onsdag 4 december 2013

Sömnbehov

Vi fick en sån där skön ledig dag igår. Lite småärenden, en prommis och massa ”bara vara” så jag har just inte så mycket att berätta. I em kommer Sandra hem och sen får vi se hur hon mår och hur resten av veckan blir.


Men jag kan berätta lite om våra sov-vanor. Annette skrev att Sandra verkar somna tidigt, och jag blir lite på nyfiken vart du har läst det nånstans…

Sandra brukar oftast somna mellan 22-24 sisådär, så det är nog inte så tidigt. Sen brukar hon vara vaken ett par timmar varje natt, och vaknar igen vid 6-tiden på morgonen. Så några 8 timmar sover hon för det mesta inte.

Däremot måste alla krav hinna bli klara innan hon blir för trött, så hon måste vara klar för nattning senast vid 20-tiden, dom perioder när hon mår bra. Just nu är det ju en trött och skör period eftersom vi är mitt i en stor omställning för henne, så just nu måste vi försöka tidigarelägga själva kvällsrutinerna så mycket vi kan utan att missa det som är viktigt. Men det är sällan som hon somnar före 22.

Om vi inte hinner klart med kvällsbestyren i tid så blir Sandra övertrött med låsningar och utbrott som följd. Så det är viktigt att vi är förutseende på kvällarna för att undvika sånt i den mån det går.

På nätterna hör vi oftast när Sandra är vaken, eftersom vi har en ”änglavakt” men det är sällan vi behöver gå in till henne då. Hon brukar sysselsätta sig själv tills hon blir trött igen och somnar om. Men när det är skört, eller om nåt händer som hon behöver hjälp med (om hon nyser, t.ex.) så måste man gå in. Annars undviker vi att störa henne på nätterna om det går, eftersom det brukar sluta med utbrott när hon är trött.


Sen finns det så klart undantag åt båda hållen. Ibland sover Sandra ikapp sig när hon är väldigt trött. Då händer det att hon både somnar tidigt och sover länge. Det händer också att det är stökiga nätter då jag inte kan sova alls, om Sandra är kräk-sjuk, t.ex. och behöver hjälp en gång i kvarten ;) Det händer dock inte så ofta numer.

Det är väl inte helt ovanligt med ett annorlunda sömnbehov för personer som har autism, men innan Sandra fick sin diagnos så undrade man ju varför ungen inte sov på nätterna. Jag minns att jag en period var uppe och lekte med henne varje natt för att hon skulle bli trött. När hon var ganska liten var jag ute och vandrade med henne i vagnen och undrade vad jag gjorde för fel som inte fick henne att sova.

Det var väl en av dom sakerna som kändes lite skönt när Sandra fick diagnosen och jag läste att det var ”ett ganska normalt beteende” trots allt. Så därför tillåter vi att Sandra pysslar med nånting på nätterna så länge hon nöjer sig med att göra det själv så vi kan slumra. För vi har lite större sömnbehov än ”stora lilla damen” J


Jag önskar er en fin dag!

.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tolkade det du skrivit om att ni kliver upp tidigt som att Sandra/ni lägger er tidigt.Så tokigt det kan bli.
Min dotter Hanna är vi glada om hon ligger i sängen 0200!Hon har enorma problem med oro för att få anfall (hon har svår epilepsi)och med hur täcke och kudde ska ligga.Plus lite till så nätterna är jobbiga här med,man är glad om man kan sova (ha jour) 5 timmar.Konstant sömnbrist lider vi nog av alla föräldrar till barn med autism.
Annette