söndag 20 mars 2011

Sista snögubben väl?!...

Igår var det sovmorgon för hela familjen här. Ja, Göran brukar ju alltid sova tills han vaknar, om han inte ska iväg på jobb tidigt. Sune brukar ju också sova tills han vaknar, bara det att han gärna vaknar först och väldigt tidigt… Men igår sov han, minsann, till långt in på dagen. Sandra brukar vakna vid sextiden, men sov till halv åtta. För mig är ju allt efter fem sovmorgon nuförtiden…

Efter frukosten blev det lite pyssel och smyckestillverkning.


Och jag passade på att skriva lite i kontaktboken till skolan.


Sen blev det pizzabakning för hela slanten, och Sandra klarade det jättebra den här gången. Sist fick vi ju avbryta för damen var för skör, men igår fixade hon en smarrig kebabpizza efter att jag hade förberett åt henne :)


Och så pizzasallad.


Gott, gott!


Efter maten gick Göran och Sandra ut och fick ihop en snögubbe igen. Men nu måste det väl ändå vara den sista för den här vintern väl?!!


Sen blev det intensivt ett tag med mellis, bad, fixa och förbereda så när Sandra och Göran äntligen dök ner i chipsskålen var jag helt slut. Men jag stängde in mig på kontoret en stund så jag lättare kunde koppla bort allt annat. Mitt arma huvud behövde liite, liite tystnad en stund innan Bolibompa och kvällsbestyren var igång.

Sandra började bli skör redan vid mellis och innan Bolibompa började verkade hon inte alls må bra. Jag vet inte vad det var och hon har ju lite svårt att tala om sånt. Kanske visste hon inte riktigt själv heller?.. Hon sa att hon hade ont i huvudet ena stunden och ont i magen andra. Troligtvis var hon trött och kanske behövde hon mer vatten. Hon blir ju yr och illamående om hon dricker för lite.

Väl i säng ville hon att jag skulle sjunga lite ur en sångbok så det gjorde jag ju förstås. Sen somnade hon nog direkt för det var knäpptyst på en gång från hennes rum och natten har varit lugn. Återstår att se hur hon mår när hon vaknar.

Ylva-Li frågade lite om Sandras intellekt som jag ska försöka svara på så gott jag kan. Det var en bra fråga som fick mig att tänka till lite. Frågan var om Sandra har ett begåvningshandikapp eller om det är så att hon p.g.a. sin autism har svårt att tolka och kommunicera och det i sin tur gör att hon uppfattas som mer begåvningshandikappad än hon är.

Diagnosen ”medelsvårt begåvningshandikapp” fick hon ju för väldigt länge sen, flera år innan hon fick diagnosen autism, som hon fick när hon precis hade fyllt sex år. Ett begåvningshandikapp har hon säkert, hon ligger på en lägre nivå rent intellektuellt än hennes faktiska ålder, som är 16 år.

Men vilken grad, det är frågan?... Hon förstår nämligen väldigt mycket mer än vi tror ibland, när förutsättningarna är rätt. När hon mår bra och livet i övrigt är lugnt. Hon förvånar oss ofta. Därför fick jag mig en liten tankeställare efter Ylva-Lis fråga. För hur kan man veta vad som är vad, varför och på vilken nivå?...

Jag vet faktiskt inte hur mycket som är ”begåvningshandikapp” och hur mycket som är ”svårt att tolka p.g.a. autism” Det kan hända att hon förstår mer än vi tror, fast hon inte har förmågan att uttrycka det, eller att hon tolkar det annorlunda.

Jaha, mina fina besökare, idag är det sista chansen att vara med i tävlingen så ta och klicka på tulpanerna nu, ni som inte har gjort det än :) Imorgon lägger jag alla namn i en burk och skakar om er lite, sen får Göran dra vinnaren. Så glöm inte att kika in här sen så ni får veta vem den lyckliga är…

Önskar er en bra dag på alla sätt och vis!

♥ Kram ♥

9 kommentarer:

Photo by Maria sa...

Ja det hoppas jag verkligen.. Att det var sista snöguben för denna vintern.. Nu vill vi se blommor att plocka in istället för en massa snö..

Mums vaf gott det såg ut med pizzan..

Ha nu en fin söndag..

Kram Mia

Annelie L sa...

Godmorgon, hoppas familjen har sovit gott i natt också och länge...
Jag hoppas också att Sandra inte blivit sjuk under natten utan vaknar frisk och glad.

Mitt barnabarn gjorde också en snögubbe, i fredags och jag hoppas innerligt att hans och Sandras snögubbar är de sista för denna vintern.Det har verkligen varit en lång vinter i år.
Nu vill vi ha varm sol , blommor i dikeskanterna och härlig förväntan.
Önskar er en fin dag Nina, se till att få lite egentid inne på kontoret under dagen så att du hinner andas och vara dig själv en liten stund.
Kram Annelie

agneta sa...

Vilken duktig "pizzabagare" Sandra är, vad skönt med hjälp! Hoppas att ni får en glad och solig dag, nu när våren kommer med stormsteg!Kramar till er/Agneta

Patricia sa...

Åh va gott med hemlagad pizza, det hade suttit mums här i går. Vi hade kunnat byta lite, en pizzabit mot en muffins ... ha ha.

Jag hoppas verkligen att det är sista snögubben för säsongen, men man ska ju aldrig säga aldrig, mars månad är ju inte slut än .. men nu ska det ju bli sol o riktigt varmt några dagar så då hoppas vi på barmark inom kort, eller hur .. ; )

Himla intressanta tankar det där med intelektet .. och jag antar att det är i stort sett omöjligt att svara på, men intressant.

Hoppas Sandra vaknat pigg o glad och att det var en tillfällig svacka i går kväll.

Kram kram
Patricia

Unknown sa...

Tack för det jättebraiga svaret! :)

Bellan sa...

Det såg ju trevligt ut, både med pizza och snögubbe! Skönt att du kunde gå undan på kontoret när du behövde lugn och ro. När man är hemma så kan man sällan koppla bort diagnoserna trots att det är nån annan som tar hand om dem för tillfället, vet hur det är.

Nej, nu får det snart bli blommor och blader på våra bloggbilder, eller hur?! Men, men, man får ta det som det blir.

Kram på dig!
//Bellan

Anonym sa...

Hej där era pizzadiggare ;)
Hi hi hi, jaadu det borde väl vara sista snögubben för denna säsongen. Men säker kan man ju aldrig vara på aprilvädret som kommer. Det kan ju vara lite hur som helst.
Vilken sovmorgon ni fick, eller du var kanske uppe iallafall?
Kramar om och tackar för ditt gulliga sms idag, det värmer gott ska du veta :)
Tack tack!
Lena

Mamma zoffe sa...

Åh..inspiration till kommande helg..kebabpizza..har jag aldrig gjort!!
Jisses..en sådan morgonpigg tös ni har..men då lär det bli mycket gjort hemma om du är uppe så tidigt..

Tycker ni är suveräna med er tös..det lyser igenom i varje inlägg du skriver tycker jag..ville bara säga det!!

Stora kramen

Annika N sa...

Ja vi får väl hoppas att det inte blir snö till fler gubbar. Såg mumsigt ut den där pizzan.

Kram !!! Annika