta med duschen i tre veckor! ;)

 
Jag avslutar med att besvara en kommentar från Josse. Tack så mycket, din fina kommentar gjorde mig väldigt glad! Ja, jag blir så klart alltid glad över alla era kommentarer :)

Du skrev att du inte vet hur du ska uttrycka dig när det gäller barn med speciella behov, eftersom alla har speciella behov. Nu bryr jag mig inte så mycket om hur folk uttrycker sig så länge jag förstår vad som menas, men vill man säga rätt så heter det nog ”Barn med behov av särskilt stöd” Utifall du ville veta, menar jag :)

Sen var du intresserad av hur korttids fungerar och jag berättar gärna lite om det. Jag vet inte riktigt hur många gäster och personal dom är, men det finns fyra platser/sovrum och en akutplats, så dom är som mest fem gäster åt gången, om akutplatsen är tillsatt. Annars är dom som mest fyra gäster i taget.

Personalen försöker, i den mån det går, att boka in gäster som passar ihop. Så oftast är det ungefär samma personer som Sandra träffar när hon är där och det är väl åtminstone en ”kompis” där och dom tycker visst om varandra väldigt mycket. Det är roligt för det är egentligen det enda stället där Sandra kan träffa en ”kompis” på, även om hon inte har behov av kompisar på samma sätt som andra.

Sandra måste ha en personal på sig och hur det är med dom andra gästerna vet jag inte, men minst två personal ska det finnas iaf, förutom på nätterna då dom oftast är en, om det inte är några särskilda anledningar att en extra behövs. Dom flesta sover ju och jag tror att dom har nån slags jour ifall nåt skulle hända så dom kan ringa på förstärkning. Det gäller också om nån av gästerna skulle bli sjuk så det behövs personal under dagtid, då alla annars åker till annan verksamhet, t.ex. skola.

 
Sandra är på korttids varje vecka måndag till onsdag, för det är det som passar henne bäst. Alltså har vi inga lediga helger, men det går att önska om det skulle bli behov av det. Fast för Sandra är det lugnast att varje vecka är sig lik, så vi håller oss helst till det.

Sen har hon även fritids på samma ställe, men klarar inte att vara där efter skoldagens slut utan vi utnyttjar det bara på skolloven, eftersom Sandra behöver ha lite att göra och blir stressad av för mycket ledigheter och lov.

På vardagar åker Sandra taxi mellan hem-skola-fritids/korttids och när det är korttids på röda dagar eller helgdagar så skjutsar vi henne.

Verksamheten är anpassad och det är sällan/aldrig som Sandra är med på utflykter tillsammans med dom andra. Hon har helt andra behov och personalen är jätteduktiga på att anpassa Sandras dagar så hon ska orka. Hon får även ADL-träning så som tvätt, matlagning, hygien och lite sånt efter hennes förmåga.

 
Ja, det var väl lite om korttids, fråga gärna igen om det är nåt mer du vill veta :) Jag kan iaf säga att vi har ett mycket bra korttids med superduktig personal som gör allt för att Sandra ska må bra när hon är där. Tack vare personalen så funkar det hur bra som helst och Sandra trivs jättebra, vilket är en förutsättning för att vi ska kunna slappna av och få den vila vi behöver.

Nu önskar jag er alla en fin dag!

♥ Kram ♥

2 kommentarer:

Maritha sa...

Låter lite länge innan ni får ledigt du och Göran.....men så får det bli när inte Sandra är på topp då!

Hoppas hon blir mindre skör så hon iaf orkar med skolan. Har hon inte skollov?

Styrkekramar <3

Maritha

Tina sa...

Ja lite ledigt vore skönt vännen, men svårt att ta time out när man behöver. Hoppas att ni får lite vila nån dag framöver. Kramar i massor