tisdag 3 december 2013

Frågor och svar

Jag hade planerat sovmorgon idag, väl?!! Hahaha, jaja…


Igår for vi och flängde mest hela dan och fick en massa ärenden gjorda i olika affärer och på andra ställen. Hem å moffa i oss nån korv med bröd och sen vidare. Men, nu har vi våra julklappar klara iaf. Och veckohandlingen, förstås. Och lite annat smått och gott.

Även om vi inte sjåsar upp julen så har vi ju lite klappar på julafton, för det är det bästa som finns, tycker Sandra. Huvudsaken det är många paket så spelar inte innehållet nån större roll.

Vi hörde inget från Jane eller korttids igår så då har säkert allt gått bra så här långt. Frampå kvällen fick vi en skön avkoppling i tv-soffan med varsitt glas vin.

Så mycket mer har jag inte att komma med just nu, men avslutar med att svara på ett par frågor jag fått. Tackar så mycket för respons, kommentarer och frågor som gör det roligare att skriva.


Anonym undrar om vi har funderat på en Sigvardtavla till Sandra. Jodå, jag har kollat upp det och konstaterat att det inte är nånting för oss. Den är för svår för henne, och passar inte riktigt i vår vardag. Iallafall som det är just nu.

Annette undrar om Sandra kommunicerar med bilder. Ja, vi använder visuellt stöd väldigt mycket. När vi kommunicerar och det låser sig, har Sandra stor hjälp av att ritprata. Bara vi ser upp så det används rätt, som jag skrev om igår. Vi använder även papper och penna när det är nya situationer som vi ska förklara för Sandra, som en serie på det som väntar i nya situationer, t.ex.

I vardagen använder vi schema. Ett stort som visar ”idag” och ett mindre, inte så detaljerat 4-veckorsschema, som visar större händelser och vilka dagar det är korttids, t.ex. (HÄR är ett inlägg som visar hur schemat ser ut) Sen har vi även toalett-schema och morgon/kvällsrutiner på separata scheman.

Hemma i vardagen har vi inte så strukturerat som Sandra mår bäst av, utan lite ”fri aktivitet” inlagt i schemat då vi inte i förväg kan styra upp precis varje minut av dagen. Mest för att vi är en familj och inte orkar ha det så institutionslikt. Men den ”fria aktiviteten” ställer till det lite och det är i såna situationer, som jag också beskrev igår, som det kan låsa sig när Sandra inte vet vad hon ska/vill göra.

Bellan undrar om vi inte kan ha bilder till Sandra så det blir tydligare för henne att välja aktivitet. Jo, det skulle ju vara bra, förstås, och jag var på god väg att ordna med lite sånt för ett tag sen. (Det kan ni läsa om HÄR om ni vill) Det funkade inte så bra i vardagen, så vi kom aldrig längre. Materialet har Jane fått till DV, och vi ska se om det kommer bättre till användning där.

Det är ju så att på helgerna (särskilt nu när Sandra är väldigt trött) så orkar hon inte ha så mycket aktiviteter, utan behöver vila upp sig för att orka med veckorna. Så det vi brukar göra är oftast en biltur, eller att hon klipper i kataloger och ser film. Förutom alla andra rutiner och måsten som ska hinnas med. Det brukar inte bli så mycket ”dötid” över.

Att välja är ett krav som Sandra har svårt för även när hon är pigg, men med hjälp av bilder så kan det gå bra ibland. Beroende på ork och val. Men oftast vill hon att vi ska säga det hon tänker på… Och oftast vet vi vad hon tänker på, så problemet är egentligen inte vad hon ska välja utan hur hon ska få fram det.

Papper och penna är det bästa då, eftersom vi inte vill styra för mycket. Tänker vi framtid nu, så kanske hon är med en ganska ny assistent som inte känner henne så väl än, och då förstås inte kan läsa av henne som vi kan. Om Sandra då vill ta en biltur, men får bilder på pussel och tv, så kör vi ju över hennes egen vilja…

Så därför vill vi att hon hellre lär sig att använda papper och penna. Det är ett mycket mer flexibelt hjälpmedel som man kan använda varje gång. Om vi nu bara ser till att Sandra förstår att hon ska rita det hon vill, och inte det hon tror att vi vill. Det tror jag nog vi är på god väg att få till nu, sen jag blev medveten om det igår.

Charlotte undrar om vi inte kan julpynta nånstans där det inte stör Sandra. Nej, det tror jag inte går, eftersom dörrarna är öppna överallt och Sandra skulle märka det. Sen skulle det nog inte vara nån vits för min del hursomhelst, för ska det julas så vill jag nog ha det så jag kan njuta av stämningen, och den måste isf kännas i hela huset.


Idag har vi inga planer, eftersom vi klarade av alla måsten igår. Ja, det skulle ju vara den där städningen då, förstås… Men inga större ärenden iaf. En prommis blir det nog, för jag tänkte köpa glögg. Jag kan ju passa på att ha lite adventsgott när Sandra är på korttids J

Må finemang!

.

3 kommentarer:

Bellan sa...

Tack för fina svar! Och snart får jag se alla anpassningar och scheman för Sandra!! Ska bli sååå intressant (och en liten kurs också, eller hur det nu var ;)).

Kramar om dig sötaste ♥
//Bellan

Tina sa...

Kramar och tack för trevligt samtal idag <3

Anonym sa...

Tack för dina svar.
Min dotter kan inte rita så för henne är iaf bilder bäst.Det gäller förstås att ha bilderna tillgängliga så hon kan välja den hon behöver,ja och rätt bilder förstås.
En sak jag tycker är bra med bilder är att man lätt kan testa en ny bild,då menar jag "som förslag på ny aktivitet" och man ser direkt om det passar eller inte (man får hjälpa till så hon förstår vad bilden betyder först).
Så tidigt Sandra sover,här är det tvärtom med en nattuggla!
Annette