lördag 5 mars 2011

Låsningar

Ibland bara fastnar Sandra och jag vet inte hur jag ska kunna hjälpa henne. Som i duschen, t.ex. Hon ska tvätta sig och står med tvålen i handen. Ja, just det… Där står hon och kommer inte vidare. Om jag säger att jag ska hjälpa henne eller ber henne börja tvätta sig så skriker hon ”Gå bort! Kan själv!” och så står hon kvar med tvålen i handen.

Tack vare att hon är i en bra period nu så händer det oftast inte så mycket mer än lite extra skrik ett tag, men när hon är skör så blir det ju utbrott av låsningarna. Ja, och så kommer låsningarna oftare, förstås… Nu, när hon mår så här bra, kommer dom inte lika lätt, men dom kommer ibland och dom är svåra att ta sig igenom. Jag blir ofta väldigt stressad när hon stannar upp så där, fast jag gör allt för att inte visa det eftersom det ju bara förvärrar situationen.

Nåja, för det mesta löser vi ju även sånt och just nu funkar ju livet igen, så just nu är det egentligen inget bekymmer. Bara det att jag gärna glömmer det i situationen. Iallafall så mår ju damen bra nu och funkar bra den mesta tiden.

Men jag har funderat en del på duschsituationen, eftersom Sandra vill tvätta sig själv och då ska hon ju få det, tycker jag. Hon måste ju få utvecklas. Men vi har inte tid att hon tvättar sig i sin takt… För vi pratar om väääldigt lääänge och noooga tvätt här.

Först låsningen, som då oftast kommer under sköra perioder, då hon bara står där och inte kommer vidare. Om vi skulle ha all tid i världen så skulle jag lämna henne ifred en stund och tillslut brukar det lossna, men hon fixar inte tvätten själv så då måste jag finnas där. Och då låser det sig igen.

När hon väl börjar tvätta sig så gör hon det väääldigt noga på en liten punkt i taget. Tvålar och tvålar och tvålar och tvålar… Och tiden, den går ju… Och Bolibompa väntar liksom inte tills hon tycker att hon är klar, även om hon tror att hela världen stannar.

Och det går inte att skynda på henne, för då blir det utbrott. Det här är väldigt stressande och jag har ingen bra lösning. Jag har länge funderat på ett tvättschema, men jag har inte kommit på ett sätt som skulle funka än, eftersom hon behöver ganska mycket handgriplig hjälp i duschen. Sandra funkar ju alltid bäst om jag håller mig undan och finns till hands i rummet bredvid.

Att låta henne ta konsekvenserna, och missa Bolibompa, det hjälper inte ett dugg. ”Vanliga barn” lär sig ju av såna missar, och kan koppla ihop det sen, nästa gång. Men det gör inte Sandra, så det ”straffet” leder bara till utbrott och besvikelse över missad tv-stund och fel rutiner resten av kvällen. Nästa dusch tror hon ändå att Bolibompa börjar när hon har duschat klart, för så står det ju på schemat…


Fotot är från en camping i Danmark, jag tror Sandra är ca fem år.

Medan Sandra var i skolan igår kom vi faktiskt ut på en liten prommis, Göran och jag. Råkallt och småblåsigt var det och regnade t.o.m. lite, men ändå skönt med frisk luft. Det var ju evigheter sen som vi promenerade, känns det som.

När posten kom låg där ett paket till Sandra och mig, minsann! Göran blev lite avis för han fick bara en räkning, thihi!


Tack snälla rara gulliga Agneta för dom fina mössorna som du har gjort till oss! Vi blev jätteglada ska du veta ♥

Sen åkte Göran iväg för att köpa lite mjölk så vi ska klara oss över helgen. När han kom hem hade han med sig tulpaner och en flaska mousserande vin till mig :)


Han hade tänkt köpa en chokladask också, men kom på det i kassan och hade ingen lust att köa en gång till. Hrmf! Jag som hade tänkt moffa i mig praliner till Let´s dance… Nä, skoja bara, så klart blev jag jätteglad över det jag fick bara sådär utan anledning.

Och Sandra fick ett paket…


Hon blev nämligen ganska sugen på mitt armband som jag köpte i veckan, så jag var tvungen att ta av mig det. Men nu köpte Göran ett eget åt henne så nu är hon noga med att jag har mitt på mig också :)

Det blev en del kommentarer på mesosten igår. En del gillar det absolut inte och en del älskar det. Sandra älskar det och hon får ha den för sig själv i vår familj :) Däremot messmör kan vi äta alla ibland, men det är ju lite mildare smak på messmör än mesost.


Nattmia kollade tiden på publiceringen av inlägget och fick den tid då publiceringen gjordes, och det fick jag med nu??? Märkligt för så var det inte när jag testade förut. Nåja, huvudsaken jag har kommit på hur jag ska göra för att få till mina inlägg. Tack för alla råd och tips på vägen!

Jag fortsätter att tjata om tävlingen utifall det är nån som kikar in här och inte har sett den. Klicka på tulpanerna uppe till höger för att delta i den.

Nu önskar jag alla som har hittat hit en riktigt fin lördag!

♥ Kram ♥

8 kommentarer:

jeannette sa...

Hej vännen
Fick en fin läsning här i dag och skönt att det finns ljuspunkter. Presenter är ju inte fel heller. Kan tyvärr inte ge råd till dig. Men önskar dig och dina en riktig skön helg kramar

Anonym sa...

Godförmiddag!
Vilken man du har som kommer med bubbel och blommor, gulligt. Det var ju bra att Sandra fick ett eget armband så du kan använda ditt.

Jag föstår att du tycker att det där med duschningen blir jobbigt, för som du säger hur ska du kunna hjällpa henne att komma vidare med det. Jag önskar att jag hade en bra idé, men inte har jag det...
Jag känner ju igen det där med att det blir värre när man är med och ska hjälpa till, men vad gör man när det inte går annars.
Undrar hur andra föräldrar gör med det?
Hoppas att du kommer på nåt bra.
Ha en bra dag, här lyser solen så jag hoppas att den gör det hos dig också.
Kram kram//Lena

Pernille sa...

Hej Nina,
jag undrar om Sandra kan räkna till tio, sjunga nån vers eller liknande som "timer" för tvättningen? Hörde från nån småbarnsförälder att på förskolan ska de tvåla händer medan de sjunger Blinka lilla stjärna (för att vara säkra på att tvålen hinner verka så länge att den tar bort smuts och bakterier). Skulle nåt sånt kunna vara en lösning - ex bild på tvätta under armarna med tvål och så räkna till tio under tiden?

Ha en fin lördag, nu drar jag till stallet :-)

/Pernille (som inte kommenterar så ofta....)

Unknown sa...

God förmiddag Nina!

Jag funderade på om Sandra kanske kunde använda timstock i badrummet. Eller en mätsticka på nått vis så att hon "ser" att tiden går. Och att bilden med Bolibompa kommer närmare och närmare?

Hoppas ni får en fin lördag, här i söder lyser vårsolen!

Kramar om!! // Maria

Patricia sa...

Ja det är ju inte så lätt det här med låsningarna, kan jag tänka. Att ha tålamodet att låta henne försöka klara saker själv, samtidigt som rutinerna måste fungera i övrigt. Tidsnog klarar säkert Sandra av även den biten .. =)

Så gulligt med blommorna och bubblet .. sånt som ger glädje i vardagen .. =)

Vilket fint armband Sandra fick, lika snyggt som ditt .. nu är ni riktigt fina! .. =)

Hoppas ni får en skön och solig lördag!!
Kram Patricia

Annelie L sa...

Jag har ju ingen som helst erfarenhet och kan inte komma med några råd åt varken det ena eller andra hållet.
Vad jag däremot kan göra är att glädjas över vilken underbar man du har....Han vet vad en kvinna behöver, lite vardags uppvaktning.
Fint med armbandet till Sandra också, nu kan ni klä upp er och känna er riktigt fina.
Så stiliga ni är i era mössor,så glad man blir när man hittar sådant i brevlådan bland alla räkningar och reklam.
Ha en riktigt fin helg// Kram Annelie

Maritha sa...

Åhhhhh.....vad jag har missat mycket här men det tar sån tid med mobila bredbandet så jag ids inte sitta så mycket...ber om ursäkt...:-))

Jag hoppas nån kan tipsa dig om hur ni ska få duschningen att inte ta sån tid.

Mumsigt med vinet du fick....var väl bättre än choklad!!!!!

Så fina mössor ni fick du och Sandra. Men oj vad Sandra är lik dig när du var liten!

Hoppas ni mår gott vännen!

Kram Maritha

hönsmamman sa...

Tycker förslaget att räkna eller säga en ramsa eller nåt verkade fiffigt. Kan ni inte spela in bolibompa så att ni slipper stressa om det i värsta fall skulle dra lite över tiden.