söndag 5 oktober 2014

Att jämföra

Äntligen är vi ikapp oss här. Äntligen kan vi börja återgå till vanliga tiderna igen, efter att ha fått tidigarelägga kvällarna i stort sett sedan skolan slutade. Vi hoppas att det kommer fungera nu, för det blir så stressigt att hinna med alla kvällsrutiner annars.


Vi hade tänkt skjuta fram kvällarna lite då, för över ett år sen, eftersom Sandra är äldre och vi tänkte att det skulle bli bra med lite ommöblering så småningom. För att hon ska kunna äta middag lite senare, eftersom hon är vaken mycket längre än vi måste vara klara med rutinerna…

Men vi hann aldrig så långt, utan det blev tvärtom istället. Nu hoppas vi att vi är tillbaks där vi var då iallafall, för det är mycket bättre än det har varit en tid nu. Om det går att ändra som vi tänkte senare, det återstår att se. Huvudsaken det funkar, och det gör det ju J

Det blev en mycket skönare kväll för oss alla, med tid att i mer lugn och ro hinna med mat, toa, bad och tv-stund. Ja, och chips, förstås, det var ju lördag igår J Ingen stress, och det var nog mest Göran och jag som märkte den skillnaden, men iallafall. Skönt som attan!

Vi får väl se hur det går framöver, när det är vardag också. Då är det ännu stressigare om Sandra måste bli klar alltför tidigt, eftersom hon inte är hemma förrän 15.30 och dessutom behöver varva ner innan kvällen börjar för henne.


Jag fick en kommentar från en släkting en gång (på den tiden dom fortfarande fanns kvar i våra liv) när Sandra var liten. ”Det gör väl inget om hon är vaken längre på kvällarna när det är helg”

Där ser man en stor skillnad på ”standardbarn” och barn som Sandra. Men det är nog bara vi som lever i det som förstår, och ser skillnaden.

Samma person sa en gång när jag sa ”Häll bara upp ett halvt glas så hon inte spiller” att ”Det gör väl inget om hon spiller, det är ju bara att torka upp”

Nu menar jag absolut inte att döma kommentarerna, eller bli irriterad över det, utan jag bara visar på saker som ju är så enkla i standardfamiljer, men enormt svåra för oss. Och vi fick väldigt ofta höra ”Men så är det att ha barn” eller ”Så gör ju alla barn” men det är sån skillnad som inte går att förklara riktigt.

Konsekvenserna blir mycket större när Sandra inte följer sina sovtider, eller om hon spiller ut mjölken vid matbordet (eller vart hon nu sitter, då satt hon oftast på golvet i sitt rum och åt framför spegeln)


”Du låter Sandra ta över för mycket” var också en sån där kommentar som jag tror många npf-familjer får höra. Eller ”Vad du curlar”

Jag skulle vilja säga att det är normala reaktioner, om man jämför npf-barn med standardbarn, vilket jag tror är just vad som händer. Personer som säger så jämför ju med det dom själva känner till, nämligen sina egna barn. Det är okunskap, helt enkelt. (Sen fick vi också kommentarer om att inte jämföra, fast det var mer andra som jämförde, faktiskt)

Är man inte insatt i varför vi gör som vi gör, så förstår jag att det verkar som vi curlar och låter Sandra ta över. Det är ingen konstig reaktion alls, för det är precis så det ser ut att vara, utifrån.


Jag blir aldrig irriterad över kommentarerna förrän dom kommer från personer som har fått förklaringen. Då ska jag erkänna att jag kan bli trött, faktiskt. Men när barnet blir vuxen så slipper man det där. Skillnaden blir mer tydlig när en vuxen person behöver hjälp med allt, än när det handlar om barn. Så nu får jag inga såna kommentarer längre, och det är skönt.

När Sandra jämfördes med standardbarn, när hon var liten, så kändes det jobbigt för att jag inte fick bekräftelse på att det var svårt med vissa saker. ”Så gör alla barn” var nog menat som en slags tröst från den som sa det, men blev mer som ”Jag tror du överdriver” i mina öron.

Vi har ju kommit förbi den perioden i livet för länge sen, men ett tips till anhöriga som träffar personer som har barn med npf är att istället för att jämföra med standardbarn bekräfta just det barnet.

Alltså, fråga hellre ”Hur gör ni då” eller ”Vad händer om…” Det är såna frågor som gör att man känner att man blir förstådd..

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det där med sk välmenta kommentarer är svårt att hantera tycker jag. Det blir lite tröttsamt att alltid känna sig ifrågasatt och så tycker jag att det är svårt att förklara skillnaden eftersom många saker fungerar med rätt anpassning och förutsättningar ibland och när man inte kan påverka inte alls och ofta är det ju sånt som inte omgivningen ser. Skillnaderna alltså.

Hoppas att Sandra kommer orka era gamla tider nudå så ni får en lugnare period och kommer in i era vanliga gängor igen.

Kram och ha en fin söndag <3

Anonym sa...

Skönt att ni är tillbaka till det vanliga som funkar för er alla tre.Det kan ju bli sådär,att det inte blir som man trodde/tänkte utan något helt annat.
Det viktiga är att man fortsätter söka lösningar och komma framåt (om det behövs),det är ju en utmaning eftersom vi måste gissa oss till mycket.
Snart ska vi försöka få nya rutiner för Hanna med utmaningen att gå ut med sopor varje dag!Det är bara lite schemafix och ett möte (så alla är informerade) så provar vi.
I det fallet har vi nog alla,från mig och andra assistenter till habilitering tänkt fel.Vi har tänkt i banorna att hon behöver komma ut,motionera,promenera osv (som om det gällt oss själva) men utmaningen och det svåra för Hanna är att ta sig ut genom dörren.
Så planen är att lägga in sopor på schemat varje dag,med reservplan för de dagar det absolut inte går.

De där kommentarerna har nog de flesta fått och det beror på att man inte ser omfattningen av problemen utifrån eller när man träffar någon en kort stund.Sedan är det ju också till viss del samma problem som andra barn kan ha och där ligger skillnaden i hur man kan lösa dem.
För min del kom en dag när jag gav upp och insåg att vanlig fostran inte fungerar och då började jag hitta andra bättre sätt!
Hanna hade inga tecken på autism innan epilepsin började så det blev att tänka om rejält efter det,även om vi i början mest var fokuserade på att få bort anfallen (vilket inte gick) .
Jag har ibland beskrivit det såhär 'det fungerar inte att prata eller resonera eller tala om vad man inte får göra utan det som fungerar är att vara tydlig och exakt helst ska det gå att SE och utan ett enda onödigt ord'.De flesta som lyssnar och tänker efter förstår att det är mycket svårare.
Ha en skön söndag!
Annette