tisdag 25 december 2012

En fröjdefull jul

Dan före dopparedan gick hyfsat bra. Vi började med att slå in julklappar och käka pepparkakor och om vi bara fokuserade på ”här och nu” så var allt lugnt, men det behövdes en och annan påminnelse mellan varven.

Sandra far gärna iväg i tankarna och stoppar man inte det så har hon snart allt i huvet samtidigt. Då stressar hon upp sig och det brukar sluta med utbrott.

Sunes julklapp slås in
 
Resten av dagen fick bli lugn, för det var väl ungefär vad damen orkade sådär dagen före julafton. Vi skippade toa- och badrutinerna och alla andra krav vi kunde skippa. Det gick ganska bra och Sandra var mest glad och lugn under dagen.

Självaste julafton började med toa- och badrutiner, medan orken fanns för sånt. Det är ju annars en kvällsrutin, men vissa dagar kan vi ändra, när det passar sig bättre.

Men vet ni vad?! Det blev den lugnaste och mysigaste julen vi har upplevt med Sandra någonsin! Sandra var en solstråle mest hela tiden, och det har faktiskt aldrig hänt på en julafton förut.

Våra finaste grannar kom med godsaker
 
Vi har ju lärt oss lite varje år, så vi har nog hittat en lagom nivå nu, tror jag. Dagen noga planerad och schemalagd utan risk för någon dötid nånstans. Sandra visste precis vad som gällde, och i vilken ordning, och det märktes att hon förstod det också. Därav lugnet, med all säkerhet.

Efter badet var det dags att börja duka fram julmaten, och det hade Göran hunnit förbereda medan jag duschade Sandra, så det som var kvar att göra kunde Sandra hjälpa till med.

I år var också första julen som Sandra både mådde bra och hade ro, så hon åt faktiskt en hel portion med julmat, och ville ha påfyllning t.o.m.

 
Men efter en prinskorv till så tog det stopp iaf. Då ville hon börja plocka fram julklapparna på golvet. Det sysselsatte henne medan Göran och jag fick undan maten i all hast. För vänta går liksom inte där, när klapparna är upplockade :)

 
Innan jul började det sina i Sandras strumpförråd, så vi köpte strumpor lite nu och då (så fort vi hittade några fina eller roliga) för att slå in till jul. Jag kan ju säga att hon inte behöver strumpor längre iaf…

 
När damen hade kommit i säng sen så satt jag och märkte alla strumpor. Det är verkligen tååååkigt, men nu är det gjort iaf, så nu ska dom bara tvättas innan användning.

Sandra fick lite annat också, men för henne är det viktigare att det är många paket än vad dom innehåller, så det är perfekt att passa på med sånt hon ändå behöver. Hon blev lika glad för varje par strumpor hon öppnade, haha!

 
Ja, sen var det lite nya filmer och CD-skivor, en badrock, kläder, ritpapper, pyssel och massa godis. Tack också till Agneta, för ett jättefint armband som Sandra stolt ville ha på sig ända tills det var sovtid. Och tack till Annelie för slanten, den fina asken och den superfina tröjan. Vad gulliga ni är!

Min bästa julklapp valde jag själv innan jul.

 
Annars blev det mest nyttigheter till Göran och mig med. Huvudsaken Sandra får slå in och dela ut, liksom.

Halv ett hade vi julat klart, kort och intensivt, och alla var jättenöjda med vår lugna, mysiga julafton. Sandra och jag pusslade i hennes rum, och lyssnade på dom nya skivorna, tills det var dags för lite kvällsgott i tv-soffan och sen var det bara sova kvar och humöret var på topp hela tiden. Helt otroligt fantastiskt! :)

Det var nog Sune som var mest uppe i varv av allt som hände med roliga snören och massa papper.


 
Men även han lugnade sig efter ett tag, nöjd med sin enda julklapp och Görans skokartong :)

 
Nu kan vi pusta lite ett par dagar innan oron över nästa helg kommer ikapp. Hoppas vi iaf, för tjatet om nyår och fyrverkerier började redan igår kväll. Men förhoppningsvis är det bara tills hon får klart för sig vilken dag det är, och att det är en massa andra dagar först.

Hoppas ni har haft en fin jul så här långt, och tack för att ni kikar in hos mig!

♥ Kram ♥

5 kommentarer:

Johannes mamma sa...

God Fortsättning på Julen!

Vad skönt att ni fick en lugn och bra julafton.
Det fick faktiskt vi med. Med anpassning och sällskap hela dagen blev det en dag utan utbrott och låsningar.
Hoppas det inte var en engångsföreteelse.
Vi hade ju tomte och Johannes satt och smålog hela tiden.
Kanske han utvecklat ett visst kugn i de julrutioner vi försökt ge honom.
Det vore underbart i så fall. Flr alla...

A sa...

Så härligt:)Super föräldrar ni är

mariellejohnsson sa...

Åh vad skönt! Det är för att ni är så bra föräldrar! Och att ni liksom jobbar i team, jag tycker ni är fantastiska.
Kramar!

Photo by Maria sa...

Härligt att det blev en så bra jul =)

God fortsättning nu..

Kram Mia

Annelie L sa...

Så härligt att ni fick en så skön jul. Det måste ha känts underbart när dagen var slut och allt hade fungerat så bra. Sune ser ut att storm trivas bland alla papper och snören. God fortsättning på er <3
Kram Annelie