onsdag 19 december 2012

Silledill och lite till

Igår tog Sandra sovmorgon, och på riktigt den här gången… (Inte sån när det var jag som missat att babyvakten glappade så hon vaknade flera timmar tidigare än vad jag märkte) Igår sov hon till närmare åttatiden. Skönt, för jag hade hört henne en hel del under natten, så hon behövde nog sova ut lite.

Efter morgonbestyr och frukost fick hon pyssla lite i sitt rum, vilket hon brukar gå med på om jag har en vettig anledning. Jag var ju tvungen att förbereda lite i köket innan hon kunde sätta igång att göra ischoklad, och Göran var iväg på besiktning av bilen.

Förberett
 
Men Sandra mådde bra och nöjde sig i sitt rum tills jag var klar och kom med timstocken (ett tidshjälpmedel som gör det lättare att byta aktivitet)

Jag smälte inte så mycket choklad för att öka chansen till att humör och ork skulle räcka tills det var slut i skålen. Men humör och ork var på topp, så jag fick skynda mig att smälta mer choklad innan det tog slut…

Tungan rätt i mun
 
Jag brukar blanda i en uppvispad äggula i chokladsmeten efter det att den är smält och klar. Det gör att den tjocknar lite och blir mer lätthanterlig för Sandra när hon ska hälla i formarna. Nu hade jag inga råa ägg kvar, för jag, mitt nöt, kokade dom som fanns kvar på morgonen. Men, det gick bra ändå och Sandra, smaskade glatt i sig spillet sen, när det hade stelnat.

Det här var gott, sa Sandra nöjt :)
 
Sen sa hon att vi skulle äta mer på påskafton. Ja, det är inte lätt att hålla ordning på alla högtiderna, men vi kom överens om att julafton var en bra dag att äta ischoklad på.

 
På eftermiddagen smet jag iväg på lite egentid hos frissan medan Göran och Sandra fick sköta sig själva. Sen var det inte så mycket kvar av gårdagen.

Förmiddagen idag var ganska lik igår, fast vi la in sill istället för att göra godis. Och Sandra har varit mycket skörare, så jag fick ta över och avsluta det hela när orken tog slut.

Förberett
 
 
Vi började med ett utbrott, men sen gick det ganska bra och Sandra skar sill och fyllde två burkar. Det var vad hon orkade och sen la jag det som blev över i den sista burken och hällde på lagen.

 
Ja, vi älskar sill i den här familjen.. Utifall det är nån som tycker att tre stora burkar sill på tre personer verkar mycket. Vi brukar faktiskt inte ha några problem med att göra slut på det under juldagarna. Gott, gott :) (All ischoklad kommer vi nog däremot få svårare att göra slut på..)

I vanliga fall brukar vi köpa några sorter sill dessutom, bl.a. skärgårdssill som är en riktig favvo hos mig och Sandra, men i år glömdes det nog bort i all planering.

All julmat går ju att köpa färdig och vi krånglar inte mer än nödvändigt utan gör bara det vi hinner och orkar. Så egen sill är viktigare än egna köttbullar, och egna köttbullar var det många år sen vi hann med. Sillsallad däremot, har vi bara på julbordet om vi har hunnit göra egen, för den köpta är verkligen inte god.

Skinka köps färdigkokt och blir på så sätt alltid lyckad, så koka egen skulle jag inte ens om jag hade tid. Egen Janson är ett måste! Lika viktigt som sill hos oss, så den gör jag mitt i natten om det behövs.

 
Det är iaf lite roligt att Sandra kan vara med i julförberedelserna lite mer igen, för hon tycker ju att det är så roligt om hon orkar. Men vi har ju fått ta bort allt i några år, och då var det bara att förbereda julmaten bäst man hann när hon orkade vara i skolan. För julmat har vi kunnat ha varje år, även om vi ett år t.o.m. kunde hålla julafton hemlig ända tills vi hade ätit julmaten och det var dags för klapparna.

Nu är ju inte julafton hemlig för henne längre, hon vet när den är och vi hoppas att hon fixar det bra, så det gäller att tona ner och inte göra för mycket även om det är kul.

Så nåt julpyntande har vi inte, utan vi är glada om vi kan få till julmat och julklappar, och om vi orkar fira julafton på julafton. Det har hänt att vi har bytt dag, och det går ju bra det med. Huvudsaken det blir bra när det blir, liksom :)

Förra julen
 
Jag avslutar med en liten påminnelse om Neurobloggarna som har tema om medicinering den här veckan. Eftersom jag inte har några erfarenheter själv så blev det bara ett inlägg om det från mig, men ni som är intresserade kan gå in på länkarna jag har i högermarginalen, för där finns det många läsvärda inlägg. Sprid gärna sidorna också, så vi når ut till så många som vi bara kan, det hjälper oss att få bort fördomarna.
 
Må så gott!

♥ Kram ♥

4 kommentarer:

Photo by Maria sa...

Hoppas ischokladen smakade bra =)
Äter ni inte upp den kan den kanske följa med som present till tex Kortis =)

Ha en fin kväll..

Kram Mia

Ulla sa...

Hallå käre vän!

Nu hoppar jag in och önskar dig och din fina familj en riktig God jul och ett Gott Nytt År från mig i Vänge!

Kramar om dig Nina!
Ulla

Maritha sa...

Så fin den såg ut Ischokladen och så roligt att det funkade för henne att vara med :o))

Så gott med egen sill.....men jag ids faktiskt inte :o(

Kram Maritha

mariellejohnsson sa...

Fast jag håller med Sandra att vi skjuter fram julen lite och tar påsk nu istället, i vår familj är den inte lika krävande ;-)
Kramar!