lördag 18 oktober 2014

Veckorapport

Nu har livet återgått till det vanligt ovanliga igen. Göran är hemma och jag hinner blogga. Det har gått förvånansvärt bra, måste jag säga. Bra planering, strikta rutiner, duktig assistent och en go-glad unge har hjälpt till J

I väntrummet hos tandläkaren

I torsdags åkte vi till specialisttandvården, Sandra, Jane och jag. Meningen var att Sandra skulle få tänderna röntgade, men det gick inte hela vägen. Dock är det inget akut på nåt sätt, så vi bestämde att inte krångla mer med henne, utan återkomma vid behov framöver. Eller.. jag bestämde det.

Det har varit lite svårt att få som vi vill när det gäller tandläkaren. På specialisttandvården vill dom helst att vi bara ska tillhöra dom, och åka dit varje gång. Jag fattar hur dom tänker, men dom känner inte Sandra, och vet inte hur mycket energi det tar av henne. Vi har ju skjutit upp det här besöket i ett år, eftersom hon inte har orkat.

Så när han började prata om att det bästa är att komma dit var tredje månad, så vet jag ju att det är sant. För att vänja henne och kunna jobba framåt. Inget konstigt alls. Men Sandra fixar inte det. Då får vi liksom lägga ner resten av hennes liv och vardag för att hon ska orka åka till tandläkaren, och det vill vi inte eftersom tandläkaren inte är något problem i den utsträckning hon behöver det nu.

Jag stod ju inte och förklarade det för tandläkaren, så han trodde nog mer att det var för att vi skulle slippa åka dom nästan fem milen vi har dit. Men resvägen är ju en baggis i sammanhanget.


Tänderna såg fina ut iallafall, och jag frågade om vi skulle fortsätta med den bakteriedödande tandkrämen som vi använder. Han pratade om nån annan tandkräm, men kom inte riktigt fram till varför den var bättre, utan sa bara att den var så dyr så det fanns risk att man inte tog tillräckligt mycket av den.

Jaja, här tar vi liksom det som funkar bara, resten är inte viktigt. Men jag fick iallafall veta att det var bra om tandkrämen innehåller mycket fluor. Och sen bestämdes det att Sandra går kvar hos tandläkaren här hemma tills det eventuellt krävs annan vård.

Igår var det ”hemmadag med assistent” vilket innebär att Sandra ska vänja sig vid att ha andra här hemma lite mer kontinuerligt. Eftersom det är så det kommer att bli framöver sen, då andra ska ta över mer och mer. Ja, i hennes egna hem då, förstås, men vi måste ju börja nånstans.


Medan Jane och Sandra hade en ”vanlig ’ovanlig’ dag” här hemma så åkte jag iväg för att försöka hitta lite kläder som inte blev av i tisdags, eller när det nu var jag hade tänkt shoppa. Den här gången gick det bättre. Jag hade ju inte så mycket annat att förströ mig med en hel dag…

När jag hade shoppat en del, och strosat runt en massa så blev det lunch på en pizzeria. Sen var det mest bara att vänta ut tiden innan jag kunde dyka upp hemma igen.

Jag hade kameran med mig, för det är alltid ett bra tidsfördriv, och titta vad jag mötte för en filur J Jag hoppas att h*n är räddare för gevär än för kameror, så h*n klarar höstens jakt.


Jag avslutar med en bild från en mysig stund vid köksbordet, strax innan middag nån dag under veckans gång. Sandra fick ett paket med jättefint lego, och det var så roligt att hon hade orken så vi kunde leka lite med det en stund. Tack fina Emelie!


Trevlig helg på er!

.

3 kommentarer:

Bellan sa...

Vad skönt att dina ensamma dagar med Sandra gått så pass bra som de gjort.

Förstår helt och fullt er bedömning när det gäller tandläkaren. Er vardag är ju liksom inte så lätt.
Härligt att du fick handlat lite och jag hoppas du kan använda de där fredagarna då du inte kan vara hemma som en liten fin avkopplande strosdag t ex.

Fina bilder!!
Kramar om och tackar för att du finns! Är så glad för det! ♥♥♥
//Bellan

Annelie L sa...

Jag kan inte låta bli att le när du skriver att du hade hela dagen till shopping och tänka på en annan gång för mycket länge sedan.... Då du började en sådan dag med att inhandla en stor resväska som du sen fick gå runt och dra på resten av dagen. Tack för det goa minnet ❤️ Kram från mig ❤️

Anonym sa...

Så roligt med en hel dag för sig själv,även om det är ovant så kommer det att bli en skön vana.

Kan berätta om hur tandvården fungerar för Hanna.
Hon går hos tandhygienist (tandsköterska) 3-4 ggr/år (hon äter en medicin som ger muntorrhet).
Tandläkarkontroll på samma ställe 1 gång per år.
Nu senast hade de glömt att säga till om att de ville ta röntgenbilder så det gick inte alls.
Beslutet togs att Hanna får träna på röntgen med sköterskan,förresten kan sköterskan ta bilderna också.De ordnar en bild på röntgenplåt med för det fanns faktiskt inte.
Jag inför en ny rutin - att före varje tandvårdsbesök ska någon ringa tandvården och fråga vad som ska göras och då kan vi förbereda med rätt bilder i 'tandvårdsschemaboken'.
De förklarade att de där jobbiga röntgenbilderna då man ska ha plåtar i munnen behövs (i st f den enkla som snurrar runt patienten) för att få bättre bilder och särskilt mellan tänderna.
Hanna använder 'Z' tandkräm och på kvällen munspray med fluor i.
Tidigare använde vi muntopz med fluorlösning på men det blev bökigt och dyrt så jag hittade munsprayen och hittills har det räckt,hon har fina tänder och inga hål.
Det råkar inte vara så att Sandra kommer närmare specialisttandvården om hon flyttar till den andra kommunen?
Det tror jag vore skönt,här har vi iaf nära till dem och det är jag väldigt glad för.
Däremot har vi inte nära till allt och nu till veckan ska Hanna för första gången åka 30 mil bort för operation utan mig/mamma!Det är ett måste att träna på det och jag har sagt att hon är stor och då åker man utan sin mamma.Det blir också bra att få till rutiner för det och nedskrivet allt som behöver finnas för framtiden
(sparar en kopia på hälsodeklaration inför operation t ex).
Ha en riktigt trevlig helg!
Annette