söndag 15 maj 2016

Veckoplaneringar och bostadsanpassningar

Det blir alltid mer pyssel än vad man räknar med, men nu är iallafall jobb-schemat klart så långt det behöver vara klart inför morgondagen, och övriga veckan. Resten överlämnar jag med varm hand till övriga assistenter :)

Bara en sån sak som att vi i gamla schemat hade två rader för ”Idag” och för att ta det från början då… På eftermiddagarna har Sandra, efter den fasta aktiviteten ”Välja aktivitet” och i den aktiviteten får hon mellis.

Eftersom Sandra inte har någon tidsuppfattning, märkte assistenterna för en tid sen att hon inte visste vart i schemat hon var. Dom började då att ta bort bilderna vartefter dagens aktiviteter var klara, vilket gjorde det tydligare för Sandra. Men på eftermiddagarna, när det är mellis under tiden som det är ”Välja aktivitet” går det inte att ta bort aktiviteten när det är mellis, eftersom aktiviteten fortsätter även efter mellis, om ni förstår hur jag menar? Därför satt mellis-bilden bredvid välja-bilden, så mellis gick att ta bort trots att välja aktivitet inte var klart.

Schemabilderna för "Välja aktivitet" och "Mellis"

På nya schemat blir det bara en rad, och då går det inte att sätta upp någon mellis-bild. Lösningen på det fick bli en bild med båda aktiviteterna, så den kan sitta uppe tills hela aktiviteten är klar. Vi hoppas det blir tillräckligt tydligt för Sandra.

"Välja aktivitet med mellis"

Sen blev det lite andra nya bilder, som ska förenkla i framtiden. Finjusteringar här och där som man kommer på när man är mitt i det. Men, nu tror jag det blev bra, och går att använda iallafall. Man tror inte det är så mycket men jag blev helt slut i huvet efter allt tänkande innan jag fick ordning på det viktigaste. Det gäller ju att det ska funka för Sandra hela vägen, liksom.

Herman undrar hur Sandras vecka kommer se ut när hela veckan blir anpassad med bara assistans. Kommer hon jobba sju dagar i veckan?

Vi vet inte riktigt hur det kommer bli, men har lite planer iallafall. Vi måste först se om dom bostadsanpassningar vi ansökt om går igenom, för hur Sandras schema blir beror på hur miljön kommer se ut. Men i stora drag så kommer veckans dagar se ganska lika ut, men med olika aktiviteter. Sandra kommer troligtvis inte ”gå till jobbet” som hon gör nu, eftersom många av aktiviteterna kommer vara ADL-träning, dvs städa, tvätta, laga mat och handla.

Men att ”Jobba i bänken” som hon gör ganska mycket på jobbet nu, älskar hon. Det är lite likt skolan, med olika pedagogiska uppgifter och ”bänk-jobb” och det kommer vi ha på nåt sätt också. Det blir nog inte ”en dag på jobbet” som nu, utan kanske ”Handla” en fm och ”Jobba i bänken” efter lunch, eller något liknande.

Vad vi lägger på vilka dagar vet vi inte än, men för Sandras del spelar det ingen roll om det blir ”Jobba i bänken” en lördag eller en onsdag. Vi kommer få en helhet över hela veckan iallafall, och sen får vi hitta en lagom mix av träning som tar energi, och jobb som ger energi.

I vår plan ingår en bra bostadsanpassning som innebär att Sandra ska klara sin vardag utan att behöva lägga energi på onödiga saker. Som att samla aktiviteter till ett våningsplan i huset, t.ex. Så Sandra inte behöver förflytta sig mellan våningarna i onödan. Hur det blir med det återstår att se när vi får besked om det vi sökt.

Idag blev det sovmorgon för alla, efter en lite stökig natt. Det hände inget särskilt, men vi sov inte… Sandra var nog lite för pigg och när hon väl somnade nån gång mitt i natten var jag också pigg, haha :)

Ha en fin dag!

.

Inga kommentarer: