lördag 26 mars 2011

Rätten att må bra

Det blev en timmes prommis i isande vårvindar igår morse. Skönt var det hursomhelst och jag hade ju luva på jackan. Man får väl passa på så länge Göran kan gå… Det är ju knappt han kan det, men han får bestämma själv.


Innan Sandra kom hem ringde läraren och berättade att hon var lite sen. Det är så bra när man får veta det så man slipper undra, eftersom hon har nästan en timmes resväg. Läraren berättade också om en härlig tjej som mår bra nu :)

Och det gör hon verkligen. Tänk vilken skillnad det är på henne när hon mår bra.. Inte bara humörsmässigt, utan hon klarar saker som annars är svårt för henne. Och hon pratar, och är med, på ett helt annat sätt.

Det är så viktigt att allt funkar och att anpassningen är rätt. Det är tack vare det som Sandra mår bra för det mesta. Sen har ju alla sina svackor och ibland rör livet ihop sig mer än vad Sandra klarar, men man råder ju inte över alla händelser. I det stora hela funkar det ju väldigt bra runt henne och hon mår bra för det mesta.


Jag läser ganska mycket, både i bloggar, och på fb, om barn som inte mår bra och där det inte fungerar alls runt dom, och jag tänker att det ju är en rättighet för alla att få må bra. Att ha struktur och rutiner och att allt är anpassat så gott det går.

Det är skrämmande många elever som inte har någon som helst förståelse i skolorna, t.ex. Elever som går i vanliga skolor där kunskapen om npf inte finns. Där dom vet att eleven har diagnosen, men där dom inte fattar att dom måste anpassa verksamheten efter det. Där dom t.o.m. skyller på föräldrarna, och eleven, när det inte funkar. Man blir så ledsen över alla som mår dåligt p.g.a. okunskap. Alla har rätt att må som Sandra!

Sandras räddning är att hon går i en fantastiskt bra skola där verksamheten är anpassad efter varje elev (och inte tvärtom som det ju är annars) att alla som jobbar runt Sandra (skola, korttids, hemma, taxi) förstår vad det handlar om, och anpassar, och sist men inte minst, att hon har personlig assistans.

HÄR, HÄR och HÄR får ni några länkar om hur det ser ut för många.


Bellan undrar om jag vågar skriva ut överraskningar till Göran i bloggen. Det är helt riskfritt för han läser den bara om jag ber honom göra det :)

Ha en fin lördag!

♥ Kram ♥

7 kommentarer:

Maritha sa...

Vad man blir varm i hjärtat att läsa om en Sandra som mår gott och har det bra. Förstår att det inte är så för alla barn.

Ha en bra lördag Nina!

Kram Maritha

Annelie L sa...

Vilka härliga bilder du har i din blogg idag, inte kan man se på dom att vinden var kall och att du fick med luva på.
Det är så härligt att höra att Sandra mår så bra, hon har verkligen människor runt omkring sig som jobbar för hennes bästa hela tiden. Tänk om alla kunde få ha det så bra och en så bra skola att gå till.

Det här med Görans knä, det vore kanske dax för en operation, för det är väl med all sannolikhet förslitningsskador med tanke på hans jobb.
Han skulle ju slippa de värsta smärtorna med en operation, jag rekommenderar det skarpt.
Önskar er en fin helg, med mycket bus och skratt och givetvis en stor varm sol som lyser över er.
Kram Annelie

Patricia sa...

Va härligt när Sandra är inna i en sån där bra period och allt flyter ... *glad*

Ja nog vet jag hur det är att stånga pannan blodig mot skolans oförstående. Ständigt få höra att man är en dålig förälder, att jag måste lära mig son sitta still och vara tyst i klassen, att han är bortskämd och att jag måste sätta gränser och gud vet allt. När Alex äntligen fick sin diagnos, fortfarande mötas av oförstående och få besked om att det inte finns resurser för assistans och hjälp eller anpassanig runt honom och att de gärna ser att han inte kommer till skolan alls eftersom han inte mådde bra i skolan .. japp så kan det vara.
Är det konstigt att man mått dåligt och har spänningar ikroppen som bivit kroniska ... *suck*

Men nu är den tiden förbi och det är lite lättare nu, men nu stångas vi med arbetsförmedlingen istället ... då duger inte diagnosen från BUP utan nu ska de allt göra en egen utredning .. men skam den som ger sig.. =)

Hoppas ni får en skön dag!
Kram Patricia

Annika N sa...

Så skönt att Sandra mår toppen nu och vilken tur att hon har en fin skola där det finns hjälp att få. Synd om de barnen som inte får den hjälp som de så väl behöver.
Vilka fina bilder du har tagit!

Ha en superfin helg !!! Kram Annika

Photo by Maria sa...

Härligt att Sandra mår så bra just nu.. Hoppas det varar lääänge :-)

Visst är det många barn som inte mår bra pga olika anledningar men måste oxå påpeka att det inte alltid det är skolans/kortis/fritids fel.. Jag har jobbat med barn där det funkar med schema, rutiner osv men så fort de varit hemma tex över helgen eller över lov så har man fått börja om igen och det pga att föräldrarna inte velat ta till sig hur viktigt det är.. Det har varit en kamp många ggr att försöka få familjen att förstå.. Har ju med all säkert med hur långt man kommit i sin egen sorgeprocess att göra med..

Många kramar
Mia

Anonym sa...

Åh Nina! Det är så härligt att ni har det så fint runtomkring Sandra så hon får möjlighet att vara sitt bästa jag. Hon verkat ju vara en så go och glad tjej när hon är på bra humör och orkar...
Och samtidigt är det som du skriver så otroligt sorgligt att det är så illa för vissa...det gör en ledsen!
Tänk om alla kunde förstå hur viktigt det är för dessa barn med rätt uppbackning och anpassning, istället för att som så ofta skuldbelägga föräldrar och lägga över ansvaret på dem för skolan.
Säg åt Göran att vara rädd om sitt knä...
Kram //Lena

Bellan sa...

Härligt att det fungerar så bra med Sandra nu, att hon har så bra personal överallt där hon vistas. Det är verkligen A och O som du skriver. Men ni har säkert fått kämpa för att komma dit ni är nu. Men det har ju gett resultat.

Kram till er!
//Bellan