söndag 22 maj 2016

Jag säger då det

Som vanligt så blir Sandra sakta piggare vartefter helgen går. Fast vi gör just inga stora utsvävningar utan håller kraven på en mycket låg nivå. Vi behöver ju inte trötta ut henne i onödan nu när orken måste räcka till en massa annat. Fast inatt kom hon inte till ro förrän efter midnatt. Det gick dock ganska bra och idag blev det sovmorgon.


Damen har lärt sig skala potatis riktigt bra nu. Tänk att vi testade det av en slump för en tid sen, för att hon ville hjälpa till i köket och jag inte hade något annat att erbjuda. När hon väl kom på hur man gör med potatisskalaren så tyckte hon det var jätteroligt. Nu får jag inte skala själv längre :)

Igår råkade hon skala lite i fingret, men vill ändå skala mer idag, så då får det bli så, förstås. Det är nästan så det faktiskt är en hjälp, för har jag bara förberett allt runt henne så kan hon nästan själv. Sen beror det på dagsformen, om det blir hjälp eller jobbigt. För är Sandra skör så blir det svårare att hjälpa henne och då hinner jag inte laga resten av maten.

Imorrn är det vardag igen. Ledigt för Göran och mig ett par dagar, en vecka med ny bekantskap för assistenterna, korttids, jobb och övernattning för Sandras del. Det blir säkert kanoners.


Stort tack ann möller för dina kommentarer! Du undrar om Sandra har en Godman som ju har till uppgift att sörja för huvudmannens bästa.

Oh, ja. Och när chefer i socialförvaltningen hindrar Godman att sörja för huvudmannens bästa så ska Godman anmäla det hos… Tadaa! – Socialförvaltningen! Vi börjar fundera på att göra en komedi av hela den här kommunröran. Nån regissör som läser det här och är intresserad? Vi har massor med händelser som vi väljer att skratta åt ;)

Ska väl tillägga att Godman, eller någon annan, inte kräver guld och gröna skogar. Men vi får inte ens samarbeta och hjälpas åt att anpassa Sandras dagar med alla berörda. Jag fattar att Sandra är dyr, och att det är svårt. Därför vill jag poängtera att vi inte begär så mycket som man kan tro av kommunens agerande. För det går att hitta bra lösningar om vi hjälps åt och vill försöka. Skolan klarade det i alla år!

För jag tänker att det är lätt att tro att vi är jobbiga föräldrar som aldrig är nöjda. Så är det inte. Har man följt bloggen från början så vet man nog det, för under alla år i träningsskolan funkade allt. På den tiden var det annan personal, och annan chef på korttids också, så även där funkade det.


Jag vill bara få fram det. För vi är väldigt nöjda och tillmötesgående när alla försöker göra så gott det går. Vi har gett kommunen så många chanser nu så hälften vore nog. Dom lovar och lindar in, och smiter undan. Precis hela tiden.

Sist var det ett avtal som skulle innebära att kommunen tar ansvar för den dagliga verksamheten, samtidigt som den får vara som den är, då det är en billig och mycket bra lösning, anpassad efter Sandras behov. Det lät ju toppen att kommunen skulle hyra lokalen i källaren av oss. Inte för själva hyran så mycket, utan för att vi föräldrar ska slippa ansvara för en verksamhet som kommunen ska stå för. Att Sandra ska få sin hab-ersättning på 50:-/dagen och vi ska få hjälp med pedagogisk handledning och vissa materialinköp. Det skulle vi vara jättenöjda med.

Avtalet kom i veckan och årshyran kommunen är villig att betala för allt vi gör får ni gärna gissa. I hyran ska det ingå följande som är vårt ansvar då…

-Sopor, el/värme, vatten och sånt.
-Snöröjning, sandning och städning.
-Reparationer och underhåll (med tillstånd av kommunen).
-Släcksystem, larm med brandlarm, inbrottslarm och skalskydd.

Jag kan meddela att dom kraven inte uppfylldes på den dagliga verksamhet Sandra var i förut. Där köptes det tillslut in ett par brandfiltar när jag sa till, men dom packades aldrig upp… Jag är ganska säker på att hyran för den lokalen var betydligt högre.


Nu får man ju ta med i beräkningen att vi bor i samma hus och vi är inte dummare än att vi fattar att vi betalar vad det kostar för oss att bo. Men vi tycker att hyran ska täcka dom extrakostnader det medför att ha verksamheten i källaren. Bara elförbrukningen går på ca 1000:- mer i månaden nu, och i vintras hade vi en månad då den kostade 2.500:- mer än vad som är normal räkning för oss.

Larm med brandlarm, inbrottslarm och skalskydd kostar inte heller gratis även om vi hittills har haft larm på huset. Sen är det ganska mycket merjobb för oss föräldrar, som vi helst skulle slippa boka upp vår ledighet med.

Om nån vet vad en skälig hyra för dessa åtaganden skulle kunna vara, vore det intressant att jämföra lite. Vi ska väl inte behöva betala för att kommunen ska slippa ordna en anpassad verksamhet?! Isåfall tycker jag att paragrafnissarna på kommunen kan kolla upp vad det skulle kosta för dom att ordna med en anpassad verksamhet själva!

Dessutom har dom smugit in i avtalet att hyresgästen (dvs kommunen) ska återställa allt vid varje enskilt nyttjande av lokalen. Dom ska ha tillgång till nyckel och larmkoder. Alltså, tror dom på riktigt att dom ska få använda vår källare?! Med den hyran, till råga på allt. Dom måste ha en del skruvar lösa!

.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Då gissar jag på ca 500 sek i månaden (utifrån det du beskrivit). Vad händer om ni säger nej? Behöver de ordna verksamheten för S på annat håll då, eller vad gäller?

Anonym sa...

Minst 10.000:- vore väl rimligt om el, slitage, iordningställande, vatten, försäkring, larm, sommar - och vinterunderhåll, möbler mm ska ingå? Och så kanske nån av er borde anställas som vaktmästare? Skulle tippa på att det ändå är bra mycket billigare än kommunens egna kostnader för motsvarande lokaliteter?