måndag 7 mars 2011

Skör och uttråkad

Armbandet som Sandra fick i fredags ställde till det ordentligt igår morse. Hon gillar det och vill ha det, tror jag iaf… Men så blev hon orolig av det och jag fattade inte vad det var hon ville. Det är inte alltid hon kan förklara, eller ens vet själv, vad som är fel. Men utbrott blev det iaf, skrik och gap och en mamma utan tålamod…

Att det var nånting med armbandet förstod jag, men hon ville inte ta av det. Det var iaf vad hon sa, men det kan vara just det hon behöver, för saker kan oroa mer än roa trots att hon vill. Då brukar det leda till låsningar och ingenting är bra tillslut.

När vi ändå höll på så passade jag på att ta konflikten att armbandet inte följer med till skolan. Så nu har hon iaf det klart för sig. För vi måste ha tydliga gränser i allt och tillåter man en sak en gång så blir det tjafs och utbrott nästa gång om hon inte får ta med sig både det ena och det andra. Så det är mycket bättre att hålla fast vid det trista vanliga, men trygga, och ta konflikten direkt, för då blir den inte så stor som den skulle bli om man tillåter det lilla extra bara en endaste liten gång.


Vi balanserade på en skör tråd mest hela dagen igår. Gränsen mellan harmoni och utbrott är tunn som ett halvt hårstrå och det kan svänga från solsken till orkan på en halv sekund. Man måste alltid vara beredd. Alltid.

Det blev en biltur med Göran på förmiddagen, för att fördriva lite tid. Att åka bil är ju bland det bästa Sandra vet så det kan man alltid ta till som en nödlösning när man inte orkar aktivera hela tiden.

Jag passade på att packa korttidsväskan och förbereda maten undertiden. Idag är det bara korttids ett dygn, eftersom det är fem tisdagar i den här månaden. Ja, då blir det ett par tillfällen med ett dygn för att det ska bli korttids varje vecka. Vi har nämligen åtta dygn att fördela varje månad.

Vi tänkte åka till en grannkommun och fixa lite små ärenden och när vi ändå är där så passar vi på att ta en prommis också. Nåt annat vet jag inte än, men det blir väl lite må bra ikväll, gissar jag.


Patricia kom med ett förslag, angående duschproblemet, som jag faktiskt redan har börjat använda. Tack! Fast jag hoppar inte in i duschen, men står bredvid och visar på mig :) Sandra verkar med på noterna så här långt iaf. Man får ju ta tillfällena som dyker upp när damen är på humör, och det var hon i duschen igår. Vi busade lite och övade på att tvätta heeela armen i större rörelser. Ett steg i rätt riktning :)

Lenaeff undrar om man kan ”torr-öva” på rörelserna, men Sandra, som så många andra personer som har autism, har väldigt svårt att föra över kunskap från ett ställe till ett annat. Hon kan inte riktigt föreställa sig saker, eller ta med sig erfarenheter från plats till plats så lätt. Jag ska inte säga att hon inte kan, för det kan hon visst det, men hon har svårt för det, oftast. För att hon ska förstå hur hon ska göra i duschen behöver vi träna det på plats.

Anna är inne på lite samma sak som jag har funderat på ett tag, nämligen ett schema och äggklocka, fast vi använder ju timstocken då men det är samma princip. Bara det att jag inte har kommit på riktigt hur det ska gå till rent praktiskt.

Pernillas idé är också bra, med bilder på kroppsdelar och en färgprick som markerar samma färger som timstocken har. Men, precis som Pernilla anar så är det för svårt för Sandra än så länge. Men det här med schema och timstock går ju att utveckla vartefter så jag har det i tankarna iaf :)

Fotona idag är från när jag var liten om det var nån som undrade :)


Ha nu en fin måndag och ta hand om er!
(Å så tävlingen då… Klicka på tulpanerna till höger)

♥ Kram ♥

8 kommentarer:

Anonym sa...

Godmorgon vännen!
Jaha och gissa vem som glömt stänga av nya telefonen igårkväll och blev väckt av en kram kl 5? Ha ha haha!!! Tack gumman :-)
Jag misstänkte att det är så, att det blir för svårt att öva i ett annat tillfälle, men man vet ju aldrig...
Vissa dagar tryter tålamodet rejält, det är ju skönt att bilåka finns som en nödlösning ibland.
Hoppas ni hinner vila lite nu på ledigheten när det bara blir en dag.
Kram på dig goa du
Lena

Annelie L sa...

Det låter som om du fått en hel del matnyttiga idéer om duschningen, du ska se att det värker fram en lösning på "problemet" som både du och Sandra blir nöjda med.
Kom att tänka på det du skrev om för ett tag sedan om att Sandra hade gått upp och börjat klä på sig själv,var det en engångsföreteelse eller har hon fortsatt med det?
Det måste kännas skönt att ha bilturerna att kunna ta till, eftersom Sandra gillar det så kan det ju inte vara något "fel" att ta till, bara för att man inte orkar aktivera...det är säkert både rogivande och uppskattat av Sandra och en skön paus för dig.

Hoppas ni får en skön paus idag och i kväll då ni kan ta hand om er själva ett tag, trots att det bara är ett dygn, men ett dygn är mer en inget....
Kram till bästaste Nina // Annelie

Patricia sa...

Det var ju tokigt att det fina armbandet ställde till det, men smart att du tog hela gejen på engång med skolregler och allt ..du är så förutseende .. =)

Det var ju kul att jag tänkte i rätt bana .. hoppas det ger resultat .. =)

En sån galler-filt som du har i babykorgen, en sån stickade jag i ljusblått till Zebastian föddes .. =)

Kram Patricia

Roffes blogg sa...

Hej vad mycket fina bilder! Du har fått svar i min frågeruta!
Kram!

Annelie sa...

Måste vara underbart för er att ha denna blogg och få ventilera med alla andra som har dessa "bekymren" hemma, så ni får dela med varandra av era olika erfarenheter, tips osv.

Ha det allra bäst.. // Kramen <3

Maritha sa...

Vad glad ajg blir att du får lite idéer som tips hur det kan bli bättre.

Hoppas ni hittar på nåt mysigt när ni är ledig!

Kram Maritha

Lottis sa...

Låter väl jättebra om det börjar fungera med duschen....Kan ju vara en bra tanke att i små steg föra över från handling till bilder... ?? I vårt bildstöd, finns fantastiska bilder just på vilka kroppsdelar och i vilken ordning man tar det, jättetydligt !! Härligt :)Jo, det där med att vara konsekvent känns ju igen.... TRÅKIGT men nödvändigt :) Duktig du är, Nina !! KRAMEN // Lottis

Photo by Maria sa...

Tips och ideér kan man inte få för mycket av.. Kanske finns ngt litet i en idé som man kan använda i blandning av en annan idé :-)

Hoppas ni har haft en mysig kväll nu och att tisdagen bli bra..

Kram Mia