onsdag 19 juni 2013

Tema – Fritid och sommar – Oplanering och ovila

Sommarlovet kan vara en befrielse om man inte trivs i skolan, men har man som Sandra, en bra skola, så kommer oftast alla lov olägligt. För Sandra räcker det med att det måste vara helg varje vecka. Visserligen behöver hon den pausen, men helger och ledigheter är alltid jobbiga avbrott i vardagsrutinerna.


Sommarloven är inget vi har längtat till genom åren, precis. 10 veckor att mest ta sig igenom på nåt sätt, och redan på skolavslutningen börjar tjatet om vilken dag skolan börjar och vem som ska möta henne där då. Har vi ingen bra planering, så blir det en väldigt jobbig sommar.

Men problemet med lov, som inte går att lösa på nåt bra sätt, är att Sandra behöver ha ett tydligt schema. Hon behöver veta hur veckan, helst hela lovet, ser ut. Att ha en massa dagar framför sig som är ”tomma” stressar henne väldigt mycket.


Även om vi har en planering i våra huvuden, så är det inget vi kan säga till Sandra i förväg. Att sätta upp saker som inte tillhör dom vanliga rutinerna, ger henne förväntningar som också stressar henne, så det går inte.

Alltså har vi ”tomma” dagar på schemat hela lovet (med bara fri aktivitet och vanliga rutiner) och då är det egentligen inte så konstigt att Sandra blir stressad. Å andra sidan skulle hon bli lika stressad av att ha en massa planerade dagar på schemat som vi får avboka för att hon hinner bli stressjuk innan vi kommer dit…

(Vill ni läsa om gårdagens utflykt, som Sandra fick reda på igår morse, så är det bara att scrolla vidare)


Sandra mår bäst i ”institutionsmiljö” och vi kan inte ha det hemma i den utsträckning hon behöver. Det går inte på korttids heller, fullt ut, även om det är mer strikt där än hemma. Mest för att dom har personal med arbetstider och inte nån föräldraroll och en massa hemmafix som ska hinnas med också. Helst ska rutiner och aktiviteter avlösa varandra efter ett detaljerat schema, då mår Sandra som bäst.

Men större utflykter och avvikelser i schemat tröttar, även om vi planerar och förbereder på bästa sätt. Så det går bara att ha på ”funkar-dagar” när Sandra mår bra, och med vilodagar både före och efter. Och vilodagar är tråkiga och stressande…


När det är lov i skolan, och Sandra är på korttids hela dagarna, så blir hon alltid mycket tröttare än när det är skola, mest för att dom inte kan ha ett fast schema i den utsträckning som skolan har. På sommarlovet brukar vi lägga in några längre korttidsperioder, men oftast får vi hämta henne tidigare för att hon inte orkar.

Så att ha lov, helg och rast är inte någon vila för Sandra. Hon vilar bäst genom att ha sina vanliga skoldagar varje dag, och den bästa rasten för henne är att få ett ”jobb” att jobba med, sitta och sortera bilder eller vad det nu kan vara.

Fri tid är bland det mest stressande och tröttande som finns för Sandra.

♥ Kram ♥

2 kommentarer:

Tina (M som i Underbar) sa...

Känner igen. Det där med tomma dagar kan vara förfärligt stressande!

Bellan sa...

Ni har det sannerligen inte lätt med sommarplaneringen! Beundrar er och förstår att ni är trötta efter ett långt sommarlov!

För oss fungerar sommarlovet äntligen bättre nu när Turbo trivs så bra på fritids tillsammans med korttidspersonalen då jag jobbar på förmiddagarna. Så den enda perioden som blir "tom" blir när vi har semester från det "vanliga" jobbet.

Nu kanske jag ställer världens dummaste fråga - men varför kan inte korttids ha liknande fasta schema som de har på skolan om det nu är det hon mår bäst av?? Jag menar, att de försöker få dagarna att likna skoldagarna så mycket som möjligt....

Kram på dig ♥
//Bellan