måndag 3 december 2012

Tema - Traditioner - Att skapa sina egna

Den här veckan har ”Neurobloggarna” tema om traditioner så jag tänkte skriva lite om hur vi försöker skapa fungerande traditioner i vår familj. Andras inlägg i ämnet läggs upp på Facebook och Twitter vartefter dom skrivs, och dom hittar ni genom att klicka på länkarna i högermarginalen.

Traditioner förkommer ju lite nu och då, men eftersom det är juletider så fokuserar jag på julen, även fast det mesta även gäller andra högtider. Ja, det behöver inte vara högtider, förresten, det räcker med skolavslutning för att stressa upp sig när man blir stressad av alla förändringar, små som stora.

 
Det är mycket förväntningar runt julen. Inte bara egna, utan från andra med. Man förväntas göra på ett visst sätt annars ifrågasätts man. Vi fick en del kommentarer när vi skippade julgranen, för julgran ska man liksom bara ha. Annars blir det ingen riktig jul…

Och hur kunde vi ta bort det mysiga med tomten? Så taskigt mot Sandra, att inte låta henne uppleva förväntningarna och spänningen med att tro på tomten. Men då har man missat Sandras behov, för sånt gör henne bara förvirrad. Och för vems skull skulle vi annars ha tomte? Sandra behöver hjälp med att skilja på fantasi och verklighet, så att säga att tomten finns till henne skulle vara att ljuga och hon skulle inte förstå vitsen med det.

Men det finns alternativ som också är mysiga. Vi hittar egna traditioner som funkar för oss, och dom behöver inte vara sämre för det. Istället för tomte får Sandra en tomteluva på sig, och hon klarar att dela ut julklapparna med hjälp av bilder. Hon tycker att det är jättespännande och saknar inte nån tomte, för henne är tomten en sagofigur.

 
Och granen blev bara ett stressmoment för oss alla. I början, när Sandra var liten, var det mysigt. Då klädde vi granen kvällen före julafton och hade julgransplundring på Tjugondag Knut. Ganska snart kom stressen och frågorna om när det skulle bli julgransplundring, och det började samtidigt som vi ställde in granen...

Tillslut klädde vi granen dagen före julafton och hade julgransplundring dagen efter… Men då insåg vi att det skulle vara lugnare utan gran.

Julklapparna, som i början låg under granen, blev också stressande och ett år öppnade vi dom före frukost, halv sju eller nåt, för att få lugn och ro sen. Men efter det har vi en säck gömd i garderoben, och det funkar ganska okay.

 
Dom som hade åsikter om allt vi tog bort, hade ingen aning om hur verkligheten såg ut hos oss, och vad vi hade istället. Man måste inte göra som alla andra för att det ska bli bra, huvudsaken man har traditioner som funkar för en själv. Men, som Johannes mamma skrev i en kommentar häromdagen, har man syskon att ta hänsyn till så är det ju svårare att hitta ett sätt som passar alla.

Det viktigaste för oss är iaf inte julgran, knäck och tomtar, utan att vi har det trevligt och mår bra, utan oro och utbrott. Lyckas vi med det så har vi haft en perfekt jul.

Och man lär sig hela tiden :)

 
Ett inlägg om hur vår julafton ser ut kommer nån gång under veckan, kanske nåt mer om traditioner ifall jag kommer på nåt, eller får frågor om nåt. Nu har vi lite ledigt och har just värmt oss i bastun. Ikväll blir det lite bakpotatis i tv-soffan. Ha det fint ni med!

♥ Kram ♥

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan!
Jag har läst din blogg under ganska lång tid men är tyvärr dålig på att kommentera men nu gör jag det.
Jag vill bara säga att jag är så otroligt imponerad av dig och Göran. Vilket team ni är! Vilket jobb ni lägger ned på att anpassa miljön för Sandra och vilken kunskap ni besitter.
Jag är själv förälder till en dotter med autism, begåvningshandikapp och ett stort självskadebeteende,hon är 25 år idag, och det har ju inte varit lätt att greppa funktionshindren.
Så tack för att du delar med dig av er kunskap och för att du är så positiv och ser möjligheter när det svåra är svårt.

Gunnel sa...

Det är väl härligt att man kan ordna sina egna traditioner som familjen trivs med. Vi har också hittat på egna och skippat sådana som vi tycker är onödiga. Alla måste inte fira på samma vis. Kram

Photo by Maria sa...

Det jag inte förstår är hur andra människor kan nedvärdera hur andra har det tex på jul.. Man gör det som känns bäst och det man mår bra av, och det antingen man har en person med autism eller inte med sig.. Varför skall många lägga sig i och bara se det de tycker är fel??

Tycker ni gör en jättebra jul som passar er.. En annan jul med tex gran osv hade ju blivit kaos och det vill man varken ha på julen eller någon annan dag..

Ha nu en fin dag..

Kram Mia

Maritha sa...

Ni gör det så bra som anpassar julen så Sandra slipper stress, att sedan vissa tycker att deras Jul är det som är rätt?????? Trångsynt att inte se att andra har andra behov!!!
Får faktiskt kommentarer om att vi har slutat med julklappar :o))

Hoppas ni myser nu <3

Kram Maritha

Anonym sa...

Underbart inlägg! Jag funderar ärligt på att skriva ut och kopiera upp till släkten! :-D
Det inger så mycket hopp och klarhet i vad som är svårt och vad som är fint och möjligt.
Tack Nina! Du är underbar!
Kram.