lördag 5 mars 2016

Påstådda kunskaper

Jag må verka pessimistisk, men efter alla turer i den här kommunen har jag inget förtroende kvar. Några förhoppningar om att dom ska komma med något förslag som är baserat på Sandras behov har jag inte. Det finns ju inte ens någon som har tagit reda på behoven ordentligt… Kunskapen om autism hos cheferna är obefintlig, så dom fokuserar på helt fel saker när dom ”anser sig ha anpassat efter Sandras behov”

Tänk om dom hade tagit reda på behoven direkt. För snart tre år sen, när Sandra fick gå kvar i skolan tills det fanns ett alternativ för henne. Det var då, efter det allra första mötet, som kommunen skulle ha sett till att anpassningarna gjordes. Dom har fortfarande inte lyssnat ordentligt på orsakerna till varför Sandra har kraschat på dom verksamheter hon har provat hittills.

Så nu gäller det att dom gör det, innan vi provar igen. Vi kan inte utsätta Sandra fler gånger, och riskera att hon slutar fungera, inte kan gå och inte ens klarar att äta eller gå på toaletten.

En personal på första DV, som sa sig ha stor erfarenhet och kunskap om autism, skulle vara med Sandra en timme om dagen för att lära känna henne. Men hon dök bara upp ibland, och meddelade inte ens om hon inte skulle komma. Hur kan man ens påstå att man har kunskap när man inte förstår vikten av schema, rutiner och förutsägbarhet?

Men personer som anser sig veta bäst, som kan autism för dom känner nån, och inte behöver lyssna på jobbiga anhöriga, dom anser jag faktiskt är högst olämpliga som personal till en person som har autism!

För att kunna anpassa en verksamhet efter en individs behov, måste man faktiskt börja med att ta reda på behoven. Det är ganska omöjligt att få ett bra resultat annars.

Det handlar inte om att Sandra inte kan/orkar för att hon har autism, det handlar om att hon kan och orkar om det anpassas rätt. Så som dom gjorde i skolan:

Klarade att delta, på sitt vis, när det var fest

Klarade att fika tillsammans en stund utan att bli sjuk efteråt

En tjej på topp, om ett halvår går det utför.

Men lycka till den här gången då, kommunen.

.

1 kommentar:

Bellan sa...

Grrrr...... morr..... Skicka cheferna på kurs till vår kommun!! Här finns fantastiska chefer som har mycket kunskap och erfarenhet de kan dela med sig av!

Kramar i massor ❤️
//Bellan