tisdag 31 maj 2016

Otroligt

Vi vågar inte tro att det verkligen skulle göra en sån enorm skillnad att ta bort korttids. Men vad skulle det annars vara? Det verkar faktiskt som att oron och stressen över att korttids inte anpassade efter Sandras behov var större än oron över den stora förändringen det innebär att plötsligt inte åka till korttids mer.

För första gången på väldigt länge var Sandra lugn hela söndagen, och fortsatt lugn även under gårdagen. Trots att det stod att mamma duschar och borstar tänderna på schemat istället för ”korttids” De är en väldigt stor förändring som borde oroa även om den är till det bättre. Men, oron uteblev.

Som vi sa, Göran och jag, det är ju mer avlastande med en pigg och glad tjej som funkar tack vare anpassning, än att vi ska ha korttids-vila och sen ta hand om stressen hos Sandra i flera dagar efteråt. Och före med, för den delen.


Och vad mycket roligare det blir för alla när orken inte behöver ta slut av att klara dom grundläggande behoven, att äta, dricka, gå på toa och duscha. När anpassningen är rätt så finns orken kvar till annat. Ändå tror dom på fullt allvar, chefen och personalen på korttids, att deras sätt att hantera alla situationer som orsakade stress var rätt. För jag ska ju inte säga åt dom vad Sandra behöver…

Igår åkte assistenterna på en utflykt hem till en annan assistent. Sandra var harmonisk och hade jätteroligt, utan oro och stress. Den enda låsningen var för att hon inte ville åka hem :) Och det har assistenterna redan hittat en lösning för till nästa gång. Och låsningen hanterade dom med en akutlösning och allt blev snabbt frid och fröjd igen.

Sandra var så glad och nöjd när hon kom hem, även om hon så klart var trött. Vi är beredda på en reaktion, konstigt vore det annars. Det får dock vara värt det ibland, när upplevelsen överväger, för Sandra har haft en fantastiskt rolig dag. Tack vare rätt anpassningar så kan hon få såna dagar då och då. Och finns det inga andra orosmoment så kan dom roliga dagarna bli fler. Vi är ju lite försiktiga just nu, eftersom det händer så mycket annat som oroar, men anpassas vardagsrutinerna rätt så räcker orken, som sagt, till annat.


Idag blir det också en annorlunda dag som Sandra kommer tycka är rolig. Men även roliga, och anpassade saker tröttar ut henne om det blir för mycket av det goda. Vissa saker är svårare att undvika än andra och i eftermiddag har vi personalmöte. Vädret tycks vara på vår sida så Sandra och Göran får roa sig med såpbubblor ute medan vi mötar inne. Planen var ju att ha möte efter det att assistenterna hade lämnat Sandra på korttids, men nu fick vi hitta en annan lösning på det.

I morgon kommer det hit folk och ska titta på vad Sandra kan här hemma, inför bostadsanpassningen. Det blir intressant… Återkommer efter det för jag hinner nog inte innan.

Extra tankar till en fin vän som har en jobbig dag framför sig. Jag håller tummarna för att allt ska gå så bra det bara kan för Tösen och alla inblandade. Tänker på er ♥


Må så gott.

.

1 kommentar:

Supermamsen sa...

Man känner sitt eget barn bäst! Skönt att ni hittar sätt som fungerar. Lycka till i fortsättningen!